İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyon Üyesi: Suriye'ye verdiğimiz 20-30 milyar doları geri almalıyız

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Felahetpişe, ülkesinden Beşşar Esad rejimine 20-30 milyar dolar finansal destek verildiğini ve Şam yönetiminin bu parayı İran'a ödemesi gerektiğini söyledi

Haşmetullah Felahetpişe / Fotoğraf: screenshot

İran, 2011 yılında Suriye iç savaşı başladığından beri hem askeri hem de teknik olarak Esad rejimine destek sağlayan bir ülke.

İran ve Suriye arasında stratejik işbirliği İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1979 yıllarına kadar dayanıyor.

Her iki ülkenin birbiriyle olan stratejik işbirliğini ideolojik düşmanlar ve rakiplerle çevrili olması onları birbirine daha da muhtaç hale getiriyor.

“Ne pahasına olursa olsun”

Mevcut Esad rejiminin varlığını koruması İran için ‘ne pahasına olursa olsun' öncelikli bölgesel politika halini aldı.

Tahran yönetimi, hem maddi hem de askeri olarak Beşşar Esad’ın iktidarda kalması için rejimi desteklemekten geri durmadı.

İsrail İstihbarat ve Terör Bilgilendirme Merkezi’nin rakamlarına göre İran’ın Irak ve Suriye’de binlerce askeri çatışmalarda öldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


“Suriye’ye verdiğimiz parayı geri almalıyız”

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Haşmetullah Felahetpişe’ye göre ise Suriye’nin İran’a maliyeti 30 milyar dolar civarında.

İran basınından "Etemadonline" sitesine ülkenin gündemini değerlendiren Felahatpişe, Suriye’ye ziyaretini de anlattı.

“Suriye'ye 20-30 milyar dolar verdik” diyen Felahatpişe, “Bu parayı Suriye'den geri almalıyız. Milletimizin parası orada harcanmış” dedi.

İran olarak dış politikada aşırılıktan kaçınmaya çalıştıklarını savunan Felahatpişe, “Suriye’ye gittiğimde gördüm. Kimileri para kazandı ama biz Suriye’ye 20-30 milyar dolar verdik Bu parayı Suriye’den geri almalıyız” diye konuştu. 

“Milletin parası Suriye’de harcandı”

Felahatpişe, İran halkının parasının Suriye’de harcandığını sözlerine ekledi.

İran'ın ocak ayında yanlışlıkla düşürdüğünü açıkladığı, Ukrayna'ya ait yolcu uçağı konusunda bazı yetkililerin halkın güvenine zarar verdiğini ifade eden Felahetpişe, "Ülkenin güven inşasına ihtiyacı var. Halkın güvenini yeniden kazanmalıyız" dedi. 

Önceki dönemde Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Felahetpişe, geçen yıl mart ayında yaptığı açıklamada da Esed rejiminin İran'a "borçlu" olduğunu ve bu borcun ödenmesi gerektiğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU