Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri güçlenerek ilerliyor

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Fahad Asaad Abualnasr, Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki iş birliklerini yazdı

Fotoğraf: AA

Suudi Arabistan Krallığı'nın 94. Milli Günü kutlamalarını gerçekleştiriyoruz.

Bu tarihi günde Kral Abdülaziz bin Abdurrahman Al-Saud (Ruhu şâd olsun), Krallığı tevhit bayrağı altında topladı.

Kendisinden sonra onun yerine geçen oğulları da İslam'a ve Müslümanlara hizmeti, Haremeyn-i Şerifeyn'in bakımı, uluslararası barış ve güvenliği pekiştirmeyi dış politikasının ana hedefi hâline getirdiler.

Bu asil davranışı; hoşgörüyü davet eden, barışı yayan ve şiddet karşıtı ilkelerden yola çıkarak sürdürdüler.

Ülkemin çabaları, kuruluşundan bu yana yalnızca iç gelişimiyle sınırlı kalmadı, aynı zamanda dost ve kardeş ülkelerle olan ilişkilerini güçlendirmeye de çalıştı

Krallığın dış politikası, hâlâ İslam'ın yüce öğretilerine, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma ilkelerinden yola çıkarak, hedeflerin netliği, ilkelere bağlılık ve hakkı savunma üzerine kurulu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu vesileyle, Suudi Arabistan Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki tarihî ilişkilere övgüyle değinmek istiyorum.

Bu ilişkiler, iki ülke liderlerinin karşılıklı ziyaretleri ile taçlanmış ve iki ülke arasında üst düzey karşılıklı temaslarla devam ediyor.

Burada şunu da zikretmek isterim ki temmuz ayı içerisinde, Suudi Arabistan'dan bakan düzeyinde 4 yetkili Türkiye'ye ziyarette bulundu.

Bu ziyaretler, iki ülke arasındaki iş birliğini çeşitli alanlarda güçlendiren olumlu sonuçlar verdi, güçlü ikili ilişkileri yenilenen bir enerjiyle pekiştirdi ve Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi çerçevesinde ortak proje ve girişimlerin geliştirilerek hayata geçirilmesinin altını çizdi.


Ülkem, Suudi Arabistan Krallığı, 2030 Vizyonu doğrultusunda sürdürülebilir kalkınmayı ulusal önceliklerinin en başına koydu.

Krallık, Allah'ın bahşettiği güçlü yönlerini değerlendirme yolunda yürümeye devam ediyor.

Ülkenin stratejik konumu, öncü yatırım gücü ve kökleri maziye uzanan Arap-İslam kimliği ile akıllı proje ve yatırımlar tasarlıyor, programlar hazırlıyor ve girişimlerde bulunuyor.

Küresel sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için büyük bir çaba sarf ediyor.

Aynı zamanda Krallık, uluslararası kuruluşlardaki ve ittifaklardaki üyelikleri aracılığıyla ülkelerarası ilişkilerde kalkınma sürecini yeniden canlandırmak, iş birliği ve anlayışı desteklemek için çalışıyor.
 


Suudi Arabistan Krallığı'nın, genç nüfusun enerjisiyle itici güce sahip bir ülke olma yolculuğuna çıktığını, 2030 yılında Expo Fuarı'na ve 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma yolunda son derece güzel ilerlediğini kıvançla belirtmek isterim.

Geçen yıl ekim ayında Türkiye'nin 100'üncü yılını kutladığımızı ve Suudi Arabistan Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgenin en büyük iki ekonomisi ve G20 üyesi oldukları göz önünde bulundurulduğunda, iki ülkenin sahip olduğu devasa potansiyeller, iş birliğini derinleştirmek, ortaklıkları artırmak, mevcut fırsatları değerlendirmek ve daha adil ve eşit bir dünyayı oluşturmak için altın bir fırsat sunuyor.

Bu İslam dünyasında, bölgede ve uluslararası arenada her iki ülkenin yerini daha da güçlendirecektir.

Ayrıca, bilindiği üzere iki ülke arasındaki siyasi koordinasyon söz konusu. Buna, özellikle Arap-İslam Zirvesi'nin ardından oluşturulan Gazze Temas Grubu aracılığıyla Gazze konusunda sağlanan koordinasyon örnek olarak verilebilir.

2023 yılında Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 6,8 milyar dolara ulaştığını ve önümüzdeki dönemde ikili ticaret düzeyini daha da artırmayı hedeflediğimizi de ifade etmekten memnuniyet duyarım.

Aynı bağlamda, 2023 yılında Türkiye'ye gelen Suudi turist sayısının 800 bini aştığını da belirtmeliyim.

Ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı, Türk kardeşlerimize turizm ve umre ziyaretlerinde kolaylık sağlayan elektronik vize uygulamasını kısa süre önce başlattı, İstanbul ve Ankara havalimanlarında hayata geçirilen "Mekke Yolu" girişimiyle Türk hacı adaylarına bir dizi kolaylık sundu. 

Suudi Arabistan Krallığı'nın Ankara Büyükelçiliğindeki meslektaşlarıma da emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum.

Allah'tan, Suudi Arabistan Krallığı'nı ve bilge yöneticileri; İki Kutsal Mescid Hizmetkarı Kral Salman bin Abdülaziz'i ve Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ı -Allah Onları Muhafaza Buyursun- ve cömert Suudi halkını korumasını, Suudi Arabistan'a, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve tüm dünyaya güven, huzur ve refahı daim etmesini niyaz ediyorum. 

Allah'ın Selamı Rahmeti ve Bereketi Üzerinize olsun.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

DAHA FAZLA HABER OKU