Gadhimai festivali: Binlerce hayvanın kurban edildiği festival yasağa rağmen başladı

Görgü tanıkları, "Gözleri önünde anneleri katledilen buzağılar şaşkınlıkla bakıyor" diyor

İbadete katılanlar, kurban töreninde bıçaklarını havaya kaldırıyor (Reuters)

Törene katılan Hindular, dünyanın en büyük hayvan kurbanı olduğu tahmin edilen festival için Nepal'de binlerce sığırın başını kesmeye başladı.

Gadhimai festivali salı sabahı erken saatlerde, Hindu bir rahibin birer keçi, fare, tavuk, domuz ve güvercin öldürüp sonrasında kendi kanından da sunmasıyla başladı.

Kıvrımlı kukrileri kullanan yaklaşlık 200 kasap hayvanların kafasını kesmek için, tahminen 3 bin 500 sığırın bulunduğu, duvarlarla çevrili tapınak arazisine girdi.

Humane Society International adlı hayvan hakları derneğinin destekçileri, annelerinin başlarının kesilişini izleyen bebek sığırların feryat ettiğini söyledi.

Görgü tanıkları, ibadetçilerin ölüme sürüklediği diğer hayvanların yorgunluktan, hastalıktan ve stresten yere yığıldığını ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her beş yılda bir düzenlenen festivale şahit olmak için Nepal'den ve komşu Hindistan'dan binlerce kişi Bariyarpur köyüne gitti.

Hindu bir fanatik sığır katline hazırlanıyor (AFP, Getty Images)

Tapınak yetkililerinin 2015'te açıkladığı yasağa ve sonraki sene Nepal Yüksek Mahkemesi'nin hükümeti hayvan kurbanını azaltmaya yöneltmesine rağmen kurban etkinlikleri devam etti.

Humane Society International'ın Hindistan'daki idari direktörü Alokparna Sengupta, festivalde bulunmanın, hayatındaki "en acı ve zor deneyimlerden biri" olduğunu belirtti.

Sengupta, "Bu hayvanların çektiği acılar çok üzücü. Buraya gelmek için çok yorucu yolculuklardan geçiyorlar ve etraflarındaki hayvanların birer birer kafasının kesildiğini izlerken bas bas bağıran kalabalığın önünde sergileniyorlar" diye konuştu:

Gözleri önünde anneleri katledilen buzağılar şaşkınlıkla bakıyor. Şaşkınlık ve korku içindeki hayvanların katlini izlemedeki histeri ve bariz coşku çok rahatsız ediciydi.

Hindistan sınır muhafızları ve hayvan hakları savunucuları geçen hafta sınırda yüzlerce yavru keçi, güvercin ve sığır ele geçirdi.

Sengupta ayrıca, "Bu sefer kansız bir Gadhimai geçirememiş olabiliriz ama bu korkunç manzaraya bir gün son vermekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.

PETA'nın uluslararası programlar direktörü Mimi Bekhechi ise, "Nepalli yetkililer, korkudan taş kesilmiş binlerce hayvanın sürüklenmesine ve bugün başlayan şiddet dolu toplu katliama götürülmesine engel olacaklarına dair söz vermişlerdi ama başarısız oldular" diye konuştu.

"Hükümet bu kan banyosunun tekrar yaşanmasına engel olmak için etkili biçimde harekete geçmelidir. Aksi takdirde turist boykotunun etkilerini hissederler" diyen Bekhechi, sözlerine şöyle devam etti:

Törene katılanlar, korku ve zulme dayanması gerekmeyen harika bir dinin uluslararası düzeyde kınanmasına neden oluyor. Dul kadınların yakılması ve bebeklerin kurban edilmesi nasıl sona erdiyse, hayvan katliamı festivalinin dehşeti de sona erecektir. Parçalara ayrılırken can çekişen hayvanların acıklı bakışlarını gösteren korkunç resimler Nepal'in itibarını mahvediyor. Merhametli tüm vatandaşları bu tür bir barbarlığa son vermek için uluslararası haykırışa ses vermeye çağırıyoruz.

Festivalin zirve yaptığı 2009'da 500 bin civarı sığır, keçi, güvercin ve diğer türden hayvan öldürülmüştü. Sonraki yıllarda yapılan protestoların ardından 2014'te 30 bin hayvan öldürüldü.

Törene katılanlar, katliam ritüelinin iyi şans getirdiğine ve Hindu güç tanrıçası Gadhimai'yi dileklerine cevap vermesi için teşvik ettiğine inanıyor.​

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU