Lavrov: Türkiye S-400’leri üçüncü bir ülkeye satmak için Rusya'nın iznini almak zorunda

Sergey Lavrov, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini üçüncü bir ülkeye satma ihtimaliyle ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı

Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile imzalanan anlaşmada yer alan "son kullanıcı sertifikasyonu" gereği, silahları teslim alan ülkenin, başka bir satış yapmadan önce Rusya’dan onay almak zorunda olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


CNBC-e New York Temsilcisi Betül Yürük’ün yönelttiği sorulara yanıt veren Lavrov, şunları söyledi:

Türkiye'nin sahip olduğu S-400 hava savunma sistemleri konusunda yapacak bir yorum yok. Sayın Erdoğan tecrübeli bir devlet adamı ve her konuda milleti ve ulusu adına faydalı olacak kararlar alıyor. Silahların satışına yönelik sözleşmede son kullanıcı sertifikasyonu adı altında bir ek mevcut. Bu sertifikasyon ile ürünleri teslim alan ülke bu silahlarla başka bir şey yapmak için onları satan ülkeden gerekli izinleri almalıdır.


 Lavrov, Ukrayna savaşıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Donald Trump’ın "Başkan olsaydım Ukrayna’da savaş çıkmazdı" şeklindeki açıklamalarına değinerek, 2014'te Ukrayna'da Batı'nın müdahalesiyle başlayan olayları hatırlattı.

Lavrov, Batı'nın desteğiyle hükümet değişikliklerinin yapıldığını ve bu süreçlerin Ukrayna'daki krizi derinleştirdiğini söyledi. Minsk Anlaşması’nın tam olarak uygulanmış olmasının, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü koruyabileceğini ifade etti.

Lavrov ayrıca, 2022 yılında İstanbul’da yapılan müzakerelerde bir anlaşmaya varılmasının Ukrayna’nın Donbas üzerindeki kontrolünü koruyabileceğini belirtti. Ancak, bu anlaşmaların sürekli olarak baltalanmasının Ukrayna'yı daha fazla toprak kaybına sürüklediğini ifade etti.

 

CNBC-E

DAHA FAZLA HABER OKU