Savaştaki 20 ülke için küresel ateşkes tasarısı BMGK'nın gündeminde

Estonya ve Almanya, BM Güvenlik Kurulu’na dünya genelinde ateşkes öngören yeni tasarı sunuyor

Fotoğraf: AP

Almanya ve Estonya, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde yapılan ateşkes çağrılarının sonuçsuz kalması üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’na (BMGK) yeni bir tasarı sunma kararı aldı.

Güvenlik kurulunun daimi olmayan iki ülkesi, kuruldaki tüm çatışma dosyalarını sona erdirilmesini öneren aslak metni sundu.

AFP’nin ulaştığı metin, kriz ya da savaştaki 20 ülkeyi kapsıyor.

ABD, taslakta DSÖ'nün yer almasını istemiyor

ABD, geçtiğimiz hafta Kovid-19’la mücadelenin daha verimli sürdürülebilmesi için küresel ateşkesi öngören tasarıyı reddetmişti.Amerikalı temsilciler, güvenlik konseyinin diğer 14 üyesini "ABD şu anda sunulan taslağı desteleyemenz" açıklamasıyla şaşırtmıştı.

Diplomatlar, taslak kararda Washington’un karşı çıktığı Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) tanımlamak için kullanılan dilin, ABD’nin oylamayı reddetmesinin nedeni olduğunu belirtmişti.

 

ABD, taslak metinde DSÖ’ye yapılan bir atırftan dolayı veto hakkını kullanacağını açıklamıştı.

Almanya ve Estonya’nın sunduğu taslak metinde ise DSÖ’ya atıfta bulunulmuyor.

90 günlük insani ara

Her iki metinde de "90 günlük bir insani ara" önerisi yer alıyor. Ancak kurulun veto hakkına sahip diğer bir daimi temsilcisi Çin ise üstü kapalı bile olsa DSÖ'ye bu metinde atıfta bulunulmasını istiyor.

Taslağın ne zaman oylanacağı henüz belli değil. Ama Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin veto etmemesi durumunda hızla gündeme gelmesi söz konusu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ateşkes çağrısına bazı ülkeler olumlu yanıt vermiş fakat başta Libya, Yemen ve Afganistan olmak üzere birçok ülkede çatışmalar hızla yeniden başlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU