Ağaçta asılı bulunan siyahinin ölüm nedenine dair verilen intihar hükmü tartışma yarattı

Son yaşananlarla ilgili hafta sonu büyük bir protesto düzenlenirken, bu olay benzer bir ölüm vakasına da ışık tuttu

Kaliforniya'da çarşamba günü erken saatlerde Belediye Binası'nın yakınında bir ağaçta asılı bulunan 24 yaşındaki Robert Fuller'ın ölümünün soruşturulması talebiyle Palmdale şehrinde yürüyüş düzenlendi (AP)

Kaliforniya'da dedektifler, Los Angeles bölgesinde cesedi bir ağaçta asılı vaziyette bulunan siyahi bir adamın ailesinin itirazlarından sonra vakayı tekrar inceleme altına aldı.

Önceki tutanakta olay intihar olarak nitelendirilmişti ancak yakınlarının intihar eğilimi göstermediğini söyleyip bu görüşe itiraz eden aile, bağımsız bir soruşturma ve otopsi talep etti.

24 yaşındaki Robert Fuller'ın cesedi, 10 Haziran'da Palmdale Belediye Binası yakınlarındaki Poncitlan Meydanı'nda bulundu. Olay yerinde hiçbir nota rastlanmamasına rağmen şerif departmanı bir yandan cinayet masasının soruşturmaya devam ettiğini bildirse de diğer yandan acele bir hükme vararak ölüm sebebinin intihar olduğuna karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir basın açıklamasında, bu varsayımı destekleyici hiçbir kanıt olmadığı halde Fuller'ın ölümünün Kovid-19'la ilgili depresyona bağlanması daha da fazla kargaşa yarattı.

Los Angeles Sorgu Yargıcı Dairesi cuma günü otopsi yaptı fakat olaya dair daha fazla bilginin toplandığı bir sırada ölüm sebebini açıklamayı erteledi. Bu bilgiler arasında hem test sonuçları hem de tanık ifadeleri olabilir.

Cumartesi günüyse Fuller'ın kız kardeşlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce protestocu, Palmdale'de Belediye Binası'nın yakınlarındaki parktan şerif departmanına yürüyüş gerçekleştirdi. Birçok protestocu "Robert Fuller için Adalet" yazılı dövizler taşıdı.

Fuller'ın kardeşi Diamond Alexandria eylemdeki konuşmasında, "Önce bir şey, sonra başka bir şey duymaya devam ediyoruz. Sadece hakikati bilmek istiyoruz" dedi.

Bu arada olayın soruşturulması talebiyle internette açılan dilekçeye 200 binden fazla kişi imza attı. Kim Kardashian West ve Viola Davis gibi isimler de Fuller'ın ölümüne dair kapsamlı ve düzgün soruşturma talep eden ünlüler arasında yer aldı.

Belediye yönetimi bağımsız soruşturma yürütülmesini destekleyen bir açıklama yayımladı. Belediye Müfettişi Kathryn Barger, Santa Clarita'dan Eyalet Senatörü Scott Wilk ve Palmdale'den Meclis Üyesi Tom Lackey gibi seçilmiş üç yetkili, Kaliforniya Başsavcısı Xavier Becerra'ya soruşturmayı bizzat yönetme çağrısında bulundu.
 

AP.jpg
Robert Fuller'ın kız kardeşleri Angel Fuller (ortada) ve Diamond Alexandria (sağda), 10 Haziran'da Fuller'ın cesedinin bir ağaçta asılı bulunduğu Palmdale Parkı'ndaki eyleme katıldı (AP)


NBC News'un haberine göre Palmdale Kamu Bilgilendirme Sorumlusu John Mlynar, “Palmdale Belediyesi, adalet çağrılarında ailenin ve bölge halkının yanında yer alıyor. Fuller'ın ölümünün eksiksiz biçimde soruşturulmasını destekliyoruz" dedi.

Bu meselenin kapsamlı bir muhasebesinden daha azına razı olmayacağız.

Mlynar, "Belediyemiz Fuller'ın ailesine çoktan ulaşarak yardım ve destek teklifinde bulundu ve Fuller'ın ölümünün tam kapsamlı incelemesi yapılırken bu zor dönemde aileye yardım için elinden gelen her şeyi yapacaktır" diye ekledi. Belediye ayrıca, Fuller'ın ailesinin bağımsız soruşturma ve otopsi talebini desteklediklerini de belirtti.

Los Angeles Bölge Şerifi Alex Villanueva, hafta sonu gerçekleşen büyük protestoların ardından bu ölüme dair pazartesi günü için online belediye meclisi toplantısı planladı.

Söz konusu olay üzücü bir şekilde, son haftalarda Güney Kaliforniya'da siyahi bir adamın cesedinin bir ağaçta asılı bulunduğu ikinci vaka oldu.

Fuller vakası, Palmdale'in yaklaşık 72 kilometre doğusundaki çöl şehri Victorville'de 31 Mayıs'ta yaşanan başka bir vakaya da dikkati çekti.

San Bernardino Bölge Şerifliği, 38 yaşındaki Malcolm Harsch'in ölümünde cinayet şüphesi bulunmadığını bildirmişti. Harsch'in ailesiyse, basının ilgisini daha fazla çekmekten ve dikkatli bir tetkikten kaçınmak için olaya intihar hükmü verilmesinden endişelendiklerini belirtmişti.

Aile gazetecilere verdikleri röportajda, "Onu gerçekten tanıyan hiç kimse, Malcom'un depresyonda olduğunu söylemezdi" demişti.

Kardeşimizi tanıyanlar onun kendini asmış olduğu iddiası karşısında şok yaşadı ve kimse bunun doğru olduğunu düşünmüyor. İntihar açıklaması makul görünmüyor.

Bahsi geçen iki kişinin ölümü, Minneapolis'te George Floyd'un polis tarafından öldürülmesini takiben ülke genelinde gösterilerin düzenlendiği bir sırada gerçekleşti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU