"Hava kirliliği, düşük riskini yüzde 50 artırıyor"

Uzmanlar, bilimsel çalışmanın "hava kirliliği ve bebek sağlığına olumsuz etkileri arasındaki ilişkiye dair gittikçe büyüyen bir kanıt yığınına katkıda bulunduğunu" söylüyor

(Nicepik)

Yeni bir bilimsel çalışma, hava kirliliğinin zararlı etkilerinin hamile bir kadının düşük yapma riskini yüzde 50 oranında artırabileceğini öne sürdü.

Çin'in başkenti Pekin'deki araştırmacılar, hava kirliliği ve düşük arasında bir ilişki bulup bulamayacaklarını keşfetmek için bir araştırma yürüttü.

Nature Sustainability adlı bilimsel yayında yer verilen çalışmada, 2009 ila 2017'de Çin başkentinde yaşayan 250 binden fazla hamile kadının kayıtlarını analiz edildi.

Araştırmacılar, bu kadınların kayıtlarını hava kirleticilere maruziyetiyle kıyasladı. Bu kirleticiler arasında kükürt dioksit ve karbonmonoksit de yer alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, havada metreküp başına (enerji santrali ve araç egzozu kaynaklı) 10 mikrogram kükürt dioksit bulunmasının düşük riskini yüzde 41 oranında artırdığı sonucuna vardı.

Çalışmaya göre, hava kirleticilerin daha da artması, düşük riskini yüzde 52'ye çıkardı.

Araştırmacılar ayrıca, düşük yapan kadınların semptomları hemen göstermedikleri "gecikmiş düşük" vakalarının sayısıyla havadaki fosil yakıt kaynaklı zehirli kimyasal seviyeleri arasında da doğrudan bağlantı buldu.

Çalışmanın başyazarı ve Pekin Normal Üniversitesi profesörü Liçian Cang, bulguların "hamilelik öncesi önleyici tedbirlerle zararlı gebelik çıktılarını önleyecek veya azaltacak potansiyel fırsatları açığa çıkardığını" ifade etti.

Profesör Cang, "Bu arada çalışmamız, kirli hava maruziyetiyle üreme sonuçları spektrumu arasındaki ilişkiyi anlamamızı sağladı" dedi:

Hamile kadınların ve gebe kalmak isteyenlerin sadece kendi sağlıkları değil, fetüslerin sağlığı için de kirli hava maruziyetinden kaçınması gerekiyor.

Profesör Cang, hava kirliliğinin rahimdeki fetüsü nasıl etkilediğinin tam olarak anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ekledi.

 

 

Kraliyet Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji'nin (RCOG) danışmanı ve sözcüsü Dr. Patrick O'Brien, çalışmanın "hava kirliliği ve bebek sağlığına (henüz doğmamış bile olsa) etkileri arasındaki ilişkiye dair gittikçe büyüyen bir kanıt yığınına katkıda bulunduğunu" belirtti.

"Bu çalışma, ilk üç aylık dönemde gerçekleşen sessiz veya gecikmiş düşüklere dair riski araştırıyor. Tüm kadınların yüzde 6,8'i bunu deneyimledi. Daha kirli bölgelerde yaşıyorlarsa buna maruz kalma ihtimalleri de artıyor" diyen Dr. O'Brien, sözlerini şöyle sürdürdü:

Gündelik yaşamda bir miktar hava kirliliğine maruz kalmak kaçınılmaz. Bu alanda, fetüs gelişimine etkilerine dair daha fazla araştırma yapılması gerek.

Dr. O'Brien'e göre RCOG, hamile kadınlara "kirli havaya maruziyeti mümkün olduğu kadar azaltmalarını" ve sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişikliklerine gitmelerini öneriyor.

Düşük Derneği ulusal direktörü Ruth Bender-Atik, hava kirliliğinin hamile kadınlara etkisi değerlendirilirken yoksulluk ve yetersiz beslenme gibi diğer faktörlerin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

"Şehrin kirli iç bölgelerinde bu durumların yaşanmasını bekleyebilirsiniz. Ve bu bölgelerdeki (eğer varsa) daha üst gruplara (düşük oranına) aynı etkiyi yapıp yapmadığını görmek ilginç ve önemli olurdu" diyen Bender-Atik, sözlerine şöyle devam etti:

Bununla birlikte, kirli bölgedeki gebe kadınların maske takmasına yönelik öneriler mantıklı. Elbette ki bunun önemli bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için araştırılması gerekir.

Bender-Atik ayrıca, kirli bölgelerde yaşayan ekonomik açıdan dezavantajlı kişilerin “yaşam tarzında daha temiz alanlara taşınmak gibi değişiklikler yapması için çok az seçeneğinin olduğunu” belirtti.

Eylül ayında yayımlanan bir araştırma da gebelik süresince hava kirliliğine maruz kalan kadınların plasentasının fetüs tarafında siyah karbon partikülleri tespit etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU