ABD, Gazze'de ateşkese yönelik "son" teklifini sunmaya hazırlanıyor

"Tarafların pazarlık yapmasına imkan tanınmayacak"

Netanyahu'nun Mısır-Gazze sınır hattındaki Philadelphia Koridoru'nda İsrail'in kontrolünü şart koşan maddeyi anlaşmaya eklemesinin görüşmeleri tıkadığı kaydediliyor (AP/Arşiv)

Gazze Şeridi'ndeki esirlerden 6'sının cesedine ulaşıldığının açıklanması üzerine İsrail'de yüz binlerce kişi dün gece harekete geçerek Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine karşı protesto gösterileri düzenledi. 

Ateşkes ve esir takası anlaşmasını sabote etmekle suçlanan Netanyahu yönetimine karşı eylemler artarken ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post dikkat çekici bir haber yayımladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetenin kaynaklarına göre Biden yönetimi, Mısır ve Katar'la birlikte yaptığı çalışmaları yoğunlaştırarak Gazze'de ateşkese yönelik son teklifini hazırlıyor. 

Tarafların pazarlık yapmasına imkan tanınmayacak bu plan da reddedilirse Washington'ın aradan çekilmesi gündemde.

Üst düzey bir yetkilinin "Sürekli böyle bir müzakere yürütemezsiniz. Bu süreç bir noktada bitmeli" dediği haberde bildirildi. 

Amerikalı yetkililer, Başkan Joe Biden'ın aylardır süren çabalarının sonuç vermesine duyulan ihtiyacın, aralarında ABD pasaportuna sahip Hersh Goldberg-Polin'in de bulunduğu 6 İsrailli rehinenin cesedinin dün bulunmasıyla birlikte arttığını vurguladı. 

Rehinelerin cesetlerinin bulunmasının, birkaç hafta içinde taraflara sunulacak teklifin kabulüne engel oluşturmasını değil, bilakis kolaylık sağlamasını beklediklerini savundular. 

Tel Aviv, rehinelerin bulunmadan kısa bir süre önce katledildiğini savunurken Hamas, esirlerin İsrail bombardımanı sonucu öldürüldüğünü öne sürüyor. 

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümetin ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki isteksizliğini eleştirerek bugün için genel grev ilan etmişti.

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu'ndan bu yana Gazze Şeridi'nde süren saldırılarının durdurulması için taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam ediyor.

Netanyahu, siyasi nedenlerle Hamas'la esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

İsrail'in anlaşma taslağına eklediği maddelerin ve özellikle de Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphia Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarının müzakereleri zora soktuğu vurgulanıyor.

Öte yandan, İsrail, bu süreçte Gazze Şeridi'ndeki şiddetini sürdürüyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 10 ayı aşkın sürede çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere can kaybı 40 bini aşarken, bölgedeki insanlık felaketi gün geçtikçe daha da derinleşiyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU