IŞİD 2014’te Şengal’e saldırdığında İman Abdullah henüz 13 yaşındaydı.
Abdullah ile birlikte ailesinden sekiz kişi IŞİD’liler tarafından esir alındı.
IŞİD’lilerin elinde kaldığı 12 ay süre boyunca 3 kez kadın pazarlarında satıldı.
Aşırı baskının yanı sıra birçok kez cinsel tacize uğradı.
Bulduğu telefon ise hayatını değiştirdi.
Hemen yakınları ile temasa geçti.
Ezidileri Kurtarma Ofisi’ne yönlendirildi.
Ofisin yönlendirmesiyle gündüzleri saklanıp geceleri yürüdü.
3 günün sonunda kaçırıldığı Musul’daki IŞİD’lilerden kurtulabildi.
Tıpkı, 12 ay boyunca IŞİD tarafından cinsel şiddete maruz kaldıktan sonra kurtarılan ve Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi olduktan sonra Nobel Barış Ödülü’nün sahibi olan Ezidi aktivist Nadia Murad gibi.
Nobel ödüllü Murad gibi çok sayıda Ezidi kadın, erkek ve çocuğu IŞİD’in elinden kurtaran Ezidileri Kurtarma Ofisi, 2019 Uluslararası Theresa Anne ödülüne layık görüldü.
Hindistan Armoni Vakfı Azınlıklar Komisyonu tarafından düzenlenen ve dünyanın birçok ülkesinden yaklaşık 800 kişinin katıldığı törende Ezidiler adına ödülü İman Abdullah aldı.
“500 kız çocuğuyla Musul’a götürdüler”
Kaçırılma hikayesini Independent Türkçe’ye anlatan İman Abdullah, IŞİD’in kadın, erkek ve çocukları ayırdıktan sonra 500 kız çocuğu ile Musul’a götürüldüğünü söyledi.
Musul’da mahkeme olarak adlandırılan pazarlarda defalarca satıldığını aktaran Abdullah, “Birçok defa satılan arkadaşlarım gibi bende üç defa satıldım. Hiçbir şekilde itiraz edemezdin. Mal gibi alıp satıyorlardı. Çok baskı ve şiddet gördük. Evin temizliği dahil her şeyi bize yaptırıyorlardı. Birçok kez cinsel saldırıya maruz kaldım. Çok zor zamanlar geçirdik. Çektiğimiz acı tarif edilemezdi” diye konuştu.
Musul’dan kaç defa kaçmaya teşebbüs ettiklerini ama fırsat bulamadıklarını kaydeden Abdullah, devamında şunları söyledi:
Bir gün elimize telefon geçince numarasını hatırladığım bir yakınımla irtibata geçtim. Yakınım durumu Ezidileri Kurtarma Ofisi’ne anlatıyor. Bu sefer onlar benimle temasa geçti. Onların yönlendirmesiyle Musul’da IŞİD’in elinden kaçtım. Verilen direktiflere göre gündüzleri saklanıp geceleri yürüyorduk. 3 gün boyunca söylenen yere kadar yürüyüşümüz devam etti. Konuşulan noktaya geldiğimizde onlarda hazır bekliyordu.
Şengal’den kaç insan kaçırıldı, ne kadarı kurtarıldı?
Ezdi halkının çok acılar çektiğini ifade eden Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Daire Başkanı Hayri Bozan, Şengal katliamının üzerinden beş yıl geçmesine rağmen hala acısının taze olduğu söyledi.
100 binlerce Ezidi’nin kamplarda hala zor şartlarda yaşadığını aktaran Bozan, “Şengal IŞİD’ten alınırken yaşanan çatışmalardan dolayı büyük yıkıma uğradığı. Kent inşa edilmedi ve olduğu gibi duruyor. Uluslararası kamuoyundan yardımlarını artırmalarını istiyoruz” dedi.
Bozan, bugüne kadar kurtarılan, kurtarılmayı bekleyen, tespit edilen toplu mezar ve göç edenler gibi Ezidilerin durumu ile ilgili bilgiler paylaştı.
Bozan’ın paylaştığı bilgiler şöyle:
Irak’ta yaşayan Ezidi sayısı: 550 bin
IŞİD saldırısıyla yurtlarından göçe zorlananların sayısı: 360 bin
Yurtdışına göç edenlerin sayısı: 100 binden fazla
Kaçırılanların sayısı: 6 bin 417 (3 bin 548 kadın, 2 bin 869 erkek)
Kurtarılanların sayısı: 3 bin 519 kişi (Bin 193 kadın, 339 erkek, bin 39 kız ve 948 erkek çocuğu)
Kurtarılmayı bekleyenler: 2 bin 898 kişi (Bin 316 kadın ve bin 582 erkek)
Babasız kalan çocuk sayısı: 2 bin 745 kişi
Saldırının düzenlendiği ilk haftada hayatını kaybedenlerin sayısı: Bin 293 kişi
Tespit edilen toplu mezar sayısı: 81
Tahrip edilen türbe ve dini mekanların sayısı: 68
İsmini, ömrünü insanlığa adayan Rahibe Theresa’dan alan ödül, geçen sene IŞİD’ten kurtarılan Ezidi kadınlar Leyla Tehlu ve Edis Beşar’a verilmişti.
© The Independentturkish