Polisin diziyle boynuna bastırdığı anları gösteren SNL yıldızı Jay Pharoah: George Floyd'un yerinde olabilirdim

Komedyen, Instagram üzerinden paylaştığı videoda, polisin kendisini durdurması ve üzerine tabanca doğrultması deneyimini anlattı

ABD'li komedyen Jay Pharoah, yakın zaman önce Los Angeles şehrinde egzersiz yaparken polis tarafından durulduğunu ve kelepçelendiğini Instagram'da paylaştığı videoyla açıkladı.

Saturday Night Live'ın (SNL) eski oyuncusu, olayın Ahmaud Arbery'i Georgia'da iki beyaz tarafından vurularak öldürülmesinden yaklaşık bir hafta önce gerçekleştiğini söyledi. Pharoah aynı zamanda bir polis memurunun George Floyd'u öldürmekten yargılanan memurla benzer biçimde diziyle boynuna bastırdığını anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pharoah'ın oaylaştığı videoda yer alan güvenlik kamerası kayıtlarında, oyuncu sokakta yürürken aniden koşturan bir polis memurunun Pharoah'a silahını doğrulttuğu görülüyor.

Bu memura, yaya haldeki bir polisle, bir polis aracından çıkan iki polis memuru daha katılarak olay yerine geliyor. Memurlardan üçü tabancalarını çekerek Pharoah'a doğrultuyor.

Pharoah videoda olayı şöyle anlattı: "Bana yere yatmamı ve kollarımı açmamı söylediler. "Kelepçe taktılar. Bir memur diz çöktü ve dizini boynumun üstüne koydu. George Floyd'a yapıldığı kadar uzun sürmedi ancak nasıl hissettirdiğini biliyorum."

Pharoah, polis memurlarına ismini Google'da aratmalarını söylediğini ve "Büyük bir hata yaptığınızı göreceksiniz" dediğini aktardı. Polisler "bir dakika sonra" komedyeni serbest bıraktı.

32 yaşındaki oyuncu, polis memurlarının kendisine "gri eşofman altı ve gri tişört giymiş bu alandaki siyahi bir erkek" eşkaline uyduğunu söylediklerini ifade etti.

Pharoah daha sonra CBS'de yayımlanan söyleşi programı The Talk'a katıldı ve polis memurunun dizini boynuna bastırma anını "tamamen sebepsiz" olarak tarif etti.

Oyuncu şu ifadeleri kullandı:

"Yalnızca egzersiz yapmaya çalışıyordum. "Eğer başka biri olsaydım kolayca başka bir duruma dönüşebilirdi. Amerika'da siyahi olmanın olayı sadece budur, Amerika'da siyahi olmak. Başka kişiler, aynı korkuları benim sahip olduğum düzeyde hissedemez. Evden çıkarken, markete giderken, benzin almaya giderken, sokakta koşarken endişe duymamalıyız. Buna insani nezaket denir. Bahsettiğim şey bu. Buna insan olmak deniyor. Herkesin protesto etmek için dışarıda olmasının nedeni bu. Koronavirüs bizi evimize soktu ancak George Floyd bizi oradan çıkardı."

Pharoah, videosunu tüm siyahilerin bir gün polis tarafından durdurulmaları ihtimaline karşı yasaları öğrenmeleri çağrısıyla bitirdi.

Oyuncu şunları ekledi: "Bilinçli olun. Ben Jay Pharoah ve Amerikalı bir siyahiyim. Ve benim hayatımın bir değeri var. Siyahilerin hayatları her zaman önemlidir."

Los Angeles  Polis Teşkilatı (LAPD) adına konuşan bir sözcüyse "Instagram gönderisinde yer alan kişi, olası bir zanlı olarak gözaltına alındı. Yanlış bir şüphe olduğuna karar verildi ve salıverildi. Olay araştırılmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU