"Narsistler depresyon ve strese daha dayanıklı"

Araştırmacı, "Narsizm gibi karanlık özellikler iyi ya da kötü olarak değerlendirilmemeli" diyor

Bilim insanlarına göre narsizm, olumlu sonuçlara yol açabilir (Nicepik)

Araştırma, büyüklenmeci narsizm özellikleri sergileyen bireylerin stres ya da depresyon yaşama ihtimalinin daha düşük olabileceğini iddia etti.

Queen's University Belfast'ten araştırmacılar, narsist olmanın kişinin akıl sağlığını nasıl etkilediğini keşfetmek için araştırma yaptı.

Amerikan Psikoloji Birliği'ne (American Psychological Association) göre, narsist kişilik "aşırı öz-kaygı ve kedine aşırı değer biçmeyle karakterize ediliyor."

Bazı kişiler narsist kişilik özelliklerine kötü gözle baksa da çalışmanın araştırmacıları narsist olmanın "olumlu sonuçlara yol açabileceğini" savunuyor.

Personality and Individual Differences ve European Psychiatry bilim dergilerinde yayımlanan araştırmada, ekip üç farklı çalışmadan 700 kişiyi değerlendirdi.

Üç çalışmadaki katılımcılardan da subklinik narsizmi, zihinsel dayanıklılığı, depresyon semptomlarını ve algılanan stresi ölçecek, kendilerine dair soruların bulunduğu anketi doldurmaları istendi.

Bilim insanları narsizmin iki baskın türünün bulunduğunu ana hatlarıyla açıkladı: Büyüklenmeci ve kırılgan.

Queen's Üniversitesi'nin psikoloji fakültesinden Dr. Kostas Papageorgiou "Narsizm; Makyavelizm, psikopati ve sadizmin de dahil olduğu 'karanlık dörtlü'nün bir parçası" diye konuştu:

Kırılgan narsistler, daha savunmacı ve diğerlerinin davranışlarını düşmanca olarak algılamaya yatkınken, büyüklenmeci narsistlerin genelde fazla şişirilmiş önem duygularıyla statü ve güç kaygıları var.

Dr. Papageorgiou, araştırma ekibinin büyüklenmeci narsizm özellikleriyle akıl sağlığının ilişkisini dikkate aldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, büyüklenmeci narsistlerde bulunan (güven ve hedefe odaklılık gibi) özelliklerin, depresyon semptomları ya da algılanan stres yaşama olasılığını azaltabileceğini iddia etti.

Dr. Papageorgiou araştırmanın "toplumdaki depresyon semptomlarının çeşitliliğini açıklamaya" yardım ettiğini de ekledi.

"Narsisizmin tüm boyutları elbette iyi değilken bazı yönleri olumlu sonuçlara yol açabilir" diyen Papageorgiou, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu çalışma, narsizm gibi karanlık özelliklerin iyi ya da kötü olarak değerlendirilmemesi gerektiğini; bağlama göre yararlı ya da zararlı olabilecek evrim ürünleri ve insan doğasının ifade biçimleri olarak görülmesi gerektiğini savunuyor. Böylece, insanların ve fikirlerin çeşitliliğini ve kapsayıcılığını destekliyor.

Bu yıl Bowling Green State Üniversitesi'nin ABD'de yaptığı bir araştırmaya göre 18 ila 25 yaşındaki genç yetişkinler, en narsist kuşağın kendi nesilleri olduğuna inanıyor.

Araştırma ayrıca, genç yetişkinlerin narsist diye etiketlendikleri için "sıkıntılı" hissettiklerini ortaya koymuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU