Ali Babacan: Merkez sağda yeni arayış içerisinde olan milyonlar var

Babacan “Önümüzdeki dönemde açmakta olduğumuz yolda, benzer ilke ve hedefleri benimseyen siyasi partilerle, müstakil siyasetçilerle, bu ülkeye gönül vermiş herkesle geniş bir iş birliği yapmanın çok önemli olacağını düşünüyoruz” dedi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 2. Olağan Büyük Kongresi’ne katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Babacan, “Siyasi partilerin kongreleri, büyük kongreleri bir muhasebedir. Ülkenin geldiği durumun muhasebesidir. Partilerin yaptığı çalışmaların muhasebesidir” dedi.

“Türkiye, iktidar bloku ile muhalefet arasındaki kayıkçı kavgasına mecbur değil” ifadelerini kullanan Babacan özetle şunları söyledi:

Yaptığımız her çalışma, bu ülkenin sorunlarını çözmek için ortaya koyduğumuz her bir plan referans niteliği taşımaktadır. Meclis Başkanı, anayasayı görüşmek için çağırdı. ‘Bizimki çoktan hazır’ dedik.

Siyaseti iki kutba ayırıp, milletimizi birbirine düşürmek istiyorlar. Ancak bu şekilde destek bulabilirler. Ne diyor hep? ‘Onlar, biz, öteki’ Biz böyle yapmayacağız. Bunlar siyaset zeminini yok edip, çok sesliliğin, çoğulculuğun önünü kapatmak, Türkiye’nin renkliliğini siyah ve beyaz olarak iki alana hapsetmek istiyorlar. Bu model kavga, çatışma üretir. Çoğulculuğu yok eder. Türkiye’yi geriye, kırılmalara, umutsuzluğa götürür. Şu anda gençlerimiz umutsuz ise bu iki kutuplu siyaset sebebiyle. Her iki tarafta da aradığını bulamadığı için umutsuz.

İş birliği vurgusu

Vatandaşlarımız, ‘Gönlüme göre siyasi bir parti bulamıyorum. Beni temsil edecek insanlar bulmakta güçlük çekiyorum’ diyorsa bu iki kutba hapsedilmiş siyasetin sonucu. Biz bu dayatmaya itiraz ediyoruz. Yeni bir yola ihtiyaç var. Yeni bir yol inşa etmek artık bir alternatif değil. Hepimiz için zorunluluktur. Merkez sağda yeni arayış içerisinde olan milyonlar var.
 

Görüyoruz ki bir zamanlar Sayın Erdoğan ve AK Parti’ye gönül vermiş ama artık gerçeklerin de farkına varmış, güvenini yitirmiş, ülke için çıkış arayan milyonlarca dindar, muhafazakar vatandaşımız var. Önümüzdeki dönemde açmakta olduğumuz yolda, benzer ilke ve hedefleri benimseyen siyasi partilerle, müstakil siyasetçilerle, bu ülkeye gönül vermiş herkesle geniş bir iş birliği yapmanın çok önemli olacağını düşünüyoruz. Biz açacağız yeni yolu, dostlarımızla beraber yürüyelim diyoruz.

"Bu ülkeyi tüm dünyada kaybedenler ligine düşürdüler"

Bugün geldiğimiz nokta içler acısı. Çok üzülüyorum. İnanın için kan ağlıyor. Bu ülke bu kadar kötü yönetilmeye ve bu kadar kötü duruma düşecek bir ülkede değil. Çok büyük bir potansiyelimiz var. Doğru işler yapıldığında bu ülke nasıl şaha kalkıyor gördük gösterdik. Çok emeğim, emeğimiz var. Ancak şu an itibarıyla baktığımız zaman mahvettiler ya perişan ettiler bu ülkeyi. Bu ülkeyi tüm dünyada kaybedenler ligine düşürdüler.

“Silahlı çatışmalar artık rutin bir hal aldı”

Bir zamanlar sokak sokak gezen, mahalle mahalle vatandaşın derdini dinleyenler, halkla ilgilerini alakalarını çoktan kestiler. Kendilerine yeni ortaklar buldular. Ortaklarının da sicili hayli kalabalık. Yazık. Çok yazık. Sokakta insanlar güvenle yürüyemiyor. Onların umurunda değil. Ülkenin sokaklarında silahlı çatışmalar artık rutin bir hal aldı. Umurlarında değil. Anneler çocuklarını uyuşturucudan korumak istiyor ama yapamıyorlar, kahroluyorlar.

“İnsanlar sokakta rahat yürüyemiyorlar”

Son bir haftadır yaşananlarla ilgili ben de Türkiye’deki pek çok birçok kadın, genç gibi çok kızgınım, öfkeliyim. Bu ağır sorumluluğu tam yüreğimde hissediyorum. Bu ülkenin sokakları güvenli değil. Sosyal medyadan tepki yükselmedikçe, kolluk işini yapmıyor, hukuk işlemiyor. İlla birilerinin telefonuyla çekip bir yerlerde yayınlaması mı lazım?  İnsanlar sokakta rahat yürüyemiyorlar. Çocuklarımızı koruyamıyoruz.  Trafikte araç sürmek, mekan açmak mafya ile  yüz göz olmak anlamına geldi. Gençler uyuşturucu, kumar bataklığına çekiliyor. Buradan Sayın Erdoğan’a sesleniyorum. Twitter’ın fişini çekiyorsunuz, Instagram’ı kapatıyorsunuz da şu sanal alemdeki bahis ve kumar sitelerine niye dokunmuyorsunuz?

“Şiddetin ve bağımlılığın çocuk yaşa inmesi, bir ülke için gerçek bir beka sorunudur”

23 yıl önce eşitlik, adalet ve kalkınma hayaliyle çıkılan yollar şimdi çetelerle, katillerle, istismarcılarla doldu. Yaşanılan tüm hadiselerde kaybettiklerimiz için yas tutan tüm vatandaşlarımızın acısını paylaşıyorum. İnsanların sokaklarda güvenle yürüyebileceğini, huzur içinde yaşayabileceğimiz Türkiye için elimizin taşın altında olduğunu biliyorum. Şiddetin ve bağımlılığın çocuk yaşa inmesi, bir ülke için gerçek bir beka sorunudur.

“Erdoğan ‘ben yaptım’ diyorsa tekrar yapsın görelim”

Bu millet huzur istiyor. Bu millet sevgi, samimiyet istiyor. Bazıları zannediyorlar ki Ali Babacan’ın yakın arkadaşlarını göreve getirirsek ‘Deva ekonomisi’ gelecek memlekete zannediyorlar. Olmayacak. Çünkü anlamıyorlar. Siz Ali Babacan’ın yaptıklarını anlamış olsaydınız, bu ülke bu hale düşer miydi? Siz o dönemde bütün ekonomi yönetimin başında olan İbrahim Çanakçı ve ekibin yaptıklarını o dönemde anlamış olsaydınız, tek haneye düşmüş enflasyonu patlatır mıydınız? Anlamamışsınız işte. Anlamış olsaydınız bu ülkede fukaralık bu kadar artar mıydı? 13 yıl biz çalıştık, başardık onlar keyfini sürdü. Mütevazi olmaya gerek yok bu konuda. Sayın Erdoğan ‘ben yaptım’ diyorsa tekrar yapsın görelim. 10 yıldır yapamıyor yahu, olmuyor. Hala miras yiyorlar miras. Bankalarımızı güçlendirdik, sanayilerimizin alt yapısını genişlettik. İhracatı 132 milyar dolara çıkardık. Bakan, ihracat yüzde 1 artınca çıkıp, seviniyor. Bugün uygulanan politikalarla, bizim ortaya koyduğumuz vizyon ve ekonomik programın uzaktan yakından bir ilgisi yok. Ekonomik programı diye ortaya koydukları faiz ve vergi artışlarından ibaret.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının üzerinden 1 yılı aşkın süre geçtiğini belirten Ali Babacan, şunları kaydetti:

İşgalin bir yılında bu soykırımda yaşamını yitiren tam 43 bin kişi var. Bunların çoğu kadın ve çocuk. Hastaneleri, okulları, çadırları, ibadethaneleri bombaladılar. Hiç acımadılar. Ben hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimiz için bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Kolay değil. 2 milyon 200 bin kişi arkadaşlar. Her eve ateş düştü. 2 milyon 200 bin kişi evinden oldu. Gazze'de tam bir insanlık dramı yaşamıyor. Çoluk, çocuk, kadın, erkek, genç, yaşlı demeden bir yıl boyunca sistematik bir katliamın hedefi oldu Gazze'de yaşayan Filistinli kardeşlerimiz.

Kongrede, divan kurulu başkanlığına oy birliğiyle Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Çanakçı seçildi.

Ali Babacan'ın genel başkanlık için tek aday olduğu kongrede, delegeler, genel başkan, genel merkez yönetim kurulu, disiplin kurulu ile ilkeler ve değerler kurulu üyelerini belirlemek için oy vermeye başladı.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU