Yüzüklerin Efendisi’nin yönetmeni Peter Jackson’dan Ian Holm için duygusal mesaj

Jackson, Yüzüklerin Efendisi’nin ardından The Hobbit’te de Holm ile çalışabilmek için çözümler üretmiş

Jackson, aktörün hastalığına rağmen filmde oynamayı kabul ettiğini anlattı (Fotoğraflar: Peter Jackson/Facebook)

Yüzüklerin Efendisi’nin (Lord of The Rings) yönetmeni Peter Jackson, cuma günü hayatını kaybeden ünlü aktör Ian Holm için duygusal bir mesaj yayımladı.

88 yaşında yaşamını yitiren Holm, 1982’de Chariots of Fire filmindeki performansıyla Oscar’a aday gösterilmişti.

60 yıllık kariyerinde televizyon, tiyatro ve sinemada sayısız projeye imza atan Holm’u genç kuşaklar daha çok Yüzüklerin Efendisi’ndeki Bilbo Baggins rolüyle hatırlıyor.

 

Jackson, Yüzüklerin Efendisi’nin ardından The Hobbit’te de aktörle çalışmak istemiş ancak Holm, Parkinson hastalığı nedeniyle emekliye ayrılmıştı.

Facebook’ta aktörle ilgili uzun bir yazı kaleme alıp, setten daha önce görülmemiş fotoğraflar paylaşan Peter Jackson, yazının bir bölümünde o günleri şöyle anlattı:

10 yıl kadar sonra, Ian’ın The Hobbit’in açılış sahneleri için yeniden Bilbo’yu canlandırmasını umuyorduk. Fran ve ben, Ian ve eşi Sophie’yle Londra’da akşam yemeği yedik. Ian bize çok üzgün olduğunu ama bunu yapamayacağını söyledi. Bu şaşkınlığımızın üzerine, kendisine Parkinson teşhisi konduğunu ve artık repliklerini hatırlayamadığını anlattı. Yürürken zorluk yaşıyordu ve kesinlikle Yeni Zelanda’ya seyahat edemezdi. Her zaman mahremiyetine düşkün bir kişiydi, aslında emekli olduğunu ama bunu duyurmadığını söyledi.

Jackson, bu haberin kendisi için bir darbe olduğunu çünkü filmde yaşlı Bilbo’dan genç Bilbo’yu canlandıran Martin Freeman’a geçiş için güzel bir fikir üzerinde çalıştıklarını belirterek bu fikirden yemekte Holm’a da bahsettiğini ve aktörün hoşuna gittiğini yazdı.

Jackson aktöre ayrıca kendi annesi ve bir amcasının da yıllarca Parkinson’la yaşadığını ve hastalığın etkilerini iyi bildiğini anlattı.

 

Ünlü yönetmen bu noktadan sonra sohbetlerinin Ian, Sophie, Fran ve kendisi arasında, aktörün rolü son kez canlandırması için bir çözüm bulmayı amaçlayan beyin fırtınasına dönüştüğünü söyledi.

Filmleri Yeni Zelanda’da çektiklerini ama aktöre, Londra’ya gelip sahnelerini evinin yakınında çekmeyi önerdiğini belirten Jackson sözlerini şöyle sürdürdü:

Akşam yemeğinin sonunda başını yavaşça salladı ve ‘Evet, sanırım bunu yapabilirim’ dedi. Ama biliyordum ki bunu yalnızca bana iyilik olsun diye yapıyordu. Ellerini tuttum ve gözlerimde yaşlarla ona teşekkür ettim.

Jackson, Yeni Zelanda’da genç Bilbo’yu canlandıran Martin Freeman’la çekimlere başladıklarını, Freeman’ın Ian Holm’a büyük hayranlık duyduğunu ama çekimlerde onunla bir araya gelme fırsatı bulamadığını söyledi.

Yönetmen ayrıca Martin Freeman’ın Yeni Zelanda’da çekilen bazı geniş açılı sahnelerde makyaj yardımıyla yaşlı Bilbo’yu canlandırdığını ifade etti.

 

Birkaç ay sonra Londra’ya döndüklerini söyleyen Peter Jackson, küçük bir ekiple Ian Holm’un sahnelerini çektiklerini, aktörün eşi Sophie’nin de her gün ekibe ve eşine yardım etmek için sette olduğunu söyledi.

Jackson sözlerini şöyle sürdürdü:

4 gün boyunca ihtiyacımız olan her şeyi çektik. Elijah Wood ve Ian, Yüzüklerin Efendisi’ni çekerken arkadaş olmuştu. Elijah, Ian’a destek vermek için her gün Londra’daki setteydi. Filmin bitmiş halinde seyircilerin yalnızca Ian Holm’u Bilbo’yu canlandırırken görmelerini umuyorum. Ama benim sette tecrübe ettiğim harika bir aktörün son performansını icra etmesiydi. Bunu yapması inanılmaz cesurca bir davranıştı ve buna şahit olanlar içinse çok duygusal anlardı.
 

Independent Türkçe, ComicBook.com

Derleyen: Sezin Bala

DAHA FAZLA HABER OKU