Birleşmiş Milletler: Eski genel sekreterimizin ölümüne neden olan gizemli uçak kazasının nedeni kasti bir dış saldırı olabilir

Birleşik Krallık (BK), ABD, Güney Afrika ve Rusya, Dag Hammarskjold'un Soğuk Savaş'ın yıprattığı Kongo'ya gerçekleştirdiği barış misyonu sırasında düşen uçağıyla ilgili bilgileri saklamakla itham ediliyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, eski Genel Sekreter Dag Hammarskjold anısına BM Genel Merkezi'nde çelenk bırakıyor (UN Secretary General) 

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sürdürülen yeni bir soruşturmada, BM eski Genel Sekreteri'nin 1961'de ölümüne yol açan gizemli uçak kazasının kasıtlı bir "dış saldırı" nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği sonucuna varıldı.

Mükemmel koşullara ve tecrübeli mürettebatına rağmen DC-6 uçağı günümüz Zambiyası'na düştüğünde, Dag Hammarskjold tartışmalı bir barış misyonu kapsamında savaşın yıprattığı Kongo'ya gidiyordu.

BM'nin bahsi geçen trajedi üzerine hazırladığı 95 sayfalık yeni rapora göre, tamamı resmi veya gayriresmi güçlerle Kongo iç savaşına dahil olan BK, ABD, Güney Afrika ve Rusya, trajediye dair bilgileri saklamakla suçlanıyor.

Uluslararası büyük şirketler, kazadan bir yıl önce Belçika'dan bağımsızlığını kazanan dönemin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bölgenin yer altı zenginliklerine erişim elde etmeye çalışması sebebiyle söz konusu 4 ülke ve bir dizi batılı gücün savaşta müktesep hakkı vardı.

İsveç vatandaşı Genel Sekreter Hammarskjold'un uçağının varış noktası o dönemde hararetli olan günümüzün Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ydi.

Eski bir Tanzanya başyargıcı olan Muhammed Chande Osman tarafından hazırlanan yeni rapor, "Kaza sebebinin, doğrudan bir saldırı ya da pilotların dikkatinin anlık biçimde dağıtarak gerçekleşmiş bir dış saldırı veya tehdit olmasının akla yatkın göründüğünü" belirtiyor.

Osman, soruşturmanın, muhtemel nedenlere dair yeni açıklamalar, kaza yeri fotoğrafları, ilgili haberleşmenin kesintiye uğraması, hava trafik kontrolünün rolü ve bölgedeki farklı tarafların askeri kapasitesine dair edinilen yeni bilgiler üzerine inşa edildiğini ifade ediyor.

 

 

Raporda, "Pilotlar ve istihbarat personeli dahil olmak üzere bölgedeki yabancı paramiliter varlık" değerlendirildiğinde saldırı ihtimalinin göz ardı edilemeyeceği belirtiliyor.

Öte yandan, soruşturmada ilerleme sağlandığı belirtilmekle beraber, mevcut BM Genel Sekreteri Antonio Guterres "çalışmaların, bu trajik hadiseye dair gerçekleri tesis etme yönünde bir bakışla yenilenmiş bir aciliyetle sürdürülmesi gerektiğinin açık" olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Guterres, istihbarat, güvenlik ve savunma arşivlerinin soruşturma kapsamında detaylı bir iç incelemesi için 14 ülkeden bağımsız birer kişinin görevlendirilmesini istediklerini açıkladı.

Genel Sekreter çoğu ülkenin buna uyduğunu, ancak BK, ABD, Güney Afrika ve Rusya'nın temel belgeler ve sahip olabilecekleri muhtemel kanıtlara dair sorulara "somut" yanıtlar vermekte yetersiz kaldığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU