Uzmanların volkan patlamasına karşı uyardığı İzlanda, binlerce küçük depremle sarsıldı

Hükümet, "Bölgedeki önceki deprem silsileleriyle kıyaslandığında bu silsilenin gelecek günlerde de süreceğinin beklendiğini" belirtti

İzlanda'daki Grimsvötn volkanı en son 2011'de patlamıştı  (AFP)

Yetkililer Grimsvötn volkanının patlama riski taşıdığı uyarısında bulunurken, ülkenin meteoroloji servisi IMO İzlanda'yı son üç günde üç bin civarında küçük depremin vurduğunu açıkladı.

IMO'ya göre, sarsıntılara her birinin şiddeti 5'in üzerinde, haftasonu boyunca kuzey sahilini vuran üç deprem neden oldu.

Depremlerden biri başkent Reykjavik'te de hissedildi. Reykjavik, depremin Siglufjordur sahili açıklarındaki merkez üssünün 265 km uzağında bulunuyor. Siglufjordur, yaklaşık bin 200 kişinin yaşadığı küçük bir köy.

Önemli bir yaralanma veya hasar bildirilmese de bölgede birkaç heyelan ve kaya düşmesi gözlendi.

İzlanda devlet enstitüsü, "Bölgedeki önceki deprem silsileleriyle kıyaslandığında bu silsilenin gelecek günlerde de süreceğinin beklendiğini" belirtti.

Ama çoğu vakada bu tür faaliyetler daha büyük bir olaya yol açmadan sona eriyor.

Deprem ve sarsıntı silsilesi, geçen hafta yetkililerin ülkenin en aktif volkanı Grimsvötn'un yakında patlayabileceğine yönelik uyarıda bulunmasının ardından geldi. Yetkililerin uyarısından önce bilim insanları, volkanik alanda yüksek düzeyde sülfür dioksit kaydetmişti.

IMO, sarsıntıların neden olduğu buzul taşkınlarının patlamaya sebep olabileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enstitü, "Gelecek haftalarda veya aylarda yaşanabilecek buzul taşkınının patlamayı tetiklemesi ihtimali göz önünde bulundurulmalı" diye belirtti.

Bu, sığ magma denen durumun varlığına işaret ediyor. Sığ magma, volkanın patlamaya yakın olabileceğinin belirtisi.

En son 2011'de patlayan Grimsvötn, atmosfere kalın kül bulutları göndermiş ve İzlanda'nın hava sahasını geçici olarak kapatmasına neden olmuştu.

İzlanda'nın Nisan 2010'da patlayan Eyjafjallajokull volkanıysa kül bulutlarının jet motorlarına zarar verebileceği endişesiyle Avrupa genelinde binlerce uçağın 6 gün boyunca kalkış yapamamasına yol açmıştı.

Bilim insanları, muhtemel Grimsvötn patlamasının etkilerinin Eyjafjallajokull'a nazaran daha az dramatik olacağını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU