Gizli Sayılar'a ilham veren kadın NASA'cılara Kongre Altın Madalyası verilecek

Kongre Altın Madalyası, ABD'de sivillere verilen en büyük ödüllerden biri

Aynı adlı kitaptan uyarlanan 2016 yapımı filmi Theodore Melfi yönetmişti (IMDB)

2016'da yazılan Gizli Sayılar (Hidden Figures) kitabına ve 1960'larda geçen aynı adlı biyografik filme ilham veren NASA çalışanı kadınlar, Kongre Altın Madalyası'yla ödüllendirilecek.

ABD başkanı Donald Trump kısa zaman önce "Gizli Sayılar Kongre Altın Madalya Kararı"nı imzalayarak kararı resmiyete döktü.

Karar; matematikçi Katherine Johnson ve havacılık mühendisi Dr. Christine Darden'ın yanı sıra merhum matematikçi Dorothy Vaughan'la merhum havacılık ve uzay mühendisi Mary Jackson'nın da çalışmalarına istinaden ödüllendirilmesini içeriyor.

"Uzay Yarışı sürecinde Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) başarılı olmasına katkı sağlayan tüm kadınlar" onuruna beşinci bir madalya da verilecek.

Tasarının kabul edildiğini duyuran açıklamada 5 madalyanın takdimi için "gerekli düzenlemelerin" yapıldığı ifade edildi.

Merhum Vaughan'ın Kongre Altın Madalyası ve 1930'larla 1970'ler arasında NASA'da "insan bilgisayar", matematikçi ve mühendis olarak çalışan "saygın kadınların" 5. madalyası, Smithsonian Enstitüsü'ne verilecek.

Jackson'a verilen madalyaysa torunu Wanda Jackson'a takdim edilecek.

Her bir madalya ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in belirlediği "uygun simge, arma ve ibarelerle" tasarlandı.

Demokratların başkanlık seçimlerindeki aday adayı Kamala Harris, tasarının ekimde kabul edilmesinin ardından, "Gizli Şahıslar" (Hidden Figures: Kitabın ve filmin ismindeki "Figure" kelimesi İngilizcede hem sayı hem de şahıs anlamına geldiği için seçilmiştir. Türkçeye "sayılar" olarak çevrilse de burada şahıslar anlamında kullanılmıştır -çn) diye bilinen kadınlara hayranlığını ifade etmişti.

Senatör Harris, "Bu 4 kadının çığır açan başarıları ve NASA'nın muvaffakiyetine katkıda bulunan tüm kadınlar, Uzay Yarışı'nı kazanmamıza yardım etti ancak isimleri uzun süre karanlıkta kaldı" demişti:

Bu öncüler ülkedeki genç ya da yaşlı, tüm siyahi kadınlara yol göstermeye devam ediyor.

Johnson'un başarıları arasında, uzaydaki ilk Amerikalı Alan Shepard ve yörüngedeki ilk Amerikalı John Glenn'in uzay uçuşlarının güzergahını hesaplaması yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vaughan ise 1949'da, NASA'nın öncü kurumu Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nin (NACA) ilk siyahi yöneticisi olmuştu.

Daha önce Batı Bölgesi Hesaplama (West Area Computing) biriminde "insan bilgisayar" olarak çalışan Jackson da 1958'de NASA'nın ilk siyahi kadın mühendisi olmuştu.

Gizli Sayılar'ın filminde görünmeyen ama kitabında yer alan Dr. Darden da NASA'nın Langley Araştırma Merkezi'ndeki üst düzey yönetim servisine (senior executive service) terfi eden ilk siyahi kadın olmuştu.

Madalyalar, "Amerikan tarihi ve kültüründe büyük etkisi olan başarılara imza atmış" kişilerin onuruna takdim ediliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU