Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri belli oldu

2026 Nobel Tıp Ödülü, ışığa duyarlı iyon kanalları ve optogenetik alanındaki keşifleriyle Karl Deisseroth, Peter Hegemann ve Georg Nagel’e verildi. Ödül komitesi, yöntemin beyindeki sinir hücrelerinin işlevlerinin kontrol edilmesini sağladığını belirtti

Fotoğraf: AA

ABD'li Karl Deisseroth, Alman Peter Hegemann ve Georg Nagel "ışığa duyarlı iyon kanalları ve optogenetik alanındaki keşiflerinden" dolayı 2026 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Tıp dalında kazananlar İsveç'in Karolinska Enstitüsü tıp üniversitesinin Nobel Kurulu tarafından seçiliyor ve toplam 12 milyon İsveç kronu (1.2 milyon dolar) tutarında ödül alıyor.

Ödül komitesi, optogenetiğin "canlı bir beyindeki tekil sinir hücrelerinin işlevlerini açıp kapatmayı sağladığı", bu yöntemin "dünya çapındaki laboratuvarlarca beynin gizemlerini açığa çıkarmak için kullanıldığını" belirtti.

Tıp ödülünü geçen yıl bağışıklık sisteminin sağlıklı hücreleri nasıl ayırt ettiğine dair araştırmalarıyla kanser gibi hastalıklara yönelik yeni tedavilerin önünü açmalarından dolayı ABD'li Mary Brunkow, Fred Ramsdell ve Japon Shimon Sakaguchi kazanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU