ABD'de Cumhuriyetçiler beyazların da siyahiler kadar ırkçılığa maruz kaldığına inanıyor

Yapılan araştırma yurttaşlık haklarına dair ilerlemenin "beyazlar için dezavantaj yaratmadığının göründüğünü" ortaya koydu

Alternatif sağ göstericileri Temmuz 2019'da Washington DC'de "ifade özgürlüğü" protestosu düzenledi (AFP)

Araştırmacılar, sağcıların siyahilere karşı ayrımcılığın önlenmesi çabalarının "beyazlara karşı ırkçılık" dalgasına denk düştüğü iddiasının boş olduğunu ortaya koydu.

Nature Human Behaviour adlı bilimsel yayında yayımlanan ve "sözüm ona beyaz olmayanlara iltimas geçen toplumlardaki" ırkçı ayrımcılık algılarını karşılaştıran çalışmada, yurttaşlık hakları konusundaki ilerlemenin diğerlerinin haklarını ortadan kaldırdığını öne süren aşırı sağcı grupların ve bu yönde giderek kutuplaşan siyasi görüşlerin etkisine rağmen beyazların sürekli siyahilerden çok daha az ayrımcılığa maruz kaldığını gösterdi.

Yazarlar iddiaların doğruluğunu belirlemek amacıyla ırkçı ayrımcılık algılarıyla ABD genelinde bildirilen gerçek ayrımcılık olaylarını karşılaştırdı. Genel olarak katılımcıların "bir tarafın kazanırken diğer tarafın kaybettiği bir ayrımcılık belirtmediğini" ortaya çıkardı.

Rapor, "ters ırkçılık" inancının büyük ölçüde kişinin ırkı ve siyasi konumuyla ilişkili olduğunu belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapor, siyahi katılımcıların ve Demokratların "siyahilerin beyazlara göre daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığını düşündüğünü", öte yandan "beyaz katılımcıların ve Cumhuriyetçilerin bildirilmiş ayrımcılık deneyimlerine göre siyahilerle beyazlar arasında daha az bir ayrımcılık boşluğu olduğunu düşündüğünü" ortaya koydu.

Kanada'daki Brock Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü'nden Gordon Hodson ve Megan Earle, yurttaşlık haklarındaki ilerlemelerin "beyazlar için dezavantaj yaratmadığının görüldüğü" sonucuna vardı.

Newsweek'e konuşan yazarlar, ABD ve Avrupa'daki aşırı sağ popülizm ve faşist hareketlerle Donald Trump'ın seçilmesindeki "temaların beyazların kaybı ve beyaz karşıtı ayrımcılık fikrine" muhtaç olduğunu söyledi.

Fakat yazarlara göre, ötekileştirilmiş insanların kendilerine yapılan ayrımcılığı bildirme ihtimalinin daha düşük olması sebebiyle, beyaz olmayanlara karşı ayrımcılık algısıyla gerçek ayrımcılık oranları arasındaki açının belirlenenden daha geniş olması muhtemel.

Yazarlar 2012 ve 2016 arasında yaklaşık 6 bin kişiden derlenen bilgilerin bulunduğu beyaz milliyetçi veri kümelerinden edindikleri bilgileri birleştirdi.

Ayrıca ayrımcılık, nefret suçu ve ırk nedenli saldırılara dair yirmi yıllık raporlardan da veri topladılar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU