Hindistan, doğumunun 150. yılında kurucusu Gandhi'nin bıraktığı mirasa dair ihtilafa düştü

Narendra Modi tüm Hintlileri "omuz omuza çalışıp... dünyamızı nefretten arındırmaya" çağırsa da muhalifler, Modi hükümetinin Keşmir ve Assam'daki eylemleriyle Gandhi'nin fikirlerinden fazlasıyla uzak olduğunu söylüyor

Aktivistler, Delhi'den Cenevre'ye doğru gerçekleştirilen barış yürüyüşünde Hindistan'ın bağımsızlığının simgesi Mahatma Gandhi ve eşi Kasturba Gandhi'nin portrelerini taşıyarak Gandhi'nin doğumunun 150. yıldönümünü kutluyor (AFP)

Çarşamba günü Hindistan ulusunun babası olarak bilinen Mahatma Gandhi'nin doğumunun 150. yıldönümünü kutlamak için Hindistan genelinde etkinlikler düzenlendi.

Başbakan Narendra Modi sabahın erken saatlerinde Delhi'de, Yamuna Nehri'nin kıyısında yer alan ve bağımsızlık mücadelesi liderine adanan Raj Ghat Anıtı'nda Gandhi'ye şükranlarını sundu.

Hükümet, milli bayram olarak da kutlanan yıldönümünü temizlik ve çevreyle ilgili iki önemli duyuru yapmak için kullandı. Bunların Gandhi'nin de önemsediği konular olduğu belirtildi.

Daha sonra memleketi Gujarat eyaletindeki bir etkinlikte konuşan Modi, ülke genelinde 100 milyondan fazla tuvalet inşa edilen beş yıllık bir programın ardından Hindistan'ın “kamusal dışkılamadan arındırılmış" olduğunu açıkladı.

Ve hem merkezi hükümet hem de eyalet hükümetleri, Hindistan'daki tüm büyük şehirlerin ve ana yolların kronik sorunu haline gelen plastik atık problemini ele almak için yaptıkları çeşitli planları açıkladı.

New York Times'ta yayımlanan yazısında Modi, Hintlileri bir araya gelmeye ve “dünyamızı nefret, şiddet ve ıstıraptan arındırmak için omuz omuza çalışarak” Gandhi'nin vasiyetini onurlandırmaya çağırdı. Modi, Gandhi'nin “toplumdaki en büyük ayrılıkların bazıları arasında

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

köprü olma özelliğine sahip olduğunu” yazdı.

Çarşamba günü yapılan iki duyuru da eleştirilerden nasibini aldı; bağımsız değerlendirmeler, kamusal dışkılamanın sözde arındırıldığı ilan edilen birçok kasaba ve köyde aslında hala devam ettiğini belirtiyor.

Bununla birlikte, Gates Vakfı'nın kabul yazısında "hala katedilecek uzun bir yol olduğunu" belirtilmiş olsa da, Modi yönetimi başbakana Bill Gates tarafından verilen Global Gatekeeper Ödülü'yle çabaları için takdir edilmişti.

Aynı zamanda yetkililer iki hafta öncesine kadar Gandhi'nin doğum yıldönümünde çeşitli ve yaygın tek kullanımlık plastik ürünleri tamamen yasaklayacağına dair sağlam ipuçları veriyordu - ta ki Çevre Bakanlığı bunu "insanlara plastik kullanımının olumsuz sonuçlarını anlatan" bir farkındalık projesine dönüştürecek şekilde daraltana kadar.

Bununla beraber Modi ve liderliğini yaptığı Hindu milliyetçisi iktidar partisi BJP'nin, siyasetlerinin ve programlarının reklamını yapmak için Gandhi imajını son derecede agresif bir şekilde benimsemesine yönelik daha büyük endişeler de mevcuttu.

 

 

Geçen aylarda Hindistan hükümeti, Keşmir bölgesinde iletişim ve hareket özgürlüğü açısından uyguladığı otoriter tecrit ve sınır eyaleti Assam'da yaklaşık iki milyon insana yabancı statüsünde olduklarını beyan edilebilecek vatandaşlık kaydı dayatması nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

Ve çarşamba sabahı parlamentodaki Gandhi Anıtı partiler arası birlik sahnelerine tanıklık etmiş olsa da, ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi (INC) genel başkanı Sonia Gandhi daha sonrasında Raj Ghat Anıtı'na gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı konuşmada BJP'ye yönelik sert bir saldırı başlattı.

Sonia Gandhi, Hindistan'ın ilk başbakanı ve Gandhi'nin çağdaşı Cevahirlal Nehru'nun kızı olan önceki başbakan Indira Gandhi'nin gelini.

Gandhi, Mahatma Gandhi'nin ruhunun “Hindistan'da son birkaç yıldır gerçekleşenlerden rahatsızlık duyacağını” belirtti ve iktidar partisine atıfta bulunarak, “Sahte siyasetler yürütenler Gandhi'nin pasif direniş felsefesini anlamayacak” dedi.

Bağımsızlık hareketi hakkında birden fazla kitap yazan Hint tarihçi Profesör Mridula Mukherjee'yse, toplumsal aktivizme yönelik sivil toplum örgütü Anhad'ın Gandhi'nin mirasına ilişkin düzenlediği bir etkinlikte konuştu.

The Independent’a verdiği demeçte Mukherjee, iktidar partisinin "ülkeyi ele geçiren çoğunlukçu ve azınlık karşıtı bir dalgadan" faydalandığı bu günlerde Gandhi'nin her şeyden önce sekülerizme olan inancıyla hatırlanması gerektiğini belirtti.

Mukherjee, “Gandhi'nin endişe ettiği şeylerden yalnızca birini seçip - temizlik - her şeyden önce baskıya karşı duran bir savaşçı olduğu gerçeğini unutamazsınız. (Modi) Linç edilenleri (Müslümanlar) göremiyor mu, Keşmir'de olanları göremiyor mu? Gandhi'nin sesini kullanıyor, ama bunlar Gandhi'nin Hindistan'ın olmasını istediği şeyler mi? Hindistan'ın Modi'nin başbakanlığında nasıl yönetildiğine dair daha söyleyecek çok sözü olurdu diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU