Reuters: Lübnan'daki taşınabilir telsizlerin bataryalarında PETN patlayıcı maddesi bulunuyordu

Cihazın parçaları hakkında bilgi sahibi olan Lübnanlı bir kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, patlayıcının bataryalara yerleştirilme yöntemi tespit edilmesini büyük oranda zorlaştırdı

Fotoğraf: AA

Lübnanlı bir kaynak, silahlı grup Hizbullah'ın kullandığı ve bu hafta patlatılan taşınabilir telsizlerin bataryalarına PETN olarak bilinen patlayıcı bir madde yerleştirildiğini belirtti.

Cihazın parçaları hakkında bilgi sahibi olan Lübnanlı bir kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, patlayıcının bataryalara yerleştirilme yöntemi tespit edilmesini büyük oranda zorlaştırdı.

Salı günü Lübnan'da Hizbullah'ın güçlü olduğu bölgelerde çağrı cihazları patlamış, bir gün sonrasında da grubun kullandığı yüzlerce telsiz patlamıştı.

Patlayan telsizlerin fotoğraflarında "ICOM" ve "made in Japan" ifadeleri görünüyordu. Icom 6820.T, saldırıda kullanıldığı tespit edilen modelin üretimini yaklaşık on yıl önce durdurduğunu ve hâlâ satılmakta olan ürünlerin sahte olduğunu belirtti.

Icom'un güvenlik ve ticaret biriminin genel müdürü Yoshiki Enomoto, Reuters'a yaptığı açıklamada saldırıda kullanılmak üzere eski bir Icom cihazında değişiklik yapılmış olabileceğini söyledi.

Japon televizyon kanalı Fuji TV'ye de konuşan Enomoto patlayıcının, telsizin elektronik parçalarının sıkışık bir şekilde yerleştirildiği ana bölmeye konulmasının zor olacağını, dolayısıyla çıkarılabilir bataryaya konulmuş olmasının daha olası olduğunu söyledi.

Lübnanlı güvenlik kaynağı, bataryanın cihazdan ayrı olduğu durumlarda da patlamaların gerçekleştiğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU