Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın Soçi kentinde Türkiye saati ile 13:30'da başlayan toplantısı sona erdi.
Rusya Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından iki lider, bir basın toplantısı düzenledi.
Mevkidaşından sonra söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Putin ile tarihi bir mutabakata imza attıklarını ifade ederek YPG'nin 30 kilometrenin dışına çıkartılacağını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:
Bu muhtıraya göre Türkiye ve Rusya, Suriye topraklarında ayrılıkçı hiçbir gündeme izin vermeyecektir.
23 Ekim öğlen 12’den itibaren 150 saat içinde YPG’li teröristler ve silahları, 30 kilometrenin dışına çıkartılacak, örgütün tahkimat ve mevzileri imha edilecektir.
150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır.
"Tel Fırat ve Münbiç’teki tüm YPG’li teröristler silahlarıyla beraber bu bölgenin dışına çıkarılacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörist sızmalara karşı her iki ülke, gereken önlemleri alacak, muhtıranın gözetimi ve koordinasyonu için ortak bir mekanizma kurulacaktır" ifadesini kullandı.
Türkiye ve Rusya'nın Suriye krizinin siyasi çözüme kavuşturulması için çabalarını sürdüreceğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
Değerli dostum Putin ile varmış olduğumuz, bu mutabakatın Suriye’nin kalıcı istikrarı ve terörden arındırılması yolunda yeni bir dönemi başlatacağına inanıyorum.
Muhtıranın, ülkelerimiz ve Suriye’deki kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Suriye’nin komşusu ve Suriye halkının dostları olarak bu ülkede barış, güvenlik ve istikrarın yeniden hakim olması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
Sayın Putin’e misafirperverliği için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Muhtıranın tam metni
Erdoğan'ın konuşmasından sonra Türkçe'sinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusçası Sergey Lavrov tarafından okunan mutabakatın tam metni şu şekilde:
1) Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.
2) Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.
3) Bu çerçevede, Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.
4) Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
5) 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.
6) Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.
7) Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.
8) Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.
9) Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.
10) Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir.
"İdlib'de nispi bir sükunetin tesis edildi"
Erdoğan, 16 Eylül'de yapılan Ankara Zirvesi ile Anayasa Komitesi'nin kuruluşunu ilan ettiklerini hatırlatarak, 30 Ekim'de komitenin ilk kez toplanacağını hatırlattı ve şöyle konuştu:
Beklentimiz, Anayasa Komitesi'nin Suriyelilerin meşru ve haklı beklentileri çerçevesinde gerçek ve kapsamlı bir siyasi değişiminin önünü açmasıdır.
İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durum da yaptığımız görüşmelerin gündemindeydi. Gelinen aşamada İdlib'de nispi bir sükunetin tesis edildiğini, saldırılarda bir azalma yaşandığını görmek memnuniyet vericidir.
Bundan sonraki süreçte ana gayemiz, istikrar ortamını güçlendirmek ve kalıcı hale getirmektir.
Türkiye olarak gerek Rus dostlarımızın endişelerinin giderilmesi gerekse sahada sükunetin muhafazası için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.
Putin: Bölgedeki barışı ve istikrarı, Türkler ve Suriyeliler birlikte sağlayacak
Erdoğan’dan önce söz alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki durumun yanı sıra insani yardım ve ikili ticaret ilişkilerinin de konuşulduğunu aktardı.
Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak “Türkiye’nin milli güvenliğinin temini için attığı adımları anlayışla karşılıyoruz” diyen Putin, “Türk tarafı hem terörün artması, hem de çeşitli etnik çatışmaların artmasıyla ilgili endişeler duyuyor. Biz de bu endişeleri paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bölgede “bölücü tutumlar” ve “anlaşmazlıkların” suni şekilde körüklendiğini söyleyen Rus lider, “Burada önemli olan terör örgütlerinin, Türkiye’nin gerçekleştirdiği harekattan istifade etmemesi. Bu terör gruplarının arasında DEAŞ var. Militanları cezaevlerinde bulunuyor ve kaçmaya teşebbüs ediyorlar” dedi.
Suriye’de kalıcı barışın sağlanmasının toprak bütünlüğüne saygı duymakla gerçekleşebileceğini aktaran Putin, “Bu bizim ilkesel tutumumuzdur. Türk partnerlerimizin bu tutumu paylaşması çok önemli” diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı “Bölgedeki barışı ve istikrarı, Türkler ve Suriyeliler birlikte sağlayacak. Karşılıklı saygı olmazsa bu mümkün olmayacak" açıklamasını yaptı.
100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi
Suriye hükümeti ile Kürtler arasında geniş bir diyalog başlatılması gerektiğine vurgu yapan Vladimir Putin, “Suriyeli göçmenlerin olabildiğince hızlı şekilde vatanlarına dönmeleri gerekiyor. Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler’in bunu herhangi bir şart ileri sürmeden desteklemelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 16 artarak 25,5 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Rus lider, ekim başında imzalanan “milli paralarla ticaret” anlaşmasının söz konusu hacmi daha da artıracağını aktardı.
Erdoğan, Putin'in ikili ticaret hacmi ile ilgili açıklamalarına "Sayın Başkanın da ifade ettiği gibi milli paralarla ticaretin artırılması anlaşmasını bildiğiniz gibi kısa süre önce imzalamıştık. Bu anlaşmanın 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefimize ulaşma yolunda önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz" yanıtını verdi.
Independent Türkçe