Irak'taki Şii partiler arasında aday listesi savaşları

Iraklı Şii partiler arasında yeni başbakan adayıyla ilgili liste ‘sızdırma savaşları’ başladı

Irak Parlamentosu / Fotoğraf: AFP

Irak Parlamentosu, dünkü oturumda Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin istifasını kabul etti. Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e anayasanın 75’inci maddesine göre yeni başbakanı tayin etmesi için yazı göndereceklerini söyledi.

Abdulmehdi’nin istifası, Iraklı Şiilerin en üst dini mercii Ali es-Sistani'nin cuma günü Meclis'e yaptığı “hükümetten güvenoyunun çekilmesi” yönündeki çağrısı sonrasında geldi. Ekim ayından bu yana Bağdat başta olmak üzere ülkenin güney kentlerinde süren protestolarda 420’yi aşkın kişi hayatını kaybetti.

İdam kararı

Irak’ın güneyindeki Kut kentinde Ceza Mahkemesi, 2 Kasım’da yedi göstericinin ölümünden sorumlu tutulan bir polis memurunu idama mahkum ederken, başka bir polis memuruna da 7 yıl hapis cezası verdi.

Partiler arası liste ‘sızdırma savaşı’

Iraklı Şii partiler arasında yeni başbakan adayıyla ilgili liste ‘sızdırma savaşları’ başladı. Partiler doğrudan kendilerine bağlı medya araçları üzerinden aday listeleri yayınlıyor.

Şii partiler, iktidardaki siyasi partilerde bulunan isimlerinden oluşturdukları aday listelerini kamuoyuyla paylaşarak, baştaki partilere karşı sokakta oluşan öfkeden faydalanmak istiyor.

Cuma akşamı başlayan ‘sızdırma savaşları’ cumartesi ve pazar günleri de devam etti. Bu sızdırmaların en büyük kurbanı da başbakan adayı olacağı söylenen Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki oldu. Söylentilerin yayılması üzerine Maliki’nin Basın Ofis Müdürü Hişam er-Rukabi, söz konusu iddiayı yalanlayan bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı.

Gözlemciler, Maliki’nin böyle bir açıklama yapmak zorunda kalmasının İran yanlısı partilerin zor bir durumda olduğuna işaret ettiğini belirtiyor. Bu durum artık söz konusu partilerin devlette önemli makamlardan vazgeçme noktasına getirdi. Nitekim bu çevreler, sokağın hükümete yönelik öfke şimşeklerini kendi partilerine çekmekten endişe ediyor.

Maliki’ye yönelik kampanyayı Sadr Hareketi yönetiyor

Maliki’ye yakın isimler, bu kampanyaların Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi tarafından yönetildiği görüşünde.

Aday listesi sızdırma kampanyasının hedefinde sadece Maliki bulunmuyor. Ayrıca daha önce Sadr’ın partisinde siyaset yapan ve bakanlık koltuğunda oturan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ali Şükrü de bu kampanyaya dâhil edildi.

Sadr’ın partisinden ayrıldıktan sonra İran yanlısı siyasi eksene katılan Şükrü, Maliki’nin ikinci hükümetinde Planlama Bakanı olarak atandı. Fetih Koalisyonu’nun 2018 seçimlerinde hazırladığı İran yanlısı listenin en başlarında yer alan Şükrü, seçim sonuçlarının Tahran’ın istediği gibi olması durumunda yeni hükümetin başına geçecek isim olarak görülüyordu.

Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri ve Sadr’ın başbakanlık koltuğuna ortak isim olarak Abdulmehdi’yi önermesi, Şükrü’nün başbakan olma ihtimalini ortadan kaldırdı. Şükrü, Planlama Bakanlığı’ndan istifa ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı görevine getirildi.

Maliki’ye yakın isimler, mevcut partilerden çıkacak tüm aday isimlerini reddeden göstericilerin 10 ilde eylem düzenlediği bir süreçte, Sadr’ın aday listesi kampanyası üzerinden hedef gösterdiği Nuri el-Maliki’nin siyasi geleceğini sonlandırmaya çalıştığını ifade ediyor.

Faik Zeydan’a adaylık uyarısı

Listeler üzerinden hedef alınan bir diğer isim de Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan oldu. Bu yöndeki söylentiler üzerine yargıçlar, yaptıkları ortak açıklamayla, adaylık teklifini kabul etmemesi konusunda Zeydan’ı uyardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/75436

DAHA FAZLA HABER OKU