Çin’de 30 kişide gizemli bir salgın hastalık görüldü

Sağlık uzmanları hastalığın deniz ürünlerinin satıldığı bir pazarla ilgisinin bulunduğundan şüphelenirken şehir sakinleri yüzlerce kişinin ölümüne neden olan akut solunum yolu yetmezliği (SARS) salgınının yeniden ortaya çıkmasından endişe ediyor

2004'ten beri dünyada yeni bir SARS vakası rapor edilmedi ( Reuters) 

Çin’de sağlık birimleri, 2003’teki yaklaşık 800 kişinin yaşamını yitirdiği SARS'a benzetilen bir solunum yolu hastalığı salgınını araştırıyor.

Aralık ayında viral zatürre şüphesiyle 27 kişinin hastalandığı bilgisini veren doktorlar bu kişilerin 7’sinin durumunun ciddi olduğu belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastalanan kişilerin çoğunluğunun Wuhan’ın kent merkezindeki deniz ürünleri pazarını ziyaret ettiği belirtilirken, uzmanlar hastalığın pazarla bağlantısı olup olmadığını araştırıyor.

Çin’in resmi yayın organı People’s Daily gazetesinin internet sitesindeki haberinde, hastane yetkililerinin “Hastalığın sebebi belli değil. Sars virüsü olduğuna ilişkin internette yayılanları teyit edemeyiz. Başka bir akciğer iltihabı türü olması muhtemel” ifadelerine yer verdi.

Ülkenin devlet televizyonu da Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan uzmanların hastalıkla ilgili araştırmayı yönetmek etmek üzere Wuhan’a gittiğini belirtti.

Wuhan sağlık komisyonuna göre, doktorlar henüz virüsü teşhis etmezken, ilk etaptaki laboratuvar testleri vakanın viral zatürre olduğunu ve kişiden kişiye geçmediğini ortaya koydu.

Hastalar ayrı bir yere alınırken, yakınları da tıbbi gözlem altında tutuluyor.  Komisyon, deniz ürünlerinin satıldığı pazarın incelendiğini ve temizlendiğini belirtti.

Sağlık yetkilileri 27 kişiden ikisinin iyileştiğini ve yakında hastaneden taburcu edileceğini söyledi.

Sosyal medya kullanıcıları salgının, Çin’in güneyinde 2002’nin sonlarında ortaya çıkan ve hızla diğer şehirlere ve ülkelere yayılan Sars'la bağlantılı olabileceğini iddia etti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, o dönemki salgından dünya genelinde 8 bin kişi etkilendi ve 775 kişi yaşamını yitirdi.

Çinli yetkililer ölenlerin sayısı yükselinceye kadar haftalarca salgını gizlerken, söylentiler hükümetin salgını açıklamasına, özür dilemesine ve gelecekteki salgınlarda şeffaf olma sözü vermesine neden olmuştu.

Britanya’da Hong Konglu bir iş adamıyla temas halinde olan bir erkek, Birleşik Krallık’ta salgından etkilenen ilk kişiydi.

 

 

Ajanslardan da yararlanılmıştır

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU