Michael Jordan'dan George Floyd tepkisi: Baskı yapıp kanunları değiştirmeliyiz, sistemi değiştirmek için oylarımıza ihtiyacımız var

NBA'in efsane ismi Michael Jordan, bir polis tarafından öldürülen George Floyd için günler sonra yaptığı açıklamada, "Birbirimizi dinlemeliyiz, şefkat ve empati gösterin; asla anlamsız vahşete sırtınızı dönmeyin" dedi

Michael Jordan / Fotoğraf: Reuters

Amerikan Basketbol Ligi'nin (NBA) efsaneleri arasında yer alan Michael Jordan, ülkede polisin siyahi bir vatandaşa yaptığı hareket sonrası hayatını kaybetmesini, günler sonra sosyal medya hesabından eleştirdi.

Jordan, Floyd'un bir polis memuru tarafından diziyle ensesine bastırılarak nefessiz kalmasına ve buna bağlı olarak yaşamını yitirmesi nedeniyle büyük bir üzüntü içinde olduğunu belirterek, şu tepkiyi gösterdi:

Gerçekten acı dolu ve öfkeliyim. Herkesin acısını, öfkesini ve hayal kırıklığını gördüm, hissettim. Ülkemizde renklerinden dolayı kökleşmiş ırkçılığa ve şiddete uğramış insanların yanındayım.

 

 

Yaşananlar nedeniyle yanıt bulamadığını ve birlikte hareket ederek seslerini daha güçlü çıkarmak zorunda olduklarını kaydeden Jordan, "Birbirimizi dinlemeliyiz, şefkat ve empati gösterin; asla anlamsız vahşete sırtınızı dönmeyin. Adaletsizliğe karşı ve barışçıl isteklerimizi dile getirmeye devam ettirmeye ihtiyacımız var. Birlik olan sesimizle liderlerimize baskı yapıp kanunları değiştirmeliyiz. Sistemi değiştirmek için oylarımıza ihtiyacımız var. Hepimiz çözümün bir parçası olmalı ve adaleti sağlamak için birlikte çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

Jordan açıklamasında şunları kaydetti:

Kalbim, George Floyd’un ailesiyle ve onun gibi hayatları adaletsizlik ve ırkçılık yüzünden vahşice, duygusuzca ellerinden alınan sayısız insanla birlikte.

Ulusal ve uluslararası spor camiasının önde gelen kulüp, yönetici ve sporcuları, ABD'de yaşanan ırkçılık olayını hafta boyunca sosyal medyadan attıkları mesajlarla kınadı.

Floyd için Türkiye'den Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin yanı sıra LeBron James, Colin Kaepernick, Earvin Magic Johnson, Golden State Warriors'ın başantrenörü Steve Kerr, Bradley Beal, Stephen Jackson, Kadın tenisinin yükselen yıldızı Coco Gauff ve ABD'li yıldız kadın futbolcu Alex Morgan mesaj yayımladı.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you??  #StayWoke

LeBron James (@kingjames)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

Ne olmuştu?

ABD'nin Minneapolis eyaletinde dört polis memuru, siyahi bir kişiyi gözaltına alırken yaptığı hareket tepki çekmişti. 

George Floyd isimli kişi, videoda nefes alamıyorum diye bağırırken polisin yerde yatan adamın boğazına bastığı ekrana yansıdı. 

Dolandırıcılık şüphesiyle yakalanan George Floyd, kendisini gözaltına almaya çalışan polisler tarafından nefessiz bırakılarak öldürüldü. Bir süre sonra gelen ilk yardım ekipleri Floyd’a ilk müdahaleyi ambulansta yaptı ancak şüpheli kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Floyd’un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurmuştu.

ABD'de Floyd'un ölümünün ardından çıkan sokak olayları hala devam ediyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU