Venezuela’da bitmek bilmeyen darbeler; “ABD, Ramboculuk oynuyor’’

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AFP

Biz yazmaktan yorulduk; ABD, Maduro’yu devirmek için darbe tasarlamaktan, Maduro’da direnmekten yorulmadı.

Aslında Maduro’ya yönelik bitmek bilmeyen ekonomik, parlamento, yargı, askeri darbe ve suikastlar ABD açısından Venezuela’daki jeo-stratejik çıkarların ne denli hayati olduğunu ortaya koyuyor.

Dünya koronavirüs salgının ortasındayken; ABD’de ölü sayısı 100 bine dayanmış, vaka sayısı 2 milyona doğru hızla yükselirken; ABD’nin emperyal ekonomik ve jeo-stratejik çıkarları her şeyin üstünde görülüyor.

Geçen hafta Amerikalı ve Venezuelalılardan oluşan bir grup asker, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yu kaçırmak ve ordu içerisindeki hükümet karşıtı askerlerle bir kaos yaratıp başkanlık sarayını işgal ederek Guaido’yu başkan yapmak istedi.

Plan basit ama tehlikeliydi. 300 kadar gönüllü asker Kuzey Venezuela'dan gizlice girecek; aynı anda askeri üslere baskın yapacak ve Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro'nun tutuklanmasıyla sonuçlanacak bir isyanı ateşleyeceklerdi.
 

Darbecilerin çıkarma yapılan noktaları AFP.jpg
İletişim Bakanı Jorge Rodríguez, darbecilerin çıkarma yapılan noktaları açıkladı / Fotoğraf: AFP


Maduro’yu kaçırma planı iki aşamalı asker indirmeyle başladı.

İlki, pazar günü La Guaira eyaletinin Maputo kentine (Başkent Caracas’a yarım saat uzaklıkta) çıkarma yapmaya çalışan bir grup ‘paralı askerden’ 8’i öldürüldü.

Öldürülenler arasında "Panter" olarak bilinen Venezuelalı eski bir komutan da vardı. 

İkinci asker indirme operasyonu pazartesi günü; Araua eyaleti Chuao yarımadasının, Caracas'ın batısındaki Venezuela'nın Karayip kıyılarında gerçekleşti.

Balıkçılar tarafından tespit edilen darbeci askerler Venezuela ordusu tarafından yakalandı.

Darbe girişiminin merkezinde Amerikan özel kuvvetlerinde Irak ve Afganistan’da görev yapmış, aynı zamanda Florida’da özel bir güvenlik ve askeri danışmanlık şirketi bulunan Jordan Goudreau var.
 

Darbeci şirketin CEO su gued.... Instagram-silvercorpus.jpeg
Darbeci şirketin CEO'su Jordan Goudreau / Fotoğraf: Instagram - @silvercorpus


Venezuela ordusu tarafından ele geçirilen Amerikalı iki eski asker, Goudreau’nın ‘Silver Corp. USA’ adına çalışıyordu.

Yakalanan iki asker Luke Denman (34) ve Airan Berry (41) tutuklandı.
 

Luke Denman ve Airan Berry.jpg
Tutuklanan iki asker Luke Denman ve Airan Berry / Fotoğraf: Globovision


Darbenin siyasi ve ekonomik ayağında ise ABD ve Batı ülkelerince ‘Geçici Başkan’ olarak tanınan Juan Guaido var.

Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, Guaido'yu plana katılmakla suçladı.

Başsavcısı Saab, ABD tarafından malvarlığına el konulan devlet petrol şirketi PDVSA'nın fonlarını kullanılarak "paralı askerler" ile 213 milyon dolar sözleşme imzaladığını açıkladı. 
 

Guaido ile guedreau arasında imzalanan 213 milyon dolarlık darbe sözleşmesi.jpg
Guaido ile guedreau arasında imzalanan 213 milyon dolarlık darbe sözleşmesi


Ancak Goudreau, Guaido'nun vadedilen ödemeleri yapmadığını iddia etti.

Guaido, Goudreau’ya ödemeyi Venezuela petrol kaynaklarıyla garanti etmişti! 
 

Goudreau ve Guaido AFP.jpg
Jordan Goudreau ve Juan Guaido / Fotoğraf: AFP


Bununla birlikte, Venezuela’nın ABD yanlısı muhalefetinin paralı bir ordu kurulması ve Venezuela kıyılarında konuşlandırması için teşvik ettiği açık. 

Veneuzela Cumhurbaşkanı Maduro, kendisini kaçırmak isteyen eski askerleri "Ramboculuk’’ oynadıklarını söyleyerek alay etti.

ABD Başkanı Donald Trump’a Venezuela'da darbe ve işgal girişimine yönelik soru sorulduğunda, bu konuda hiçbir şey bilmediğini ve "Hükümetinin hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’da "ABD hükümetinin bu operasyona doğrudan katılımı yoktu. ...Ne olduğunu bilmediğimiz konu hakkında daha fazla bilgi paylaşmaya hazır değiliz" dedi.

İki Amerikan paralı askerine gelince, Pompeo, Washington'un "onları kurtarmak için ellerindeki her aracı kullanacağını" söyledi.

Ancak darbe girişimine katılan ve yolsuzluk suçundan hapis yatan eski Venezuela savunma bakanının oğlu Josnars Adolfo Baduel, ‘her iki Amerikalının da Başkan Donald Trump için çalıştıklarını’ söyledi.
 

The Drive.jpg
Fotoğraf: The Drive


Trump'ın “Domuzlar Körfezi” operasyonu

Venezuelalı yetkililer basına, gözaltına alınan Amerikalı askerlerin pasaportlarını, silahlarını ve askeri kimliklerini gösterdi.
 

Askerlerin ele geçirilen malzemeleri-AFP.jpg
Yakalanan askerlerin ele geçirilen malzemeleri / Fotoğraf: AFP


Ayrıca, görevi Maduro'yu ABD'ye götürecek uçakları almak ve Caracas havaalanının kontrolünü ele geçirmek olduğunu söyleyen Denman'ın sorgulama videolarını da yayınladılar.

Operasyonu kimin yürüttüğü sorulduğunda, "Başkan Donald Trump" olduğunu söyledi.
 

Yakalanan iki askerin ifşası ve Maduro'nun askerleri-Miamimundo.jpg
Yakalanan iki askerin ifşası ve Maduro'nun askerleri / Fotoğraf: Miamimundo


Birçok Latin Amerikalı uzman ve stratejist, başarısız darbe ve işgal girişimini, ABD’nin 1961 Küba Domuzlar Körfezi fiyaskosu gibi tasvir etti.

(ABD, Fidel Castro’yu devirmek için CIA desteğiyle sürgündeki Kübalı askerlerle 1961 yılında Küba sahillerine 4 gün çıkarma yapmasına rağmen başarısız olunan işgal girişimidir. Başkan Yardımcısı Nixon’ın yürüttüğü plan, başkan Eisenhower’ında bilgisi dahilindeydi. Özellikle Shell ve Fruit Company’ın ticari menfaatlerine hizmet eden bir plandı)
 

Domuzlar Körfezi operasyonu.jpg
Domuzlar Körfezi operasyonu / Görsel: YouTube


Hem Domuzlar Körfezi, hem de diğer ülkelerdeki başarısız darbe kalkışmaları ( Vietnam ve Nikarugua gibi) daha önce Washington'da büyük politik krizleri tetikledi.

Ancak, son Venezuela darbe ve işgal girişimi, Amerikan medyası tarafından neredeyse göz ardı edildi.

Hatta Demokrat Parti'de Trump'a karşı olan başkan adayları Biden'den Sanders'a kadar hiçbir eleştiriye yol açmadı. 

ABD enerji oligarklarının menfaatlerine hizmet eden bu operasyon, Venezuela'daki Çin ve Rusya'nın artan etkisini ortadan kaldırmayı amaçlıyordu.

Trump, Fox News röportajında “Venezuela'ya gitmek istersem bu konuda bir sırrım olmazdı” dedi ve şunları söyledi:

İçeri girerdim ve bu konuda hiçbir şey yapmazlardı. Devrilirlerdi. Küçük bir grup göndermezdim. Hayır hayır, hayır.


Ancak güvenlik şirketinin sahibi Goudreau'nun Trump’ın eski koruması Keith Schiller ile görüşme yaptığı ve ayrıca Başkan Yardımcısı Mike Pence'ın ofisi ile temasa geçtiğini medyaya açıkladı.

Fakat Pence’in sözcüsü, başkan yardımcısının ofisi ile Goudreau arasında "sıfır temas" olduğunu söyledi.
 

Trump ın eski güvelik danışmanı - The New York Times.jpg
Trump'ın eski güvelik danışmanı Keith Schiller / Fotoğraf: The New York Times


Darbenin toplumsal ayağı oluşturuldu

Trump yönetimi, işgal girişimin son haftasına kadar Maduro’ya karşı ‘maksimum baskı’ kampanyası yürüttü.

ABD federal savcıları, Maduro'yu uyuşturucu satıcısı olarak nitelendirerek, Maduro’nun tutuklanması için 15 milyon dolarlık ödül koydu.
 

Maduro yakalanması için çıkarolan 15 milyon dolarlık ilan - Dea.jpg
Maduro yakalanması için çıkarolan 15 milyon dolarlık ilan / Fotoğraf: Dea.gov


ABD, Karayipler'deki uyuşturucu sevkiyatlarını bahane ederek, Venezuela açıklarına savaş gemileri ve uçaklar gönderip, Venezuela’yı ‘denizden ablukaya’ aldı.

Her ne kadar Trump, Venezuela’nın işgali konusunda, uzak durmaya çalışsa da; işgal öncesi yaşananlar ve güvenlik şirketi sahibinin Washington Post ve Associated Press (AP)’ye yaptığı açıklamalar; Trump’ın durumundan habersiz olmadığını gösteriyor.

İşgal operasyonundan kısa bir süre önce Trump, enerji şirketi Chevron Corporation'ın Venezuela'daki faaliyetlerini "durdurmasını" emretti. 

Oysa Chevron, Venezuela petrol sahalarına ve makinelerine 2,6 milyar dolar değerinde yatırım yapan son ABD petrol şirketiydi.

Ayrıca ABD Hazine Bakanlığı Chevron Corporation'ın yanı sıra dört ABD petrol şirketi Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes ve Weatherford International'a Venezuela’daki faaliyetlerini sürdürmeleri için özel lisanslar vermişti.

Hatta Amerikan şirketlerinin Venezuela’ya tekrar dönmesi, koronavirüsün yayıldığı günlere kadar Venezuela’ya rahat bir nefes aldırmış, ABD ile müzakereler gerçekleşmişti.

Bunun yanında Venezuela’nın Guanare kentindeki Cepella (Llanos) Cezaevi'nde isyan çıkmış, 47 kişi ölmüş, 75 kişi yaralanmış. Olaylarda cezaevi müdürü de bıçaklanmıştı.
 

Hapishane isyanı - twitter.jpg
Cepella (Llanos) Cezaevi isyanı / Fotoğraf: Twitter


Böylelikle kamu otoritesi sorgulanmaya başlamış, başkent Caracas’ta suç çeteleri ve mafya arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, benzin kıtlığı başlamış, bu bağlamda koronavirüsün Venezuela’da yayılımının başlaması, yetersiz medikal malzeme ve sağlık personeli eksikliğiyle birleşince Maduro yönetimini, ABD darbelerinden daha kötü sıkıştırmıştı.

Çünkü Bolivarcı sosyalist devriminin yetersizliği ön plana çıktıkça, bulaşın merkez olduğu ve Maduro’nun destekçisi olan alt-orta sınıfın Bolivarcı devrime yönelik eleştirilerin artmasına neden oluyordu.

ABD baskıyı artırdıkça California merkezli petrol devinin sondaj, pompalama ve petrol ihraç etmesi durduruldu.

Dolayısıyla yaşanan bu gelişmeler Başkan Nicolás Maduro üzerinde bir baskı oluşturduğu gibi kendisi destekleyen Venezuela silahlı kuvvetlerinde de en azından muhalif askerlerin görünür olması bekleniyordu.
 

Venezuela ordusu Maduro yu desteklemeye devam ediyor - EFE.jpg
Venezuela ordusu Maduro'yu desteklemeye devam ediyor / Fotoğraf: EFE


‘Züğürt Darbe’: Guiado’nun danışmanı darbeyi mezata çıkardı 500 milyon dolar’dan 213 milyon dolara alıcı buldu

Güvenlik şirketi Silvercorp.'un kurucusu Jordan Goudreau, yayınladığı bir videoda, “Kolombiya sınırından Caracas'ın kalbine cesur bir amfibi baskın başlatıldı” dedi.

Videonun yayınlandığı sıra da, Venezuela ordusu, 8 darbeci askeri öldürmüştü.

Pazartesi günü ise ikinci askeri grubu taşıyan tekne ele geçirildi. Bu durum Venezuela istihbaratının darbecilerin içerisine sızdığını da bir göstergesiydi.
 

Jordan Goudreau-.jpg
Jordan Goudreau / Fotoğraf: AP


Miami’de yaşayan eski yeşil bereli Goudreau, başarısız bu operasyonun sorumluluğunu üstlendi.

Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Ana görev Venezuela'yı kurtarmak ve Maduro'yu yakalamaktı, ancak Caracas'taki görev başarısız oldu” dedi. 

2018 yılında kurulan Silvercorp’un web sitesinde, 50'den fazla ülkede hükümetlere ve şirketlere; kriz planlama ve risk yönetimi gibi hizmetler sağladığını duyuruyor.

Şirket ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın mitinglerinde de güvenlik sağladı.
 

Güvenlik şirketi Silvercorp.jpg
Güvenlik şirketi Silvercorp

 
Guaidó liderliğindeki Venezuela muhalefeti, Silvercorp ile herhangi bir bağlantı olmadığını iddia etse de; Guaido’nun ABD’deki temsilcisi J.J. Rendón Washington Post'a “Ekim 2019'da, Venezuela muhalefeti Silvercorp ile 213 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığını" açıklamak zorunda kaldı.

Ancak Guaidó'nun temsilcisi Rendón, sadece Goudreau ile görüşmemiş, aynı zamanda 500 milyon dolar isteyen birkaç özel güvenlik şirketi/uzmanıyla görüşmüş.

Lakin Goudreau’nun düşük bütçeli teklifi sözleşmenin imzalanmasına neden olmuştu.
 

Guaido nun ABD danışmanı siyaset bilimci rendon . Darbenin başarısız olmasından sonra görevinden istifa etti. Güvenlik şirketi ile pazarlığı yapmıştı - J.J. Rendon.jpg
Guaido'nun ABD danışmanı siyaset bilimci J.J. Rendon, darbenin başarısız olmasından sonra görevinden istifa etti / Fotoğraf: J.J. Rendon'un kişisel sosyal medya hesabı


Goudreau, Guaidó tarafından işe alındığını ve “tek bir kuruş” alamadığını açıkladı; ancak Guaidó danışmanı J.J. Rendon, Goudreau'ya bazı masrafları karşılamak için 50 bin dolar verdiğini söyledi.

Goudreau, medya röportajlarında operasyonun organizatörü olduğunu doğruladı ve Reuters'e yakalanan iki asker Denman ve Berry için “adamlarım” ifadelerini kullandı.

Guaidó'nun politik stratejisti J.J. Rendon, “Goudreau, Venezuela'ya nüfuz etmek ve Maduro'yu 'kaçırmak' 800 adamı olduğunu" iddia etti.
 

Juan José Rendón Zuma Press.jpg
J.J. Rendon / Fotoğraf: Zuma Press


Ancak sözleşme imzalamadan kısa bir süre sonra Goudreau’nun garip davranmaya başladığını, operasyon için somut bir şey koyamadığını ve acilen 1,5 milyon dolarlık bir ödeme istediğini söyledi. 

Dolayısıyla Rendon, 800 adamının olduğuna ilişkin şüphesi de arttı; “giderler” için Goudreau’ya, 50 bin dolar aktardığını açıkladı.

(Nitekim 800 asker ile başlayan ilk görüşme; 300 askerlerle planlandı. Ancak operasyona 60 asker katıldı. Bu 60 kişinin 2’si Amerikalı ve sürgün Venezuelalı askerlerden oluşuyordu.)


Kaçırma Planı: ‘Vitaminsiz Rambolar’ nasıl başarısız oldu?

‘Macuto baskını’ olarak bilinen darbe kalkışmasına, işgali planlayanlar tarafından “Gideon Operasyonu”, (İspanyolcası ‘Operación Gédéon’) adı verildi.

Kaçırma planı basit gibi gözükse de tehlikeliydi. Venezuela'nın kuzeyinden 300 kadar silahlı asker gizlice ülkeye girecek; bu arada, askeri üslere baskın yapacaklar ve Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro'nun kaçırılması/tutuklanmasıyla sonuçlanacak olan bir isyanı da ateşleyeceklerdi.

Simon Bolivar havalimanını ele geçirip Maduro ve üst düzey yetkilileri kaçıracaklardı. 

İşgal planın merkezinde iki aktör var. Biri eski yeşil bereli olan Irak ve Afganistan'daki görev yapmış 3 yıldız madalyalı ve güvenlik şirketinin sahibi Jordan Goudreau; diğeri ise Venezuelalı eski bir general olan ve şuan ABD'de narkotik suçlamasıyla hapsedilen General Cliver Alcala var.   
 

Darbeci alcala - Zuma press.jpeg
General Cliver Alcala / Fotoğraf: Zuma Press


Darbe planı Generel Alcala ile Goudreau arasında tasarlandı.

Alcala, Kolombiya’daki sürgün Venezuelalı askerlere nüfuz etmesi, araziyi bilmesi ve halen görevde olan muvazzaf subayları etkileyebileceği düşüncesiyle plana dahil oldu.

Plan, Venezuela’ya yönelik her türlü siyasi ve askeri entrikaların gerçekleştiği Kolombiya'nın Bogota kentindeki Marriott Hotel’de gerçekleşti.
 

JW Marriot
Darbe planlarının yapıldığı ve sürgündeki Venezuelalı asker ve diplomatların sıklıkla geldiği ileri sürülen JW Marriot Hotel


AP’ye göre Goudreau, askerleri eğitmek ve silahlandırmak için 1,5 milyon dolarlık bir bütçe öngördü; ancak ödemelerde sorunlar çıktı.

Kasım 2019’da tasarlanan işgal planı, nisan ve mayıs aylarına kadar ertelendi. Planın genel hatları korunsa da işgal planında bazı değişiklikler yapıldı. 

Kasım ayında yürütülecek olan plan, 300 asker iki gruptan oluşuyordu.

Birinci grup, Venezuela'nın önemli bir liman ve ikinci büyük şehri olan Maracaibo'yu devralacaktı.

İkinci ekip eş zamanlı olarak Venezuela askeri kıyafeti giymiş Amerikalı pilotlar tarafından uçurulan ABD helikopterleriyle Maduro’nun ikametgahına hava saldırısı başlatmak için başkent Caracas'a inecekti.

Aslında başarısız olan işgal planı da böyleydi.
 

1.jpg
Fotoğraf: Zuma Press


Maracaibo ve Caracas’a inen Amerikan helikopterleri, Maduro'yu ABD'ye taşıyacak ve burada uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanacaktı.

Daha sonra ABD destekli Venezuela muhalefet lideri Juan Guaidó iktidarı devralacaktı.

Kolombiya'ya kaçan, yüzlerce sürgün Venezuelalı asker eğitildi ve göreve hazırlandı.

Yakalan Amerikalı askerlerden Denman, ‘Misyonun amacının Maduro'yu ele geçirmek olduğunu’ teyit ettiği gibi Kolombiya'daki askerleri 50 bin ile 100 bin arasında bir ücret karşılığında eğittiğini doğruladı.
 

Denman - Jimmys Post.jpg
Luke Denman / Fotoğraf: Jimmys Post


Associated Press (AP) Kolombiya'ya kaçan eski Venezuela askerlerinin yetersiz beslendiğini ve sağlıklı şartlara sahip olmadığını vurguladı.

Ancak AP, işgal girişiminden önce 1 Mayıs'ta Goudreau ve Alcalá’nın ilişkisini açıkladı.

Orijinal planın çoğunu ve Goudreau'nun nasıl dahil edildiğini ve aylarca süren eğitim ve planlamaya rağmen neden operasyonun başlamadığını detaylandırdı.

Ajansa göre Birincisi, muhaliflerden biri mart ayının başında Venezuela'ya girdikten sonra tutuklandı.

İkincisi, aynı ay ABD, Alcalá'yı narkoterizm ile suçladı. Dolayısıyla inandırıcılığını yitirdi.

Üçüncüsü, Kolombiyalı yetkililer görev için bir silah sevkiyatı ele geçirdi.

Son olarak, Goudreau anlaşmayı imzaladığı günden beri söylediği silah ve teçhizatı temin edememişti.

Nihayetinde plan başarısız olduğu gibi Venezuela istihbaratının yakın takibi sayesinde Maduro’ya yönelik darbe önlendi.

Bu bağlamda darbecilerin kendi içerisinde anlaşamadıkları gibi hazırladıkları planın bir kısmı sızmıştı.
 


Hatta Maduro, operasyon hakkında her şeyi bildiğini iddia etti: 

Her şeyi biliyorduk. Ne hakkında konuştular. Ne yediler ve içtiler. Onları kimin finanse ettiğini. ABD hükümetinin bir (ABD Uyuşturucu Mücadele İdaresi-DEA] operasyon...

Bir DEA sözcüsü, DEA'nın olaylara katılmadığını söyledi, ancak Maduro böyle düşünmüyordu.

Nitekim Maduro’nun yakın müttefiki Diosdado Cabello’da, "Her şeyi biliyorduk," dedi.

Cabello, “Bazı toplantılara sızmak için ödeme yapmak zorunda kaldık’’ dedi.

Maduro’nun devrilmesi için operasyona katılan diğer savaşçıların Venezuela topraklarına sızmış olduğu düşünülüyor.

Hayatta kalanların bir kısmı, yakındaki bir Hollanda adasına kaçmaya çalıştılar, Venezuela ordusu kıyı boyunca farklı bölgelerde aramalara deva ediyor.
 

Jordan Goudreau-Silvercorp.jpg
Jordan Goudreau / Fotoğraf: Silvercorp


Goudreau ise “Venezuela muhalefetinin ve Guaido’nun kendisine ihanet ettiğini’’ söyledi.

Sonuç olarak, Milyonlarca yaşamı tehdit eden küresel koronavirüs pandemisinin ortasında, ABD başka bir dünya savaşını başlatma pahasına ekonomik çıkarlarını sürdürüyor.

Maduro, kendisine bir propaganda arıyor olsaydı, bundan daha iyi bir senaryo yazamazdı.

Maduro için iyi olan; muhalif askerler, sağ partiler ve muhalefet lideri Juan Guaidó için kötü olacağından; ABD açısından Venezuela muhalefetinde Guaido gibi daimi başarısız birinde ısrar edilmeyip yeni bir figür aranacaktır. 

2019’da bir askeri darbeyi provoke etmeye çalışan Guaidó halen hapiste değilse, bunun nedeni Maduro'nun “Bolivarcı Sosyalist” rejiminin onu ABD emperyalizmi ve yerel oligarşiyle bir aracı olarak görmesi ve kullanışlı bulmasından kaynaklanmaktadır.

Yani Maduro açısından Guaido’nun dışarıda olması tutuklanmasından daha iyi.

Guaidó küçük başarılı işler yaptı; ancak sürekliliği olmadı.Yani ses getirdi ama icraat yapamadı.  

Bu yeni başarısızlıklar Maduro’yu daha da güçlendirdi, muhalefeti zayıflattı ve Guaidó’ya destek veren bölge ülkeleri arasında şüphe uyandırdı

Son tahlilde, bir ABD darbe girişimi daha da atlatıldı. Maduro, hanesine bir artı puan daha yazdırdı.

Ancak sürekli başarısızlıklarına rağmen, darbecilerin ve muhalefetin asıl güç aldığı nokta; Maduro’nun halk nezlinde bıkkınlık getiren ekonomik ve sosyal sorunlardır.

Elbette bu durumun oluşmasında ABD’nin oluşturduğu ekonomik ambargonun büyük payı söz konusudur.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU