Tek bir tesiste binin üzerinde vaka görülmesine rağmen ABD'de et üretim tesisleri yeniden açılıyor

Tyson Foods tesisi, bölge şerifi çalışanların güvenliğinden endişe duyduğunu dile getirdikten sonra kapatılmıştı

ABD'de et tesislerinde çalışanlar hastalanırken, Çin'e yapılan et ihracatının arttığı aktarılmıştı (Reuters)

ABD'nin Iowa eyaletinin Waterloo kentindeki Tyson Foods et üretim tesisi, çalışanları arasındaki koronavirüs vakalarının 4 haneli sayılara ulaşmasına ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) et üretim tesislerinin koronavirüs salgınına karşı özellikle savunmasız olduğunu belirten yeni verilerine rağmen yeniden açılıyor.

Tesisin yeniden açılması, eyaletin yaklaşık 12 bin doğrulanmış vakayla birlikte koronavirüs nedeniyle 250'den fazla Iowalının öldüğünü doğruladığı sırada gerçekleşti. Bu vakalardan yaklaşık bin 493'ü, tesisin açık ara en büyük işveren olduğu Black Hawk Belediyesi'nde bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesisteki salgın, ABD genelindeki et üretim tesislerinde hastalığın ilerleyişini yansıtıyor. CDC, hastalığın tesislerin çalışanlarına hızla yayıldığının görüldüğünü söylüyor.

Bunlar arasında Güney Dakota eyaletindeki Sioux Falls'ta bulunan, yine salgının merkezinde yer alan Smithfield domuz eti tesisi de var ve tesis, kısmen de olsa şimdi tekrar açıldı. Tyson tesisine benzer şekilde, Smithfield çalışanları arasında da yüzlerce onaylanmış vaka görülmesi tesisi bir noktada ABD'nin en büyük koronavirüs merkezlerinden biri haline getirdi.

Bununla birlikte, tesisleri kapalı tutmanın muhtemel etkileri ciddi. Ülkenin et tedarikinin büyük bir kısmının sadece birkaç tesiste üretildiği düşünülürse tesisleri kapatıp çalışanları topluca eve göndermenin, etin market raflarından kaybolmaya başlayacağı anlamına gelebileceğine dair endişeler mevcut.

Donald Trump bu düşünceyle Tyson gibi tesislerin açık tutulması için şu ifadelerin yer aldığı başkanlık kararnamesini yayımladı:

Tek bir büyük sığır eti işleme tesisinin kapanması bir günde 10 milyon tekil sığır eti porsiyonunun kaybına neden olabilir. Benzer şekilde, yerleşik tedarik zincirleri idaresindeki tek bir et veya kümes hayvanı eti işleme tesisinin kapatılması, protein tedarikini tüm market zinciri açısından ciddi şekilde sekteye uğratabilir.

Bu durumun etkisi bazı yerlerde zaten görülebiliyor. ABD'nin orta batı eyaletlerinde hizmet veren market zinciri Hy-Vee, kısa süre önce "ödeme yaparken her müşterinin taze sığır eti, sığır kıyması, domuz eti ve tavuktan oluşan 4 paketlik kombinasyonla sınırlandırılacağını" açıkladı.

Ve birçok tesis yeniden açılırken bazıları hastalık risklerini azaltmayı denemek için önlemler aldı. Iowa'daki Tyson tesisi şimdi pleksi ekranlar ve çalışanlar için kızılötesi ateş ölçerler ekledi, ayrıca yüz kalkanları ve maske dağıtıyor.

Ancak Nisan'da virüsün tesiste yayılma tehlikesine dikkat çeken Black Hawk Bölge Şerifi Tony Thompson, çalışanlar ve belediye sakinleri arasında hastalığın yeniden artmaya başladığı görülürse tekrar tesisin kapanması için çağrıda bulunacağını söylemişti.

Geçen hafta sonu Iowa'ya yaptığı ziyarette Başkan Yardımcısı Mike Pence, eyaletteki tarım işletmelerinin üretime yeniden başlama ve devam etme çabalarını takdir edip şu anda Trump yönetiminin öncelik tanıdığı "Amerika'nın işe dönmesine" yardımcı olduklarını söyledi.

Çiftlikten markete gıda tedarikinde çalışan herkes Amerikan halkı için dağıtım yaptı, başkanınız ve minnettar ulus adına hepinize teşekkür etmek istiyorum. Yaptıklarınız gerçekten olağanüstü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU