BRICS zirvesi: Çok kutuplu bir dünyaya doğru

Yeni üye kabul etme önceliği konusundaki anlaşmazlıklar arasında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Kazan'da düzenlenen BRICS zirvesine katılan liderleri karşılarken / Fotoğraf: AFP

Rusya'nın Kazan kentinde onlarca ülkeden temsilcilerin katılımıyla dün başlayan 16. BRICS zirvesinin faaliyetleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ardından bir dizi ikili zirveyle gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin, toplantılarda odak noktasının çok kutuplu bir dünyayı desteklemek için ortak talimatlar çerçevesinde koordinasyonun güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

Bu zirve, yeni ülkelerin 2024 yılı başında gruba katılarak çekirdek üye sayısını 10'a çıkarmasından sonraki ilk zirve olacak. Dönem başkanı Rusya’ya göre zirve, yeni üyelerin kabul edilmesinin önceliği konusunda grup üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarının ortasında, gruba katılmak için yapılan yeni başvuruları görüşülecek.

Moskova, özellikle Çin ve Hindistan arasında bu konuda farklı tutumların ortaya çıkmasının ardından yeni üyelerin kabulü konusunu çözüme kavuşturacak bir formül sunmaya çalıştı. Kremlin, BRICS'e katılmak isteyen ülkeler için bir “ortaklık” mekanizması oluşturulması fikrini ortaya attı ve zirvede konunun çözüme kavuşturulması bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU