Hitler’in doğduğu ev, polis karakoluna dönüştürülecek

Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Peschorn, yıllar süren tartışmaların ardından Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’in doğduğu evin polis karakoluna dönüştürülmesini karar verdiklerini duyurdu

Nazi Almanya'sını savaşa sokarak 50 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan faşist lider Adolf Hitler, Avusturya'nın Braunau kasabasındaki evin en üst katında 1889'da dünyaya geldi. Ailesinin Almanya'nın Passau kentine taşınması nedeniyle burada sadece birkaç ay yaşadı ( AP)

 

Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler'in Avusturya'da doğduğu evin polis karakoluna dönüştürüleceği duyuruldu. 

Avusturya'nın Almanya sınırındaki Braunau kasabasında bulunan evin neonaziler için hac merkezine dönüşmesinin en iyi şekilde nasıl önleneceği yıllardır tartışılıyordu. 

Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Peschorn yaptığı açıklamada binanın yeniden tasarlanması konusunda plan sunmaları için bu ay Avrupa Birliği'nden (AB) mimarların davet edileceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evin yerel polis kuvveti için  karakol olarak hizmet edeceğini söyleyen Peschorn "Evin gelecekte polis tarafından kullanılacak olması, bu binanın asla Nazizm'in anılacağı bir yer olmayacağı mesajını kesin biçimde iletiyor" dedi. 

Avusturyalı bakan, uzmanlardan oluşan bir jürinin ve kamu yetkililerinin evi yeniden tasarlamaya hak kazanan projeyi gelecek yılın ilk yarısında belirleyeceğini aktardı. 

Evin sahibine 810 bin euro tazminat verilmesine karar verilmişti

Yaklaşık yüz yıldır binanın sahibi olan Gerlinde Pommer'in ailesiyle Avusturya hükümeti mahkemelik olmuştu.

Avusturya yargısının bu yıl Pommer'in ailesine binaya karşılık yaklaşık 810 bin euro ( yaklaşık 5 milyon 100 bin TL) tazminat ödenmesi kararı vermesinin ardından bu konudaki anlaşmazlık sona ermişti. 

Pommer, 1970'lerden beri birçok garajı olan 800 metrekarelik binayı Avusturya İçişleri Bakanlığı'na kiralamış, hükümet binayı engelli kişiler için merkez olarak kullanmıştı. 

Ancak 2011'de Pommer'in binayı satmayı ve gerekli restorasyonu yapmayı reddetmesi üzerine o zamandan bu yana bina kullanıma kapalı kalmıştı.

Bakanlık binayı yıkmayı da düşünmüş ancak tarihçi ve siyasetçilerden gelen tepkiler üzerine bundan vazgeçilmişti.

Hitler, Braunau kasabasındaki evde 20 Nisan 1889'da dünyaya geldi.

Binada kısa süre yaşasa da dünyanın farklı yerlerinden Nazi sempatizanları faşist diktatörün doğduğu mekanı görmeye geliyordu. Her yıl Hitler'in doğumgününde binanın dışında faşizm karşıtı eylemciler protesto gösterilerini sürdürüyor. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU