Churchill siyaseten karmaşık biri olabilir ama kesinlikle ırkçıydı

Pek çok tarihçi, eski başbakanımızı ve onun dönemini anlamlandırmaya çalıştı. Irkçıydı ama aynı zamanda antifaşistti, antikomünistti ama Avrupa'yı parçalarına ayırıp çoğunu Stalin'e hediye etmişti

Eylemciler Churchill isminin üstünü çizip "Bir ırkçıydı" diye yazdı. Görevliler daha sonra anıttan bu yazıyı sildi (Reuters)

İhtiyar adamın Parlamento Meydanı'nda bulunan güzelim heykeline grafitiyle "Churchill bir ırkçıydı" diye yazıldı.

Meseleye geniş planda bakıldığında bu yalnızca küçük ama talihsiz bir vandallıktı ve Bristol'de köle taciri Edward Colston'ın fırlatılmasının aksine savaş dönemi başbakanı belli ki saygıdeğer ulusal bir kahramandı. Bu anıta hürmetsizlik, kimilerini üzen ve bu kişileri Siyahilerin Hayatı Önemlidir protestocularının kıymetli davasına yabancılaştıran bir şeydi. Anıt mezardaki Birleşik Krallık bayrağını yakmaya çalışan adamın yaptığı gibi bu da insanları şok etmek için bilinçli tasarlanmış bir işti.

Söz konusu ırkçılık suçlaması açıkça öfkenin getirdiği kasti bir eylemdi, dikkatleri üzerine çekme amacını taşıyordu; tıpkı birkaç yıl önceki protesto dalgasında birilerinin bu adama ot istifinden "Mohikan" saçı yapması gibi bir nevi serseri siyasetinin ürünüydü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O olayı atlatan Winston Churchill bunu da atlatacaktır. Öyle sanıyorum ki Churchill böylesine alışılmışın dışındaki bir durumda bile bir heykele verilen ve ceza gerektiren hasarı etkileyici derecede nükteli bir küçümsemeyle doğal karşılar ve o kişinin bu eylemi ne olursa olsun ifade özgürlüğü çerçevesinde yaptığına inanırdı.

Gençliğinde maceraperest ve kendine göre Liberal radikal biriydi, bir parça tehlikeye de hazırdı (neredeyse 70 yaşındayken Normandiya Çıkarması'nda bizzat bulunmak istediği söylenir). Eğer gerekli olduğunu düşünseydi kendisi de bir heykeli memnuniyetle lekeleyip kirletebilirdi.

Churchill Anıtı, eski başbakanın doğumunun yüzüncü yılı anısına 1974'te açıldı: Meydan okuyan duruşuyla kasıtlı biçimde Churchill'in savaş yıllarındaki başbakanlığını ve Nazilerle tek başına mücadele eden bir ulusun önderi olarak Blitz'e (Alman Hava Kuvvetleri'nin Birleşik Krallık'a karşı Eylül 1940'tan Mayıs 1941'e kadar sürdürdüğü hava harekatı -ç.n.) kafa tuttuğu o altın dönemi hatırlatıyordu. Gerisini biliyorsunuz ya da biliyor olmalısınız. 1930'larda Hitlerizmin tehlikeleri konusunda uyararak bu konuda sesini yükselten neredeyse tek kişi olduğu göz önünde bulundurulursa gerçekten de hakiki bir aktivistti, Antifa'ydı. Tanrım, Komünist Rusya'yla ittifak bile kurdu.

Ama aynı zamanda o günün standartlarında bile eski moda kalan Edwardvari bir emperyalistti. Misal, kaçınılmaz hale geldikten çok sonra dahi Hindistan'ın bağımsızlığına ve hatta özerkliğine karşı çıktı.

Daha gençken imparatorluğu savunmak adına Britanya ordusu saflarında -en nihayetinde ırkçı bir çabanın parçası olarak- Hindistan, Sudan ve Güney Afrika'da savaştı. Ayrıca bilindiği üzere daha da kötüsü, hükümette bakanken Irak'ta isyancıların bombalanmasına izin verdi ve İrlanda'nın bağımsızlık mücadelesini durdurmaya çalışan (ve başarısız olan) düzensiz Britanya kuvvetleri olan kanunsuz “Black and Tans" birliklerini (İrlanda’daki devrimci hareketi bastırmak amacıyla 1920-1921 yıllarında bölgeye gönderilen birlik -ed.n.) destekledi.
 


Churchill gibi uzun ve mühim bir kariyeri olan hiç kimse kusursuz olamaz. Siyasetinde tutarsızlığıyla nam salmıştı, parti değiştirip kendine uyacak politikalar yürütürdü, biyografisini yazan kişi olan halefi Boris Johnson'la muhtemelen gerçekten tek ortak noktası da buydu.

Irkçıydı ama aynı zamanda antifaşistti, şiddetli bir antikomünistti ama Avrupa'yı parçalara ayırıp çoğunu Joseph Stalin'e hediye de etmişti.

Pek çok tarihçi, bu adamı ve onun dönemini anlamlandırmaya çalıştı. “Churchill bir ırkçıydı” ifadesi, bu adam hakkındaki gerçeğin bir parçası ama yalnızca bir kısmı.

Heykelinin kaidesinde zaten kendisini anlatmaya yeten ismini bırakmak en iyisi. Sanırım hepimiz bu konuda anlaşabiliriz.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU