Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 2009 yılında Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliği hatırlatıp başlattığı 'FETÖ'nün siyasi ayağı' tartışmasında, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün değişiklikle ilgili uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.
Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan yasa tasarıyla ilgili konuşan İlker Başbuğ, "Bu kanun teklifini kim hazırladı? Tamamen FETÖ ile ilgili. Bu araştırılsın" dedikten sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefi olmuştu.
Erdoğan, "Bu boru göstermeye benzemez" derken, milli iradeye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tuzak kuran bir zihniyetin olduğunu ifade ederek, milletvekillerine Başbuğ hakkında dava açma çağrısında bulundu.
Erdoğan'ın çağrısı üzerine Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş ve Ahmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu AK Parti'li 6 milletvekili, askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan TBMM'nin yasa değişikliğine "FETÖ projesi" diyen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu.
Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Başbuğ'un başlattığı tartışmayla ilgili, o dönem Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'ün yaptığı uyarıyı hatırlattı.
Gül düzenleme yapılamasını istedi ancak yapılmadı
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 25 Haziran 2009'u 26 Haziran 2009'a bağlayan gece 13 dakika süren oylamayla yapılan değişikliği 8 Temmuz 2009'da onaylamış ve Cumhurbaşkanlığı'ndan Başbakanlık'a gönderdiği yazıda şu ifadeler yer almıştı:
Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cumhurbaşkanlığı'ndan Başbakanlık'a 8 Temmuz 2009'da gönderilen yazının tamamı şöyle:
Anılan kanun ile yapılan diğer düzenlemelerin yanında, asker olmayan kişilerin barış zamanında askeri mahkemelerde yargılanmalarına son verilmiş; ayrıca, asker kişilerin barış zamanında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesi uyarınca görev yapan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri durumunda, bu mahkemeler tarafından yargılanmaları öngörülmüştür.
2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen 'Askeri mahkemelerin yetkisinin askeri personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi' maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır.
Yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 'Genel görev' başlıklı 9'uncu maddesindeki, askeri mahkemelerin 'kanunlarda aksi yazılı olmadıkça' maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu görülmektedir.
Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı'ndan Başbakanlık'a gönderdiği ve 'yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasını uygun olacaktır' denilen yazının ardından herhangi bir düzenleme yapılmadı.
Başbuğ, geçen hafta katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamayla başlattığı tartışmada, şu ifadeleri kullanmıştı:
FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunun yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım. 26 Haziran 2009'da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran'ı 26'sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok, biz bundan 26 Haziran sabahı 2009'daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifi askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AK Parti ile cemaati bitirme planı’ algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri'de biz bir olay yakalamıştık Hava İkmal Bölge Komutanlığı'nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009'da 'FETÖ ile mücadele edeceğim' dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın.
Başbuğ'un sözünü ettiği yasa değişikliği teklifinde, dönemin AK Parti milletvekilleri Mustafa Elitaş, Bekir Bozdağ, Ahmet Aydın, Yahya Doğan, Mehmet Ceylan, Abdurrahman Müfit Doğan'ın imzası bulunuyor.
Indepenedent Türkçe, Sözcü