Eski danışman Bolton: Trump kafayı Kim Jong-un'a Elton John imzalı 'Rocket Man' CD'si göndermeye takmıştı

"Bu CD'nin Kim'e ulaştırılması aylarca yüksek öncelikli bir mesele olarak kaldı"

Bolton, 18 Haziran'da ABC News'a kitap hakkında verdiği röportajda "Trump'ın başkanlığa uygun olduğunu düşünmüyorum. Bence bu görevi yapacak yeterliğe sahip değil" demişti (AFP)

Beyaz Saray'ın engellemeye çalıştığı yeni bir kitapta, Donald Trump'ın, Elton John tarafından imzalanmış bir Rocket Man (Roket Adam) CD'sini Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ulaştırmaya kafayı taktığı iddia ediliyor.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, yakında yayımlanacak "The Room Where It Happened: A White House Memoir" (Olayın Gerçekleştiği Oda: Beyaz Saray Anıları) isimli kitabında Trump'ın "ölçüsüz ilgisine" dair iddialar öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray kitabın yayımını durdurmak için dava yoluna gitse de, eserin The Washington Post tarafından ulaşılan baskı öncesi versiyonunda, Trump'ın 2016'da Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan CD'yi Kuzey Kore diktatörüne ulaştırmasını istediği belirtiliyor.

Trump ve Kim arasında Kuzey Kore'nin nükleer programı sebebiyle karşılıklı tehditlerin savrulduğu dönemde, Kuzey Kore liderini "Küçük Roket Adam" şeklinde adlandırmak Trump'ın favori hakaretleri arasında yer alıyordu.

Haziran 2018'de Singapur'da Kore Yarımadası'nın nükleer silahtan arındırılmasına dair bir zirve düzenlenmişti. Kitaba göre, Trump, aynı yıl Ekim ayında Kuzey Kore'yi ziyaret eden Pompeo'dan, "Küçük Roket Adam" ifadesinin hakaretten ziyade iltifat anlamı taşıyan dostane bir tabir olduğunu göstermek için CD'yi Kim'e ulaştırmasını istemiş.

Bolton kitabında, "Pompeo'nun CD'yi verip vermediğini soran Trump, Dışişleri Bakanı'nın bu ziyarette Kim Jong-un'la görüşmediğinden habersiz görünüyordu. Pompeo CD'yi vermemişti. Bu CD'nin Kim'e ulaştırılması aylarca yüksek öncelikli bir mesele olarak kaldı" diye yazdı.

Kuzey Koreli liderle arkadaşlık kurmaya kararlı olduğu belirtilen Trump'ın, Elton John CD'si gibi hediyeler verme arzusu, nihayetinde kaldırılması gerekecek ABD yaptırımlarını ihlal ediyordu.

Bolton, Trump'ın nükleer silahlardan arındırma çabasının ayrıntılarına az ilgi gösterdiğini ve Singapur zirvesini "tanıtım faaliyetinden" ibaret gördüğünü söylüyor.

Kitapta, "Trump bana önemsiz bir resmi tebliğ imzalamaya, zafer ilanı için bir basın toplantısı düzenlemeye ve sonra da şehirden çıkıp gitmeye hazırlandığını söylemişti" deniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU