Yunan botu Datça kıyısına gelerek Türkiye karasularını ihlal etti… Bottan inen maskeli bir kişi karaya çıktı

Kıyıya yanaşan Yunan sahil güvenlik botundan inen bir kişinin karaya çıkarak göçmen kaçakçısına ait olduğu iddia edilen lastik botu alarak gittiği görüldü

Yunanistan sahil güvenliği, Bodrum'daki tartışılan görüntülerin ardından bu kez Datça'da Türkiye karasularını ihlal etti.

Kıyıya yanaşan Yunan sahil güvenlik botundan inen bir kişinin karaya çıkarak göçmen kaçakçısına ait olduğu iddia edilen lastik botu alarak gittiği görüldü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides'e ihlalden ötürü rahatsızlığını iletti.

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre; 20 Eylül günü sabah saat 10.00 sıralarında Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’ndeki Akçabük koyunun içine kadar girerek Türk karasularını ihlal eden ve göçmen kaçakçısını kovalama bahanesi ile karaya 50 metre kadar yaklaşan Yunanistan sahil güvenlik botu, bu kez Türk karasularını Datça ilçesi kıyılarında ihlal etti.

Datçalı bir balıkçı tarafından çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Yunan sahil güvenlik botunun Datça’nın bir koyunda karaya kadar geldiği, bottan inen maskeli bir kişinin karada bulunan zodyak botu denize çekerek, Yunanistan sahil güvenlik botunun nezaretinde koydan uzaklaştığı görüldü. Olayın yaklaşık bir hafta önce Datça kıyılarında yaşandığı iddia edildi. 

Datça kıyılarına kadar göçmen kaçakçısını kovalayan Yunanistan sahil güvenliğinin karaya kadar gelip göçmen kaçakçısının karada terk ettiği zodyak botu, son derece rahat hareketlerle karaya çıkıp denize çektikten sonra, yine rahat hareketlerle Datça kıyılarından ayrılması görüntülere yansıdı. Yunanistan sahil güvenlik botunun yine yavaş hareketlerle Sömbeki (Simi) Adası'na doğru çekildiği ve beraberinde zodyak botu yedekleyerek götürdüğü görüldü.

Yunanistan sahil güvenlik botunun Datça açıklarındaki Simi (Sömbeki) Adası’nda konuşlu olduğu ileri sürüldü.

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yunan Sahil Güvenlik botlarının Türk karasularını ihlal etmesinden duyulan rahatsızlığı Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides'e iletti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi, "Bakan Yerlikaya ve Stylianides 23 Eylül akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Yunan Sahil Güvenlik botlarının Türk karasularını ihlal etmesinden duyulan rahatsızlığı dile getiren Yerlikaya, iyi komşuluk ilişkilerinin korunması için bu tür ihlallerin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides de iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerine önem verildiğini, olayın siyasi bir yönünün bulunmadığını ifade ederek, yaşanan ihlallerin tekrarlanmayacağının altını çizdi.

Bakan Stylianides, konuya ilişkin hemen inceleme başlatıldığını ve gelişmelerden Türk makamlarının bilgilendirileceğini kaydetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU