Yunanistan Başbakanı Miçotakis, turizmi kurtarma gayretinde: Güvenliyiz, tatile gelin!

İktidarının ilk yılında önemli bir krizle karşı karşıya bulunan Miçotakis, Santorini Adası’nda dünya basınına bir davet veredi. Yunanistan Başbakanını Independent Türkçe adına Ioanna Kleftogianni takip etti

4

Yunan Başbakanı, dünya basınına açıklamasını "dünyanın en güzel gün batımı" olduğunu ilan ettiği manzaranın önünde yaptı. (Fotoğraflar: Yunanistan Başbakanlık Ofisi)


Atina ve Selanik havaalanları pazartesiden itibaren Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ülkelerine açılırken, geçen Cumartesi uluslararası dünya basınını Santorini Adası’na toplayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, turizm sezonunu başlattı. Ülkenin tanıtımına yönelik son derece sembolik bir girişim olan The Greek Summer is a State of Mind (Yunan yazı bir halet-i ruhiyedir) adlı turistik kampanya kapsamında konuşan Başbakan Kyriakos Mitsotakis, Yunan turizminin yeniden başlamasına dair kuvvetli bir mesaj vermeye çalıştı:

Hazırız! Yunanistan'a gelin. Güvenli bir güzergahız.

Bu ifadeler Miçotakis’in mesajının özünü oluşturuyordu. Hükümetin Kovid-19 pandemisiyle kimi eleştirilere karşın esas olarak baş etmeyi başarabilmesi ve ülkedeki çarpıcı derecede düşük enfeksiyon ve ölüm oranları sebebiyle kendinden emin görünen Başbakan, Yunanistan'daki havaalanı ve otellerin tekrar açılmasını duyurmak amacıyla 7 bakanla birlikte (Turizm, Sağlık, Tarım, İş, Kültür, Ulaştırma ve Çevre) en popüler ve simgesel uluslararası güzergahlar arasında yer alan Santorini adasını ziyaret etti.

Miçotakis devamla şunları söyledi: 

Dersimizi çıkardık ve güven içinde kalmanızı temin etmek için çok çalıştık. Pandeminin ikinci dalgasında daha da hazır olacağız. 2020 turizminden kurtarabileceğimizin en fazlasını kurtarmalı ve 2021'de güçlü bir geri dönüş yapmak için hazırlanmalıyız. Turistik ürünümüzü korumakla yükümlüyüz. Simgesel bir güzergahız, planımız da bu yönde. Yunanistan'ı bir numaralı turistik güzergah yapmanın değil, Avrupa'nın en güvenlisi kılmanın peşindeyim.

Yunanistan EASA listesindeki ülkelere sınırlarını ve havaalanlarını önceki gün açarken, 1 Temmuz itibarıyla da ülkeye girişe yönelik neredeyse tüm sınırlamalar kalkacak ve havaalanlarının hepsi açılmış olacak. Kovid testleri Haziran sonuna kadar 2 hafta boyunca zorunlu tutulacak. 1 Temmuz'dan itibarense sadece rastgele seçimli testler yapılacak.

Risk ne kadar?

Geçen hafta 4 günde havayoluyla Atina'ya gelen insanlara 4 bin Kovid-19 testi uygulandı. "Sadece 2 pozitif vakamız var. Eğer bu yolda devam edersek, açılarak her şeyi riske atmamış oluruz" diyen

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan, "küçük bir salgınla başa çıkabilecek tıbbi altyapımız var" vurgusunu yaptı. Cumartesi Santorini Genel Hastanesi’ni ziyareti sonrası konuşan Mitsotakis, "En iyi hazırlıkları gerçekleştirdik. Ülkeyi ziyaret edecek kimselere güvenlik mesajı vermek çok önemli. Bu yaz kritik önemde olacak. Ziyaretçilerimizi hiçbir güvenlik ve sağlık sorunu yaşamadan ağırlama niyetindeyiz" yorumunda bulundu.

Hükümet, ciddi Kovid-19 vakalarını anakaraya sevk etmeyi planlıyor. Aynı zamanda, turizm sezonu süresince adalardaki sağlık tesisleri fazladan personelle güçlendirilirken, özel sağlık sektörü de aktif olarak hizmet sunacak.

Uluslararası basından davetlilere yaptığı açıklamasını "Dünyanın en baş döndürücü manzarası, Santorini'de günbatımı" önünde sürdüren Başbakan, "Güvende kaldık ve bu şekilde kalmayı sürdüreceğiz" dedi.
 

santorini.jpg
Özellikle AB'ye girdikten sonra ekonomisi tek taraflı olarak turizme bağlı kalan Yunanistan pandemiden ekonomik olarak en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Miçotakis'in turizm sezonunu açmak için seçtiği Santorini adası, ülkenin en önemli turizm destinasyonlarından biri.


Turizm emekçileri o kadar da iyimser değil

Yunan ekonomisinin esası, "zor" bir endüstri olarak kabul edilen turizme dayanıyor. Turizm gelirleri 2019'da 19 milyar euro'yu (yaklaşık 145 milyar TL) aştı. Independent Türkçe’ye konuşan Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Yorgos Hocoglu, "2020 turizm açısından kayıp bir yıl olarak görülmeli. "Bugün pandemiyle yapabileceğimiz tek şey turizmimizin yüzde 20'sini güvenceye almak" dedi.

ABD, Birleşik Krallık (BK), Hollanda, İspanya, Fransa ve İtalya gibi esaslı kaynak pazarların yokluğunda, bunların bu yaz Yunanistan'ı ziyaret edip etmeyeceği henüz belirsizliğini korurken, 2020'nin en iyi tahminde 3,8 milyar euro (yaklaşık 30 milyar TL) tutan gelir öngörüsü bir soru işareti olarak duruyor.

Yunanistan turizm sezonunun Nisan'da başlaması gerekiyordu. Haziran'da ülkedeki otellerin neredeyse yüzde 98'i rezerve edilmiş olurdu. Santorini'de üç yıldızlı bir otelin ortaklarından Margarita Karamolego, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, "Bugün itibarıyla Temmuz'a kadar yüzde 5-7 oranında rezervasyonumuz var. Bu bir felaket! Santorini'ye bu dönemde günde 100 bin turist gelirdi, tatil kruvazörleriyle de bir 10 bin ziyaretçi daha olurdu" diyor. 
 

hocoglu.jpg
Turizm emekçilerini temsil eden Yorgos Hocoglu, gidişattan en çok rahatsız olan isimlerden biri.


"Turizm Bakanlığı’nın bize koruma ve destek sağlamasını bekliyoruz." 

Hocoglu, belirsizliğe rağmen Santorini Otel Sahipleri Birliği'nin adadaki tüm otelleri açma riskini göz aldığını, öte yandan ülkedeki büyük otel komplekslerinin halen kapalı olduğunu ve Yunanistan'daki diğer otellerin sadece yarısının açıldığını söylüyor.

Yunanistan turizmi sıfırdan başlamak zorunda gibi görünüyor. Yunan hükümetinin yeni pazarlar bulmak için neden sürdürülebilir bir siyaset izlemediği sorusuysa cevap bekliyor. Independent Türkçe’ye konuşan ve "sadece otellerini bu yaz açan kimselerin müşteri ve gelir elde edebileceğine" inanan Turizm Bakanı Haris Theoharis, "Belirli kaynak pazarlar var" diyor. "Avrupa, Yunanistan'ın ana müşterisi, Yeni Zelanda'dan turist çekmek için şimdi bir kampanya başlatamazsınız" diyor. 

Alternatif yok. Bu yıl, mevcut kriz ortamında otelinizi ekonomik değil, gelecek seneye yatırım olarak stratejik kriterlere dayanarak açıyorsunuz.”
 

“Bakanlığın beklentisi gerçekçi değil”

Bakan, "sadece tek bir senaryo" olduğunda ısrarcı: "Var olan tek ve en iyi senaryo, tekrar açılmak ve sonuçta Yunanistan'da güvende olmayı sürdürerek turistleri de evlerine güven içinde göndermek."

Ancak sendika başkanı , Turizm Bakanı’nın ifadelerinden farklı olarak, bu yaz Yunanistan için yeni kaynak pazarlara dair işaretler görüyor: İsrail, Güney Kıbrıs ve Balkanlar. Başkan, "20 Temmuz'a kadar hiç rezervasyonumuz yok. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde neyi başaracağımızı göreceğiz" diyor.

Öte yandan, Başbakan Miçotakis’in Santorini konuşması, hükümetin turizm sezonunu Çinli turistler için yaz sonrasına kadar uzatmayı planladığını gösteriyor. Hocoglu "İkinci bir Kovid-19 dalgası tehdidi altında bu gerçekçi değil" diyor.

“Otellerin yüzde 60’ı batacak”
Turizm işçileri sendikasından Hocoglu'na göre ise yıl sonuna kadar ülkedeki otellerin yüzde 60’ı batacak. Hükümet derhal gerekli önlemleri almazsa Yunanistan’da turizm endüstrisinin çökmesi bekleniyor. Yorgo Hocoglu şöyle diyor;

Şimdiye dek alınan önlemler yeterli değil ve bunlar hiçbir şeyi güvenceye almıyor. Hükümetten bir şeyler yapmasını bekliyoruz.

Santorini “hayalet ada’ gibi

Santorini haziran ortasında her zaman kalabalık olurdu. Sahiller birçok ulustan insanlar dolar, küçük sokakların tamamında trafik yaşanırdı. Oia, Fyra ve Imerovigli'de yürüyen turistler, "dünyanın en iyi günbatımını" görebilecekleri boş yer arardı. Cumartesi günü adaya yaptığımız ziyaretin izlenimleri ise cesaret kırıcıydı: Neredeyse tamamlanmış olan yeni havaalanı unutuluşa terk edilmiş gibi. Otellerin susuz yüzme havuzları çöple dolu. Havaalanı çıkışındaki araç kiralama acentesi, sadece adaya çalışmak için gelen Yunanların araba veya motosiklet kiraladığını söyledi. Beni Fira'ya götüren otobüs şoförü Pantelis de geçen yazdan bu yana otobüsün motorunu ilk kez çalıştırdığını ifade etti. Pantelis, "Adanın yakın tarihinde ilk kez bir yaz döneminde turist bulunmuyor" dedi.

Miçotakis’in yabancı gazetecileri çağırdığı Cumartesi günü "2020 Yunan Yazı" basın konferansına simgesel tarihi öneme sahip Akrotiri arkeoloji alanında başlaması tesadüf değil. Dün iki ana havaalanıyla birlikte ülkedeki tüm müzeler de kapılarını eş zamanlı açtı. Yunan turizminin kumarı yeni başlıyor...

 

Independent Türkçe için İngilizceden çeviren: Kerim Çelik

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU