Lübnan: UNIFIL'in görev süresi bir yıl uzatıldı

Görev süresini uzatma kararı, zorlu ve karmaşık müzakerelerin ardından BM Güvenlik Konseyi'nde oybirliğiyle kabul edildi

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) ait iki zırhlı araç Lübnan'ın güneyindeki Mercuyun yakınlarında Lübnan-İsrail sınırını devriye gezerken (EPA)

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi dün (çarşamba) 15 üyenin oybirliğiyle aldığı bir kararla Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) görev süresini bir yıl uzattı.

Batılı bir diplomat tarafından ‘teknik’ olarak nitelendirilen kararda, ‘Lübnan'daki durumun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturmaya devam ettiği’ belirtilerek, ‘1701 sayılı BM kararının tam olarak uygulanması’ talep edildi. Ayrıca ‘Mavi Hat'a tam saygı gösterilmesi ve çatışmaların tamamen durdurulmasına yönelik güçlü destek’ yinelendi.

Oylama, 8 Ekim'den bu yana İsrail ile Hizbullah arasında devam eden savaş ışığında, Fransız diplomasisinin uluslararası örgüt koridorlarında ve başta Washington olmak üzere başkentler arasında yürüttüğü zorlu ve karmaşık müzakerelerin ardından geldi.

Batılı bir diplomat Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, müzakerelerdeki çabaların ‘büyük bir patlamadan kaçınmak için her iki tarafa da itidal çağrısında bulunmanın önemi üzerinde yoğunlaştığını’ söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU