Suriye Demokratik Güçleri duyurdu: Sözde IŞİD halifeliği nihai olarak yok edildi

2014'te Suriye ve Irak'ta yaklaşık 100 bin kilometrekarelik bir bölgeye hükmeden IŞİD, sıkıştığı son kasaba olan Bağoz'dan da temizlendi. SDG, haberi "kesin bir zafer" diyerek duyurdu

IŞİD'in temizlenmesi sonrası SDG'liler yıkılan bir binanın çatısına bayrak astı / Fotoğraf: Reuters

Ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'e karşı girişilen son operasyonda zaferini ilan etti.

SDG Basın Ofisi Başkanı Mustafa Bali, Suriye’nin Deyrizor kentine bağlı Bağoz bölgesinde IŞİD güçleri ile yoğun çatışmalar yaşandığını, operasyonun sonunda “halifeliğin” ortadan kaldırıldığını Twitter hesabı üzerinden ilan etti.

Bali, “Bağoz temizlendi ve IŞİD’e karşı askeri zafer gerçekleşti. Bu zaferi tüm şehit ailelerine ve yaralılara armağan ediyoruz. Onlar olmasaydı bu zafer olmazdı” yazdı.

 

 

Mustafa Bali, “Sayısız kurbandan sonra dünyaya sözde hilafet devletinin ortadan kaldırıldığı müjdesini veriyoruz. Geriye kalanlar da tamamen yok olana kadar savaşacağız” dedi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) "IŞİD’in Suriye’de kontrol ettiği herhangi bir toprak kalmadığı" konusunda ABD Başkanı Donald Trump’a bilgi verdiği bildirildi.

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG), IŞİD’in sıkıştığı son nokta olan Bağoz’daki operasyonunda bu hafta sona gelinmişti.

SDG Bağoz’da tam kontrolü sağladığını ancak evlerde ve tünellerde aramaların sürdüğünü açıklayarak nihai zafer ilan etmemişti.

2014’te Suriye ve Irak’ı işgal eden IŞİD, son kalesi Bağoz’da yenilmesine rağmen tehlike hala devam ediyor.

 

Reuters’ın haberine göre teslim olmayı reddeden militanlar Suriye ve Irak’ın kırsal bölgelerine dağılmış durumda. SDG’li yetkililer, kaçan IŞİD’lilerin yeniden toparlanmaya çalışacağını söylüyor.

Öte yandan Afganistan, Nijerya ve diğer ülkelerdeki IŞİD’e biat etmiş grupların tehdidi devam ediyor. 

İstihbarat yetkilileri, kendini IŞİD’e adamış kişilerin Batı ülkelerinde saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Beşar Caferi, cuma günü (22 Mart 2019) yaptığı açıklamada IŞİD’in henüz yok olmadığını, IŞİD’e karşı gerçek mücadeleyi ABD’nin değil Rusya ve İran destekli Suriye güçlerinin verdiğini söyledi.

Bağoz’un temizlenmesi IŞİD’e karşı mücadelede büyük bir kilometre taşı oldu. Ancak kaçan örgüt üyeleri hem Suriye, hem de civar ülkeler için tehdit oluşturuyor.

ABD, örgüt lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin Irak’ta olduğuna inanıyor. 

2014’te Musul ele geçirildikten sonra Bağdadi, halifeliği ilan edip tüm Müslümanları kendisine biat etmeye davet etmişti.


5 yıllık “halifeliğin” sonu

El Kaide’nin bir kolu olarak ortaya çıkan IŞİD, 2014’te Irak’ın Musul, Suriye’nin ise Rakka kentini ele geçirdikten sonra halifeliği ilan etti.

Örgüte biat eden herkesi Suriye ve Irak’a çağıran IŞİD, petrol üretimi, haraç, antika kaçakçılığı, azınlıkların katledilmesi, kadınların köle olarak satılması, rehinelerin kamera önünde öldürülmesi gibi eylemlerle dünyanın gündemine oturdu.

Aşırıcı örgüt, 2017 yılında gerçekleştirilen geniş operasyonlar sonrasında Musul ve Rakka’dan zorla çıkarıldı ve bugün son kalesi olan Fırat Nehri’ndeki Bağoz bölgesine sürüklendi.

 

 

Geçtiğimiz iki ay boyunca, SDG kuşatması altında olan Bağoz’dan 60 bin kişi çıkarıldı.

SDG güçleri, geçtiğimiz ay kimlikleri belirlenemeyen toplu bir mezar buldu.

Yine IŞİD’den kaçan kadınlar ve çocuklar, kamyonlar aracılığıyla Suriye’nin kuzeyindeki kamplara götürüldü.

Bu sırada kazdıkları tünellerden Suriye’nin kırsal bölgelerine kaçmaya çalışan IŞİD’liler SDG güçleri tarafından yakalanarak gözaltı merkezlerine götürüldü.

DAHA FAZLA HABER OKU