Brent petrol fiyatı 1999'dan beri en düşük seviyede, peki benzin fiyatları da düşecek mi?

Başlıca uluslararası gösterge petrol fiyatı son 21 yılın en düşük seviyesinde

Kovid-19 salgını nedeniyle petrol talebinin düşmesi ve arzdaki fazlalık, Brent petrolün varil fiyatının düşmesine yol açtı (AP)

Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana, petrol piyasalarının daralan talep karşısında daha da çökmesiyle Brent petrol fiyatı çarşamba günü son 21 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Salı gününün yüzde 24'lük düşüşünü devam ettiren uluslararası göstergelerin varil fiyatlarını 15,97 dolara (yaklaşık 111 TL) çekmesiyle birlikte Haziran 1999'dan bu yana en düşük seviye görüldü.

ABD'nin başlıca petrol fiyatı olan Batı Teksas Tipi (West Texas Intermediate) yüzde 4'ten fazla değer kaybederek varil başı 11,06 dolara (yaklaşık 77 TL) kadar indi.

Bu durum tüketicileri nasıl etkileyebilir?

ABD fiyatlarının Birleşik Krallık'taki (BK) sürücüleri etkilemesi pek mümkün olmasa da Brent petrol fiyatındaki düşüşün bir kısmı BK'daki benzin istasyonlarına yansıyabilir. BK hükümetinin salı günü yayımladığı verilere göre araç sahipleri peş peşe 12 hafta boyunca düşen yakıt fiyatlarından istifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK'da ortalama benzin fiyatı pompada litre başına 1,09 sterlin (yaklaşık 9,4 TL) olarak gerçekleşirken, bu rakamlar Mayıs 2016'dan beri görülen en düşük fiyat oldu. Dizel yakıtın litre fiyatı ortalamasıysa Temmuz 2017'den bu yana en düşük değerlere ulaşarak 1,16 sterlin (yaklaşık 10 TL) oldu.

Bununla birlikte, petrol piyasasındaki değişikliklerin perakende fiyatlara yansıması birkaç haftayı bulur ve yakıt maliyetinin çoğunu, vergilerin yanı sıra diğer üretim ve dağıtım maliyetleri oluşturur.

Milyarlarca insan evinde oturur ve çok daha az seyahat ederken, çoğu hane halkının petrol fiyatlarındaki düşüşten önemli bir fayda sağlaması pek olası değil.

Çarşamba günü yayımlanan son resmi verilere göre diğer ürünlerin fiyatı da düşüyor. Genel olarak bakıldığında, daha düşük yakıt ve giyim maliyetlerinin büyük ölçüde etkisiyle tüketici fiyat endeksi yüzde 1,7'den 1,5'e düştü.

Perakendeciler alışveriş yapanların sayısının düşmesiyle birlikte tecritten önce moda serilerinde indirime gitti. Çoğu mağaza, yazlık giysi yığınlarının elde kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. Primark salı günü yaptığı açıklamada, şirketin depolarda ve raflarda bekleyen 2 milyar sterlin (yaklaşık 17 milyar 239 milyon TL) değerinde stokunun bulunduğunu belirtti. Aylık satış tutarı 650 milyon sterlin'den (yaklaşık 5,6 milyar TL) sıfıra inen indirim mağazaları zinciri, elde kalan ilkbahar ve yaz serileri nedeniyle 248 milyon sterlin (yaklaşık 2 milyar 139 milyon TL) zarar kaydetti.

Petrolde sırada neler var?

Ekonominin büyük bölümleri koronavirüs salgınını yavaşlatmak amacıyla uykuya yatırılırken, petrol talebi de birkaç hafta içinde yüzde 30 civarında küçüldü.

Petrol arzının kapatılıp açılmasının mali sonuçlarının olması, üreticilerin daha fazla ham petrol pompalamayı sürdürdüğü anlamına geliyor.

Bu durum en dikkat çekici şekilde ABD'de depolama kapasitesinin hızla aşılmasına yol açtı. Çoğu petrol kuyusunun iç kesimlerde bulunduğu ABD'de ham petrol fiyatları pazartesi günü tarihte ilk kez eksiye düştü. Bu, depolayacak yerleri kalmayacağı endişesiyle alıcılara petrol teslimatı için para ödenmekte olduğu anlamına geliyor.
 


Kuzey Denizi ham petrolüne yakın bir fiyata sahip olan Brent petrolü, depolama kapasitesi konusunda aynı kısıtlamalarla karşı karşıya olmadığı için ABD petrol piyasalarındaki tarihi fiyat düşüşlerinden bir nebze olsun korunabildi. Açık denizlerde ve denize yakın yerlerdeki petrol üreticilerinin daha çok depolama imkanına erişimi bulunuyor.

Ancak analistler, kara tesislerine nazaran yavaş bir seyir izlemekle beraber deniz yoluyla taşınan petrol tankerlerinin de dolmaya başladığı uyarısında bulunuyor.

Talebin önemli ölçüde üzerinde üretim yapılması halen bir sorun olarak duruyor ve fiyatları sıfıra, hatta bazı durumlarda sıfırın da altına doğru baskılıyor. Üreticiler yakında kuyuları kapatmaya ve üretimi kesmeye başlamak zorunda kalacak.

Franklin Equity kuruluşunun portföy yöneticisi Matt Adams, eksi yöndeki gösterge fiyatlarının kısmen petrol piyasasındaki beklenmedik teknolojik aksaklıklardan kaynaklandığını, sahada gerçek fiyatların artı yönde gerçekleştiğini ancak yine de ABD'de varil fiyatının halen 10 doların (yaklaşık 69,65 TL) altında seyrettiğini söylüyor.

Adams, şunları ifade etti:

Enerji piyasalarının büyük ölçüde kendi kendini düzeltebildiğini, fiyatlar ne kadar düşerse kuyuların da o kadar hızlı kapandığını ve sondaj çalışmalarının azalması gerektiğini hatırlamak önemli.

Bu fiyat seviyelerinde, en düşük maliyetli üreticilerde bile petrol üretiminin ekonomik olmadığına inanıyoruz.

Adams, “Talebin artmasını sağlamak ve petrol fiyatlarındaki mevcut çöküşü bertaraf etmek için daha yüksek düzeyde ve sürdürülebilir bir ekonomik faaliyet dönemi gerekiyor” dedi.

Markets.com'un baş piyasa analisti Neil Wilson ise söz konusu düşüşün kötüleşmesi durumunda Brent petrol fiyatlarının sıfırı bile görebileceği uyarısında bulundu.

Wilson, "Küresel depolama kapasitesi doluyorsa, ki Brent ticareti bunu göstermeye başladı, o halde alım teklifi de olmaz ve fiyatlar sıfırı görebilir" ifadelerini kullandı.

 

 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU