Rusya’da ineklere kış depresyonundan etkilenmemeleri için sanal gerçeklik gözlüğü takıldı

İneklerin morallerini yükseltmek ve süt üretimini artırmak için görüntülerde yeşil çayırlar kullanılıyor

Rusya Tarım ve Gıda Bakanlığı söz konusu deneylerin Moskova'nın Ramensky bölgesindeki Rusmoloko çiftliğinde gerçekleştiğini açıkladı (Moskova Bölgesel Tarım Bakanlığı)

Yılın bu zamanında Rusya’da yaşam bir uçtan diğerine geçer: güneş ışığından kar yağışına; yeşilden griye; kayısılardan bozulmuş elmalara.

Uyum sağlama en iyilerimizde bile duygusal gerginliğe ve hastalıklara neden olabilir. Fakat görünüşe göre sadece insanlar acı çekmiyor.

Veterinerlik uzmanlarına göre, ülkenin 20 milyonluk büyükbaş hayvan popülasyonu özellikle kış depresyonundan kolaylıkla etkileniyor.

Ne mutlu ki, bilim insanları Rus kışı problemine sanal gerçeklik gözlükleriyle bir çözüm bulduğuna inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prototip gözlüğün tam tasarımı çok gizli. Fakat bazı detaylar şimdiden sızmış durumda. Yerel medya, ineğin anatomik yapısına uyarlanmış başa sarılan gözlüklerin “özgün şekliyle” övünüyor.

İneklerin kırmızıyı mavi ve yeşile göre daha iyi algıladığını gösteren deneysel verilerden yararlanıldı. Sonuç olarak filmin tanıtım videosu, sevimli, yeşil, yazlık, çayır tarzında yeşilliklere odaklanıyor.

Moskova’nın kuzeybatısındaki bir çiftlik prototipler gözlükleri çoktan olumlu sonuçlarla test etmeye başladı bile.

Çiftlikteki ineklerin neredeyse hepsi daha sakinleşti ve duygu durumları iyileşti. Araştırmacılar toplam süt üretimi üzerindeki etkileri izlemeyi sürdüreceklerini söylüyor.
 


Moskova bölgesinin tarım yetkilileri pazartesi günü yayımladıkları açıklamada süt üreticilerinin, sığırlarının mutluluğunu  ilerletmek amacıyla “en iyi uluslararası uygulamayı' kullandığını söyledi. Yetkililer ayrıca çiftliklerin sakinleştirici klasik müzik çalmak için ses teçhizatları kurduğunu belirtti.

Sığırlara müzik terapisi Rusya’da özellikle yeni bir teknoloji değil. 2013’te Sibirya’nın Krasnoyarsk kentinde bir çiftlik, bunun ideal ses protokolü olarak görüldüğünü bildirdi. Çiftliğin yerleştirdiği düzen şöyleydi: Otlarken Çaykovski, uyurken Mozart, süt sağılırken de 1980’ler popu veya çağdaş enstrümantal müzik.

Rusya’nın uluslararası tarımsal etkin güç olma yolundaki çabalarının merkezine teknolojik çözümler yerleştirildi. Rusya şimdiden, tarihsel olarak durgun olan sektörden geriye dönerek ciddi başarıyla övünebilir. Bütçe açısından Rusya için tarımsal ihracatlar artık silah satışlarından daha değerli.

Fakat sosyal medyadaki daha keskin dilli yorumlara göre, sığırlar için sanal gerçeklik yeniliği, ülke yönetiminin vatandaşlarıyla nasıl başa çıkmayı tercih ettiği konusunda belirgin paralelliklere sahip.

Sosyal medya kullanıcılarından biri, “Rus gerçekliğinden şikayet eden herkes yakında sanal gerçeklik gözlükleri takmaya mecbur edilecek. Ekran, resmi televizyon kanallarının haberlerini yayınlıyor olacak” paylaşımında bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-cows-vr-virtual-reality-glasses-illness-winter-a9218501.html

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU