Kentucky'de kaldırılan Jefferson heykelinin altından içki ve 1936 yılına ait gazete çıktı

ABD'nin farklı eyaletlerinde ırkçılıkla özdeşleştirilen figürlerin heykelleri kaldırıldı

Birleşik Krallık ve Belçika'da da köle ticaretiyle özdeşleştirilen figürlerin heykelleri de kaldırıldı (AP)

Kentucky’de, Cumartesi Jefferson Davis heykelinin kaldırılmasıyla heykelin altından 20 Ekim 1936 tarihli bir gazete ve bir şişe viski bulundu. 

Jefferson Davis’in heykeli, George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan eylemlerinin ardından kaldırılan heykeller arasında yer alıyor. Irkçılık karşıtı eylemciler, ABD tarihinde kölelikle ve ırkçılıkla eşdeğer görülen figürlerin heykellerini hedef almıştı.

Amerikan İç Savaşı sırasında Güney eyaletlerinin oluşturduğu Amerika Konfedere Devletleri’nin başkanı olan Davis, Kentucky’de 1808’de doğdu. Mississippi Senatörü olan Davis, 1853’te dönemin başkanı Franklin Pierce tarafından savaş bakanlığına getirildi. 

 

wolf.jpg
Şişenin içinden bir de not çıktığı belirtildi (Stephanie Wolf)

 

Davis, “Afrika köleliği, ABD’de olduğu şekliyle, ahlaki, sosyal ve politik bir nimet” sözleriyle biliniyor.

Amerikan Konfedere Devletleri’nin iç savaşı kaybetmesinin ardından kölelik kaldırılmış ve Davis vatana ihanetle suçlanmıştı. İki yıl tutuklu kalan Davis, mahkemeye çıkarılmamıştı. 

 

stephanie wolf.jpg
Heykelin kaldırılmasından sorumlu görevliler, viski şişesiyle birlikte eski bir gazete de buldu (Stephanie Wolf)

 

George Floyd’un öldürülmesinin ardından Kentucky’de de ırkçılığa ve polis şiddetine karşı yoğun katılımlı eylemler gerçekleştirildi. Eyalette iki siyahinin hayatını kaybetmesi, dikkatleri Kentucky’nin üzerine de çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Acil durum sağlık teknisyeni, 26 yaşındaki Breonna Taylor, Mart’ta Louisville’deki evinde narkotik polisinin gerçekleştiği baskında hayatını kaybetmişti. Taylor’ın evinde uyuşturucu bulunamamıştı. 

Restoran sahibi 53 yaşındaki David McAtee de, eylemlerde hayatını kaybetmişti. 

Demokrat Kentucky Valisi Andy Beshear, Cumartesi Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Heykelin kaldırılması yönünde karar alınmasının ardından, işlemin gerçekleşmesi için düğmeye bastım” ifadelerini kullandı.

Bugün her bir Kentuckylinin iyiliği için bir adım attık.

Beshear’dan önceki Cumhuriyetçi eski Kentucky Valisi Matt Bevin, heykelin kaldırılmasına dair atılan adımlara karşı çıktı. Öte yandan eyaletin temsilcilerinden bir diğer Cumhuriyetçi Jason Nemes ise, “Tarihimizin iyisiyle, kötüsüyle onur duyarız fakat bence artık Jeff Davis’i onurlandırmak istemememiz harika” ifadelerini kullandı. 

 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU