Stanford Üniversitesi'nden uzmanlar: Koronavirüs tahmin edilenden çok daha yaygın

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacıların ABD’nin bir bölgesinde gerçekleştirdiği çalışmaya göre koronavirüs resmi verilerden 50 ile 85 kat daha fazla yaygın

Araştırmacılar konuya dair daha fazla araştırma yapılmadan herhangi bir çıkarımın yanıltıcı olabileceğini belirtti (AP)

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilen yeni bir çalışma koronavirüsten enfekte olanların sayısının daha önce düşünülenden 10 kat daha fazla olabileceğini ortaya koydu.

Stanford Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği, cuma günü yayımlanan ancak henüz hakem onayından geçmemiş çalışmada Santa Clara bölgesindeki kişilerden alınan 3 bin 330 numune test edildi ve virüsün resmi verilerden 50 ile 85 kat daha yaygın olabileceği belirtildi. 

The Guardian’ın haberine göre, sağlık yetkilileri Kovid-19’un yayılmasına yönelik alınan tedbirlerin hafifletilmesi için ilk önce kaç kişinin enfekte olduğunun belirlenmesi gerektiğini söyledi. Araştırmacılar, belli bir bölgede virüsün varlığına dair yapılacak geniş çalışmaların önemli rol oynayabileceğini belirtiyor.

Bahsi geçen araştırmayı yöneten Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yardımcı doçent Eran Bendavid, “Bu salgın konusunda ne durumda olduğumuza dair çıkarımlar içeriyor. Politika geliştirmek ve sağlık sistemimiz için ne anlama geleceğine dair tahminde bulunmak için kullanılan salgın modellerine dair çıkarımlar içeriyor” ifadelerini kullandı. 

Araştırmacılar çalışmalarının türünün en geniş kapsamlı örneği olduğunu söyledi. Çalışma, kişilerin koronavirüs kapıp kapmadığını ve virüsten iyileşip iyileşmediğini gösteren parmak ucundan alınan kan örneğiyle antikor düzeyinin tespit edilmesiyle gerçekleştirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmanın gerçekleştirildiği sırada Santa Clara bölgesinde doğrulanmış bin 94 vaka olduğu ve 50 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak vücudunda antikor bulunan kişilerin oranına dayanarak Santa Clara bölgesinde 48 bin ile 81 bin arasında kişinin enfekte olmasının mümkün olduğu ifade edildi. Bu da yaklaşık 50 ile 80 kat daha fazla bir sayıya işaret ediyor. 

Bu verilerin ayrıca bütün bir nüfus üzerinde virüsün daha önce düşünülenden çok daha az ölümcül etki yarattığına işaret edebileceği ifade edildi. Salı itibarıyla, ABD’deki koronavirüs kaynaklı ölüm oranları yüzde 4,1’di ve Stanford Üniversitesi araştırmacıları bulgularının ölüm oranının sadece yüzde 0,12 ile 0,2 arasında olabileceğine işaret ettiğini belirtti. 

Öte yandan araştırmacılar sadece bu verilere dayanarak herhangi bir çıkarımda bulunmamak gerektiğini ve daha fazla çalışma yapılana kadar politika tercihleri yapmamak gerektiğini ifade etti. 

Ayrıca araştırmacılar sadece Santa Clara bölgesinde gerçekleştirilen çalışmanın ABD’nin bütününe dair temsili bir nitelik taşıyıp taşımadığının da belirsiz olduğunu söyledi. 

Çalışmanın yazarlarından Jayanta Bhattacharya, “Benzer çalışmaların ülkenin geri kalanında yapılması kesinlikle kritik. Virüsün bazı bölgelerde diğerlerinden daha yaygın olduğu aşikar ve her bir bölgede virüsün yaygınlığını anlamak politika gerçekleştirmek adına atılacak kritik bir adım” ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU