Harvard’lı bilim insanları: Sosyal mesafe tedbirlerine 2022’ye kadar aralıklarla ihtiyaç duyabiliriz

Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların modellediği pandemi tahminlerine göre tek seferlik tecrit yeni koronavirüs için yeterli olmayabilir

Aşı ve tedavilerin bulunması durumunda tecridin hafifletilebileceği ifade edildi (Unsplash)

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının salı günü Kovid-19 salgınına yönelik yaptığı araştırmaya göre tek seferlik tecrit yeni koronavirüsü durdurmayacak ve hastanelerinin kapasitesinin aşmasını önlemek için 2022’ye kadar tekrar eden sosyal mesafe tedbirlerine ihtiyaç duyulabilir.

Çalışma, ABD’de Kovid-19 vakalarının sayısının en üst noktasına ulaştığı ve eyaletlerin sıkı tecrit önlemlerini hafifletmeyi gözlediği sırada yayımlandı. 

Science isimli bilimsel yayında yayımlanan, Harvard’lı çalışma ekibinin bilgisayar simülasyonu Kovid-19 hastalığının, yayılma hızının soğuk aylarda arttığı nezleye neden olan koronavirüslerde olduğu gibi mevsimsel olduğunu varsayıyor. 

Fakat araştırmacılar, enfeksiyon geçirdikten sonra kazanılan bağışıklık düzeyi ve ne kadar süreceği gibi verilerle birlikte hastalığa dair çok fazla bilinmezin mevcut olduğunu belirtti.

Araştırma ekibini yöneten Stephen Kissler, “ABD’de SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalığı yoğun bakım kapasitesi sınırlarının içinde tutmak için tek seferlik sosyal mesafe kuralları muhtemelen yeterli olmayacak” dedi. 

Diğer tedavilerin yokluğunda gerekli olduğu görünen şey aralıklı sosyal mesafe dönemleri.

Araştırmanın yazarları ayrıca, sosyal mesafe kurallarının yeniden uygulanacağı eşiklerin ne zaman geçildiğini belirlemek için yaygın virüs testlerine ihtiyaç duyulacağını ifade etti. 

Science Alert'in haberine göre bilim insanları tedavi ve aşı hazır olduğunda tecridin sıkılığının ve süresinin hafifletilebileceğini belirtti.

Ancak bunların yokluğunda gerçekleştirilecek kesintili sosyal mesafe önlemlerinin yoğun bakım kapasitesini artırmak için hastanelere zaman verebileceği aktarıldı. 

Aralıklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirten makalede araştırmacılar, enfekte olan bir kişinin edindiği bağışıklığın ne kadar güçlü olabileceğine ve ne kadar sürebileceğine dair çok az bilgiye sahip olunmasının çalışmaya dair en büyük sınırlayıcı etken olduğunu ifade etti.

Piyasaya henüz sürülen antikor testlerinin kişilerin bağışıklığına yönelik temel soruları cevaplayabileceği ve aşınınsa Kovid-19’a karşı nihai araç olacağı belirtildi. 

 

Independent Türkçe, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU