Faili meçhul cinayetler davası: Ağar, Eken, Şahin ve tüm sanıkların beraatına Yargıtay onayı

1993-96 yılları arasında 19 faili meçhul kalan cinayeti işlediği iddiasıyla açılan, aralarında eski bakan Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 18 sanıklı davada verilen beraat ve zamanaşımı kararları Yargıtay tarafından onandı

Fotoğraf: X

Onama sonucu  Ağar, Korkut Eken, İbrahim Şahin ve eski özel harekât polisleri hakkındaki yıllardır süren dava kesin hükme bağlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

T24'ün haberine göre; itirazları inceleyen Yargıtay, sanıklar hakkında, nitelikli kasten öldürme suçlarından kurulan beraat hükümlerine yönelik itirazın, “hukuka uygunluk” nedeniyle reddine hükmetti. Gerekçe şu ifadelerle açıklandı:

“…temyiz sebepleri ve 5271 sayılı Kanun’un 289/1. maddesi ile sınırlı olarak yapılan inceleme neticesinde hukuka aykırılık görülmediğinden, 5271 sayılı Kanun’un 302/1. maddesi gereği, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliği ile temyiz istemlerinin esastan reddi ile hükümlerin onanmasına karar verildi.”

Kararın gerekçesinde, beraat hükümlerinin usul ve kanuna uygun olduğu belirtildi:

Kararın gerekçe bölümünde, nitelikli kasten öldürme suçlarından kurulan hükümler yönünden şu değerlendirme yer aldı:

Yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan ve dosya kapsamına göre yeterli olduğu anlaşılan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, soruşturma ve kovuşturma aşamasında delillerin toplandığı bu haliyle eksik incelemenin bulunmadığı, hükme esas alınan raporların yeterli olduğu, deliller ile desteklenemeyen duyuma dayalı, soyut ve çelişkili beyanlar ile delil niteliğine haiz olmayacak belgeler dışında başkaca delil bulunmaması nazara alınarak, Mahkemenin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre, sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından şüphe sanıklar lehine değerlendirilerek atılı suçlardan beraat kararları verilmesinde bir isabetsizlik görülmediği anlaşılmakla, temyiz sebeplerinin incelenmesinde hükümlerde hukuka aykırılık bulunmamıştır.

Ailelerden tepki

Faili meçhul cinayet sonucu babasını yitiren Avukat Eren Baskın, karara şu ifadelerle tepki gösterdi:

Bu gün aralarında Babam Mecit Baskın’ın da yer aldığı 19 yurttaşın gözaltına alınıp katledilmesinden sorumlu Mehmet Ağar yargı eli ile aklandı. Yargıtay tüm gerçekliklere ve onlarca tanıklığa rağmen verilen beraat hükmünü onadı. Mecit Baskın davası zaman aşımı ile düşürüldü. Bu fotoğraf karesini gördüğümde Ankara Faili Meçhul cinayetler davası dosyasının zaman aşımı sebebi ile düşürüleceğini biliyordum. Mazlumların çıkaramadığı ses olacağız diye iktidara gelenler eli kanlı katilleri koruyarak fikirlerini iktidara taşıdılar. Bu ah elbet sizden çıkacak! Onlarca insanımızı katleden bu karanlık zihniyete karşı mücadelemizin önünü kesebilmek için hukuku paramparça ettiler. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz! Ama bizler mücadele etmeye devam edeceğiz. Öyle evinizde torunlarınızın başını keyifle okşayamayacağınız bir hukuk düzeni kurmak boynumuzun borcudur. Sokaklar bizimdir…

Kimler öldürüldü?

İddianameye göre sanıklar şu isimlerin öldürülmesiyle suçlandı: Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan.

Sanıklar kimdi?

Sanıklar, "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek" suçundan Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

Karar, 13 Aralık 2019'da verildi. "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım halen "firari" görüldüğünden dosyasının tefrik edilmesine hükmedildi.

Mehmet Ağar dahil tüm diğer sanıklar beraat etti. Dava süresince ölen Ahmet Demirel yönünden dosyanın düşmesine karar verildi.

Heyet, beraat kararını açıklarken "dosyada hiçbir delil yok" dedi ve müdahil avukatların bu yöndeki hiçbir itirazını dikkate almadı.

Davanın sanıkları: Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman.

 

Independent Türkçe, T24

DAHA FAZLA HABER OKU