"Gelin ve bize katılın..." Cammu ve Keşmir'de meclis seçimleri başlıyor

Dr. Duygu Çağla Bayram Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Channi Anand/AP

İnsan gücü keşfettiği gün, başkaları üzerinde otorite kurmak istedi.

Doğaya karşı hareket ederek güç uygulamak için yeryüzüne çizgiler çizdi ve duvarlar inşa etti.

Sonunda kendini kendi için ürettiği sınırların labirentinde sıkışmış olarak buldu.

Kendini özgürce hareket etmekten veya terk ettiği halkına geri dönmekten alıkoyan sınırlar...

***

Birdenbire dikenli tellerden bir çit inşa edildi...

Tek gerçek, yan yana duran iki evden her birinin artık başka ülkelere ait olmasıydı;

arkadaşların, akrabaların, çocukluk oyun alanın ve hatta avlunun yanında duran palmiye dahi artık komşu topraklara aitti...

Sanki birdenbire her şey sayısız parçaya bölünmüş ve dikenli tel ile çitin tamamına çivilenmişti...

***

Keşmir...

Karakteristik bir İngiliz dokunuşu...

İngilizlerin bölgeye bıraktığı tipik bir çözümsüzlük mirası...

Eski bir İrlanda atasözü olduğu söylenir:

Eğer bugün iki komşu kavga ediyorsa bu, dün onlardan birini bir İngiliz'in ziyaret ettiği anlamına gelir.


Biz bunu daha çok şöyle biliriz:

Eğer bir denizde iki balık kavga ediyorsa, oradan mutlaka bir İngiliz gemisi geçmiştir.


Aslında bu deyişin birçok türevine denk gelmişsinizdir ve hepsi de aynı temayı, yüzyıllardır var olan Anglo-Sakson zihniyeti anlatır:

Hükmetmek için böl veya böl ve yönet...


İşte Keşmir böyle bir zihniyetin ürünü...

Hindistan ve Pakistan Bölünmesi'nin bölünememiş kısmı...

Hindistan ve Pakistan'ın hiçbir zaman gerçek anlamda tamamlanamayan Bölünme sürecinin doğrudan bir ürünü...

Bugün Müslüman çoğunluklu Keşmir, nükleer silahlı iki "yabancı komşu" hatta iki "düşman kardeş" Hindistan ve Pakistan arasında de facto bölünmüş durumda

Ve her ikisi tarafından tamamı talep edilir...

***

İngiliz Hindistanı'nın Bölünmesi Ağustos 1947'de ilan edilmiş, -Cammu Keşmir prens devletinin hükümdarı-

Maharaja Hari Singh Hindistan'a Katılım Belgesi'ni ancak o yılın ekim ayında imzalamıştı.

Bağımsızlık zamanında, prenslik devletlerine Hindistan veya Pakistan'a katılma seçeneği verildi ANCAK maharaja ikisini de hemen seçmedi.

14 Ağustos'ta, Pakistan'ın yeşil bayrağı Müslüman dükkanlarına, evlerine ve camilerine asıldı.

Ertesi gün, Sihler ve Hindular Hindistan üç rengini salladılar.

Ancak topluluklar arasında her şey uygar olsa da Hindistan yanlısı olanlar ile Pakistan yanlısı olanlar arasında gerginlik çoktan artmaya başlamıştı...

Cammu Keşmir'in bazı bölgelerinde toplumsal şiddet olayları duyulmaya başlamıştı...

Cammu bölgesinde birçok köy yıkılmış ve bir zamanlar Müslüman çoğunluğa sahip nüfusları katlediliyordu...

Bazense biri diğerine taş atıyor veya diğerine hakaret ediyordu...

AMA her Müslüman, her Hindu ve her Sih aynı değildi...

AMA bu arada giderek daha fazla Hindu ve Sih mülteci şehre akın ediyordu...

Daha sonra Pakistan ordusunun ve militanların Pakistan sınırındaki birkaç şehre saldırdığı haberleri yayılmaya başlamıştı...

Sonunda Cammu Keşmir ordusunun bazı birlikleri de bölgede mevzilenmeye başlamıştı...

***

Cammu Keşmir Prenslik Devleti, Bölünme'nin başka yerlerde olduğu gibi isyanlar şeklinde değil, aniden ilan edilmemiş bir savaş şeklinde geldiği bir devletti.

Devlet neredeyse bir gecede bölündü.

O zamandan beri bölünmüş olarak kaldı...

***

Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir topraklarında 10 yıl aradan sonra sandık başına gidiliyor.

Cammu Keşmir meclis seçimleri 18 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında üç aşamada yapılacak ve sonuçlar 4 Ekim'de ortaya çıkacak.

Seçim öncesinde Hindistan'ın ana muhalefet partisi Kongre, bölgenin en büyük Hindistan yanlısı Cammu Keşmir siyasi partisi Ulusal Konferans ile oy kullanmak için ittifak kurdu.

Toplam 90 seçim bölgesinden Ulusal Konferans 51 sandalyeden yarışacak, Kongre ise 32 sandalyeden aday çıkarıyor, 5 sandalye için ortak yarış söz konusu iken bu 88 sandalyenin dışında Hindistan Komünist Partisi (Marksist) için 1 sandalye ve Panterler Partisi için de 1 sandalye ayırmış durumdalar.

(Bu 4 parti ulusal düzeyde muhalefet INDIA bloğunun bileşenlerini oluşturuyor.)

***

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin iktidar Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi BJP ise onlarca yıldır Hindistan karşıtı isyanın kalbi olan Keşmir Vadisi'nde zayıf bir siyasi tabana sahipken Cammu'da güçlü...

Seçim çalışmaları sırasında BJP lideri, Hindistan'ın Birlik Savunma Bakanı Rajnath Singh, Pakistan'ın kontrolündeki Azad Keşmir sakinlerini Hindistan'a katılmaya çağırdı:

Gelin ve bize katılın.


Ve yakında Hindistan'ın bir parçası olabileceğini söyledi:

Cammu Keşmir'de hükümetimiz kurulduğunda, Pakistan... [kontrolündeki]... Keşmir halkının Hindistan'ın bir parçası olmak istemesini sağlayacak kalkınmayı gerçekleştireceğiz...

...Cammu Keşmir'de bir sonraki hükümeti kurması için BJP'yi destekleyin, böylece bölgede büyük bir kalkınmayı kolaylaştırabiliriz. O kadar çok kalkınma olacak ki Pakistan... [kontrolündeki]... Keşmir'deki insanlar bunu gördüklerinde şunu söyleyecekler, 'Pakistan ile yaşamak istemiyoruz ve bunun yerine Hindistan'a gideceğiz.'...

... Pakistan... [kontrolündeki]... Keşmir sakinlerine şunu söylemek istiyorum: Pakistan sizi yabancı olarak görüyor ancak Hindistan'daki insanlar sizi öyle görmüyor. Biz sizi kendimizden biri olarak görüyoruz ve bu yüzden gelip bize katılın.

***

Savunma Bakanı ayrıca Ulusal Konferans-Kongre ittifakını 370. maddeyi geri getirme konusundaki seçim vaadi nedeni ile eleştirdi:

BJP iktidarda olduğu sürece böyle bir geri dönüş imkansız.

***

Hindistan Parlamentosu, 5 Ağustos 2019'da Hindistan Anayasası'nın 35A ve 370'inci maddelerinde değişiklikler yapmış, o tarihten bu yana eski özel-özerk statülü Cammu Keşmir devleti, bir vali yardımcısı tarafından yönetilen bir "Birlik bölgesi" olarak ikiye ayrılmış ve Ladakh ayrı bir Birlik bölgesi olmuştu...

ANCAK Ladakh'tan farklı olarak Cammu Keşmir'de seçilmiş bir yerel meclis - hükümet kurulacak VE bu seçimler en son 2014'te yapılmış olup, 2018'de BJP'nin koalisyon halinde Cammu Keşmir yerel hükümetini kurduğu yerel parti Halkın Demokratik Partisi'ne desteğini çekmesi ile Cammu Keşmir neredeyse 6 yıldır hükümetsiz boş bir meclis ile baş başa kalmıştı...
 


Şimdi teoride, Hindistan Birlik hükümetinden yeni seçilen bir yerel meclise iktidarın geçişini sağlayacak ve başbakan bölgenin en üst düzey seçilmiş yetkilisi olarak görev yapacak ve bakanlar kurulu da 2018'den önce olduğu gibi oluşturulacak.

ANCAK yeni seçimler yeni hükümete pek yasama yetkisi vermeyecek çünkü Cammu Keşmir, Birlik hükümeti tarafından doğrudan kontrol edilen bir bölge olarak "Birlik bölgesi" olmaya devam edecek ve Hindistan Parlamentosu bölgenin yasama organı olarak kalacak.

Seçilen meclis, eğitim ve kültür üzerinde yalnızca nominal kontrole sahip olacak.

Yeni hükümetin iktidara gelmesi için Cammu Keşmir'in -özel-özerk- devlet statüsünün geri verilmesi gerekir.

Ulusal Konferans ve Halkın Demokratik Partisi gibi Cammu Keşmir'deki Hindistan yanlısı ana yerel partiler dahi özel özerkliğin geri kazanılması için siyasi ve yasal olarak mücadele edeceklerine yemin ettiler.

Ancak bu artık büyük olasılıkla olmayacak duaya amin demek gibi bir şey olsa gerek...

Çünkü -Realist bakış açısı ile- Modi hükümeti Keşmir'in -EN AZINDAN kendi kontrolündeki Keşmir topraklarının- gerek Pakistan ile müzakere edilebilir doğası gerekse uluslararasılaşması sorunsalı gibi tanımlamalarının açık uçluluğuna kendi lehine adeta ket vurmuş oluyor...

***

Cammu Keşmir seçimlerinin 90 sandalyesinden 24'ünün ilk aşaması için kampanya dün akşam (pazartesi akşamı) sona erdi.

Cammu Keşmir'deki 20 bölgeden 7'si çarşamba günü oy kullanacak.

Seçim, Keşmir'in 4 ve Cammu'nun 3 bölgesini kapsayan Cammu Keşmir'in Batı kesiminde gerçekleşecek.

Şimdi seçimlere ve dahil olan aktörlere -genel olarak- bakalım:

  • Cammu Keşmir asla aynı oyu vermeyen iki farklı demografik yapıya sahip: Cammu'da Hindu nüfusu hakim ve Hindular nüfusun yüzde 80'den fazlasını oluştururken Müslümanlar yüzde 7 civarında; Keşmir'de Müslüman nüfusu hakim ve Keşmir'in yaklaşık yüzde 90'ı Müslüman.
     
  • Cammu Keşmir, Cammu bölgesinde BJP ve Kongre olmak üzere iki partinin hakim olduğu 4 partili bir bölge: Keşmir bölgesinde Mehbuba Mufti'nin Halkın Demokratik Partisi ve Farooq/Omar Abdullah'ın Ulusal Konferansı var. Bunun dışında daha küçük Müslüman partiler de var. 1990'dan önce Kongre her iki bölgede de varlığını sürdürüyordu ancak 90'dan sonra çoğunlukla Cammu bölgesi ile sınırlı kaldı.
     
  • Cammu Keşmir'de 90 sandalye var: 44'ü Cammu, 46'sı Keşmir bölgesinde, neredeyse eşit dağılım söz konusu ANCAK bu aynı zamanda hiçbir partinin diğer bölgenin desteği olmadan tek başına çoğunluğu elde edemeyeceği anlamına da geliyor Kİ yalnızca Keşmir veya yalnızca Cammu oyları ile bir hükümet kurmak hiçbir parti için söz konusu değil VE bu da seçimlere enteresan bir aura katıyor...
     
  • 2014 seçimlerinde -son seçimlerde- Halkın Demokratik Partisi 28 sandalye kazanarak baskın bir şekilde üstünlük kurmuştu, ardından 25 sandalye kazanan BJP geliyordu, Ulusal Konferans 15 ve Kongre 12 sandalye kazanırken diğerleri ise 7 sandalye elde etmişti. (O zaman Meclis 87 sandalye idi.)
     
  • Bu kez bölgenin çoğu insanı Halkın Demokratik Partisi'ne biraz kızgın görünüyor Kİ dolayısıyla Keşmir sakinleri Ulusal Konferans'a kayabilir.
     
  • Acaba BJP sandalye durumunu koruyup önceki başarıyı tekrarlayabilecek mi yoksa Kongre -Ulusal Konferans ittifakı ile birlikte- bir fark yaratabilecek mi?
     
  • Bakalım Cammu Keşmir hangi yönde oy kullanacak...

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU