Kamala Harris: Siyasete alternatif olarak bir hava yaratmak

Fotoğraf: Reuters

Kamala Harris adında bir hava, bir atmosfer, bir an ve bir his var. Peki, bunun ötesinde ne var?

Kamala Harris Demokrat Parti Ulusal Kongresi sınavını geçti.

Chicago'nun ev sahipliği yaptığı etkinlik, kampanyasında kritik bir dönüm noktası oluşturdu.

Bu sayede kendisini Demokrat kitleye daha geniş bir temsil vasfı arayan yeni bir imaj ve siyasi söylemle tekrar sundu.

Harris'in Demokratların ruh halini düzeltip daha fazla iyimser ve neşeli olmasını sağladığı konusunda fikir birliği var.

Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilmesinin ardından Demokrat Parti kampanyasının izlediği yeni yola ilişkin Demokrat tabana heyecan ve memnuniyet enjekte etmeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harris'in örneğin, net sol bakış açısını değiştirmesi ve daha önce kimlik, ırk, etnik köken ve cinsiyet konularına odaklanma yükünü hafifletmesi dikkate değerdi.

Genel olarak, kişisel konuşması ve Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nin genel sonuçları, orta sınıfın sorunlarına ve Amerikan ekonomisinin güçlendirilmesine yeniden odaklanarak, enflasyona, hayat pahalılığına, şirketlerin ve tekellerin açgözlülüğüne, sağlık hizmetleriyle ilgili kaygılara aşırı ilgi göstererek yeni bir başlangıcı temsil ediyordu.

Merkeze doğru bu kayma, Demokratlar tarafından, tüm göstergelerin iki partiden birinin kazanacağı zaferin az bir farkla olacağına işaret ettiği bir seçimde, daha geniş kitleyi çekmek amacıyla akıllıca kullanılan bir strateji olarak değerlendiriliyor.

Bu aynı zamanda ve en önemlisi, Hillary Clinton ile Donald Trump arasındaki 2016 seçimlerinden bu yana Demokrat Parti'nin kimliği ve izlediği yol konusunda parti içi çatışmayı da çözen bir dönüşüm.

Bu, Başkan Barack Obama'nın ABD tarihinin ilk Afrika asıllı başkanı olmasıyla oluşan bir yönelimdi ve yoğunluğu 2013'teki "Black Lives Matter"* dalgasıyla daha da arttı.

Bu döneme Demokrat Parti'nin söyleminde kimlik politikalarının ön plana çıkması damga vururken, Cumhuriyetçiler Donald Trump ile birlikte popülist ekonomik söyleme ve "Yeniden Büyük ABD" başlığının özetlediği Amerikan yurtseverliği seferberliğine yatırım yaptı.

Ancak Kamala Harris'in geçirdiği bu yeniden ambalajlama ve pazarlama, değindiği sorunlara gerçekçi çözümler getiren politikalar açısından yetersizdi.

Harris, belirli öneriler ve ayrıntılı ajandalar sunmaktan çok daha fazla siyasi, ekonomik ve sosyal vaatlerde ve dileklerde bulundu.

ABD'nin, küresel düzeni ve dengeleri yeniden tanımlamak için ciddi ve sıkı bir biçimde çabalayan rejimler ile ülkelerin temsil ettiği bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde, ABD'nin dış ve savunma politikalarındaki yetersizliği açıkça ortadaydı.

Örneğin, konuşmasının dış politika ile ilgili bölümü, uluslararası sahnede ABD'nin askeri üstünlüğüne ve ulusal gurura olan bağlılığını bununla ilgili hiçbir gerçek içerik sunmaksızın gösterme yönünde boş bir girişim gibi görünüyordu.

Bu durum, pozisyonlarını, ABD'nin karşı karşıya olduğu çetrefilli küresel zorlukları çözmeye yönelik gerçek bir stratejiyi ifade etmek yerine, beklenti ve gereksinimleri karşılamaya yönelik yüzeysel bir çaba gibi gösterdi.

Karmaşık uluslararası meselelere ilişkin boş açıklamaları, uluslararası sahnede liderlik etme becerisine ilişkin ciddi endişeleri artırdı ve artırmaya da devam ediyor.
 


Harris'in başkanlık kampanyası şu ana kadar, duygusal etkiye, seçmen kazanmak için ayrıntılı siyasi önerilere ve belirli ajandalara alternatif olarak olumlu bir hava yaratmaya dayalı modern siyasi stratejinin çarpıcı bir örneğini sunuyor.

Başkan Harris’in uğraşmak zorunda kalacağı sorunlara gerçekçi verilere, sayılara, ittifaklara ve yasalara göre belirli cevaplar vermeden, aday gösterilmesinden doğan ve "umut" adı verilen bir tür propaganda havası estiriliyor.

İlham verme, heyecanlandırma ve seçmenleri gelecekle ilgili bir vizyon etrafında birleştirme gücü nedeniyle, siyasi kampanyalarda etkili bir siyasi araç olarak umudun gücü yadsınamaz.

Ancak Harris'in imajını parlatmak için yalnızca umuda odaklanmak ülkenin karşı karşıya olduğu gerçek zorlukları gizleyebilir.

Etkili bir şekilde yönetmek için gereken pratik liderlik deneyimi eksikliğini kapatmak için kullanılabilir.

Harris'in şu ana kadar sunduğu şey siyasi, ekonomik veya reform projesinin özünü açıklığa kavuşturmadan, hayati konulardaki pozisyonlarının değişimi ve partinin sol kanadından merkeze kaymasının nedenleri konusunda seçmenlere karşı açık sözlü olmadan, Demokrat Parti adayı olarak imajını düzeltmenin ötesine geçmedi.

Parti kongresi sınavını geçmeyi, Demokrat Partiyi yeniden tanımlamayı ve yönelimlerini kontrol etmeyi başardıysa da onun için bir sonraki önemli an, 10 Eylül'de Donald Trump ile yapacağı münazara olacak.

Elbette, Kamala Harris'in Amerikalılara "vizyon sahibi bir lider" olarak yeniden sunuluşunun, Başkan Yardımcısı olarak gösterdiği kötü performans nedeniyle daha önce Demokratlar için büyük bir "yük" olduğu imajıyla tam bir tezat oluşturduğu da unutulmamalı.

Bu ise yeni imajının özgünlüğü ve dayanıklılığı hakkında oldukça şüphe uyandırıyor.

Yeni Harris'in ambalajlanmasına ve pazarlanmasına yönelik çalışmalar medyadan ve hesap sormalardan uzak bir şekilde yapıldı.

Yeniden inşa edilen imaja meydan okuyacak ve ayrıntılarının incelenebilmesine olanak sağlayacak her türlü durumdan uzak tutulması için büyük çaba sarf edildi.

Bu nedenle, beklenen münazara onun en büyük sınavlarından biri olacak çünkü onun tecrübe ve deneyim eksikliklerini gizleme veya üstesinden gelme konusunda ne kadar başarılı olduğunu, yeni anlatının siyasi zorunluluklar tarafından mı yönlendirildiğini, yoksa Harris'in gerçek liderlik yeteneklerini gerçekten yansıtıp yansıtmadığını ortaya çıkaracak.

 

 

*"Siyahların hayatı değerlidir" (ç.n.)

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU