Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın seçim vaatleri arasında yer alan “Akıllı Taksi Projesi”nin ilk prototipi tanıtıldı.
Türkiye’de ilk defa Ankara’da hayata geçirilen proje kapsamında, müşteriler mobil uygulama yoluyla taksi çağırabilecek, taksi içlerine yüz tanıma teknolojisine sahip kameralar olacak, trafikte kaç taksinin olduğu, hatta bir taksinin çevreye ne kadar zarar verdiği bile bilinebilecek.
Bu sistem, başkentteki 7 bin 701 taksici esnafına ücretsiz olarak dağıtılacak. Sistemin finansmanının belediyeden çıkmayacağını belirten Yavaş, “Yaptığımız sözleşmeler doğrultusunda internet kullanımı, sözleşmenin uzun süreli verilmesi ve reklam anlaşmalarıyla ücretsiz olarak takılacak” dedi.
Bir nevi Uber…
Mobil uygulama ile taksi çağıran müşteriler, yakında devreye girecek “Akıllı Kart” ile taksi ücretini ödeyebilecek.
Taksinin gittiği yolu da takip edecek olan müşteriler böylelikle taksinin kestirmeyi tercih edip etmediğini ya da yolu uzatıp uzatmadığını anlayabilecek.
Kişi, taksiyi uygulama üzerinden çağırdıysa, hangi taksicinin geldiğini, taksinin plakasını, aracın modelini ve yol için ne kadar ödeyeceğini bilebilecek.
Başkan Yavaş, akıllı kartın ihalesinin yapılacağını söyleyerek “Sponsor olacak şirketlerle de görüşmelerimiz tamamlandı” dedi.
AnkaraKart ile ödeme
Müşteriler, kullandıkları taksinin içerisindeki tabletler sayesinde, yolculuklarının tutarını da öğrenebilecek.
Nakit taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıracak sistemle kişiler, taksi ücretlerini kredi kartı dışında AnkaraKart ile de ödeyebilecek.
Reklam alacak taksicilere, bir ek gelir de sağlanmış olacak.
Kaybolan eşyalar sahibine dönebilecek
“Akıllı Taksi Projesi” uygulamasıyla taksi içerisinde unutulan kayıp eşyalar, yer ve konum bilgisi alınarak sahibine iade edilebilecek.
Ayrıca taksilere yerleştirilecek sensör aracılığıyla ayrıca hem şehrin hava kirliliği hem de gürültü kirliliği ölçülebilecek.
Taksici, yabancı turistle konuşabilecek
Taksilere yerleştirilecek tabletlerdeki yazılımın yabancı dil desteği sayesinde Ankara'ya gelen turistler kadar taksici esnafının da iletişim problemi ortadan kalkacak.
Taksideki kameralar “aranan kişileri” ortaya çıkarabilir
Taksilerde yer alacak ön ve arka kameralar sayesinde bir kaza durumunda aracın hem içi hem dışı görüntülenebilecek.
Kameralar, Emniyet birimleri için İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında yüz tanıma yapılmasını ve aranan kişilerin tespitini de kolaylaştıracak.
Hem taksici hem müşteri için “panik butonu”
Taksicilerin can güvenliğinin sağlanmasına da katkıda bulunacak sistemde panik butonları yer alacak.
Müşteri ya da sürücü herhangi bir acil durum karşısında “panik butonu”na bastığında Çağrı Merkezi otomatik olarak devreye girecek ve acil durum Emniyet güçlerine bildirilecek.
Taksi içi ve dışında herhangi bir olay anında şoför ve yolcu tarafındaki panik butonuna basıldığında olay görüntüleri kayıt altına alınabilecek.
Dolmuşlarla da görüşülecek
İnternet vasıtasıyla Ankara'da trafikte anlık olarak kaç taksinin olduğunu görebileceklerini söyleyen Başkan Yavaş, şöyle konuştu:
Bu bizim trafiği düzenli şekilde idare etmemize yarayacak. Sadece dolmuşlar kalıyor. Onlarla da görüşeceğiz. Onlar da sisteme dâhil olduğunda trafik sıkışıklığı azaldığı gibi yolcu konforu da artacak. Taksileri de sisteme dâhil ettiğimizde şehir içi trafiği rahatlayacak.
Durak harici taksilerin artık trafikte müşteri beklemeyeceğini söyleyen Yavaş, “Müşteri onları bulacak. Yine duraktan taksi çağırmak için bu uygulamayı indirdiklerinde istedikleri taksiyi çağırabilecekler. Dolayısıyla trafikteki dolaşım daha az olacak” dedi.
Taksici, taksiye gelen zammı entegre etmek için para ödemeyecek
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, taksi ücretlerinin ayarlanması konusuna da açıklık getirerek, “Taksi ücretlerine zam geldiği zaman esnaf 450 liraya ayarlama yaptırıyordu. Bu ayarlamaya gerek kalmayacak. Otomatik güncellenecek. Ayrıca taksicilerimiz reklam alabilecekler. Buradan ilave para kazanabilecekler” dedi.
Independent Türkçe