2009'daki kanun teklifini hatırlatan İlker Başbuğ, ifadeye çağrıldı

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması için verilen kanun teklifini hatırlatan Başbuğ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedefi olmuştu. Kanun teklifinin altında imzası bulunan AK Partililer, Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu

Fotoğraf: Reuters

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bir televizyon programında yaptığı 'FETÖ'nün siyasi ayağı' açıklamaları nedeniyle, ifadeye çağrıldı. 

"FETÖ'nün emriyle hazırlandığını düşünüyorum"

2009 yılındaki askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan kanun teklifini hatırlatan Başbuğ, "26 Haziran 2009'da bu iki konuyu içeren kanun teklifini kim hazırladı? Ben bilmiyorum. ‘Araştırsınlar’ diyorum. Ben bir ipucu veriyorum. Bu kanun teklifinin FETÖ'nün emriyle, direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum. Çünkü ikisinde de FETÖ komplolarıyla bağlantılı bir olayla karşı karşıyayız” demişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan'ın hedefi olmuştu

Eski Genelkurmay Başkanı, bu sözler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefi olmuştu. "Bu boru göstermeye benzemez, parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez" diyen Erdoğan, AK Partilileri suç duyurusunda bulunmaya davet etmiş, Cumhurbaşkanı'nın çağrısı üzerine de yasa teklifinin altında imzası bulunan Bekir Bozdağ, Ahmet Aydın, Mustafa Elitaş, Mehmet Ceylan, Ahmet Müfit Doğan ve Yahya Doğan'a 7 Şubat'ta Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

"Herhangi bir örgütün etkisi olmamıştır"

Suç duyurusunda, "Değişiklik önergelerinin ne teklif aşamasında ne de yasalaşması sürecinde herhangi bir örgütün etkisi söz konusu olmuştur" ifadeleri yer almıştı.

Kanun teklifinin altında imzası olan AK Partililer, Başbuğ'un kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunu işlediğini ileri sürerek, dava açılmasını istemişti. 

İstanbul'da ifade verecek

Suç duyurusunun yapıldığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbuğ'un katıldığı programın görüntülerini RTÜK'ten temin ederek, bilirkişiye de program kaydını yazıya döktürdü. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yazı gönderen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbuğ'un ifadesinin alınmasını istedi. 

Başbuğ, savcılık talimatı kapsamında İstanbul'da ifade verecek. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU