ABD ordusu: Ortadoğu'da topyekûn savaş riski “azaldı”

ABD ordusundan yapılan açıklamada İran'ın büyük bir tehdit olmaya devam ettiğini vurgulandı

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown (Reuters)

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown, İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah Hareketi arasında gerilimi tırmandırmayan karşılıklı saldırıların ardından, Ortadoğu'da kısa vadede topyekûn bir savaşın çıkma riskinin bir miktar azaldığını, ancak İsrail'e misillemede bulunması ihtimalinden dolayı İran’ın halen önemli bir risk oluşturduğunu söyledi.

Üç günlük Ortadoğu turunun ardından Reuters’a konuşan Orgeneral Brown, Hizbullah'ın İsrail'e yüzlerce roket ve insansız hava aracı (İHA) ile saldırmasından birkaç saat sonra İsrail'e ulaşırken İsrail ordusu, Hizbullah’ın daha büyük bir saldırıda bulunmasını engellemek için Lübnan'da çeşitli bölgeleri hedef aldı.

İsrail ile Hizbullah arasında son günlerde yaşanan çatışmalar, on ayı aşkın bir süredir yaşanan en büyük sınır çatışmalarından biriydi. Ancak İsrail'de küçük çaplı hasara yol açan saldırılar, her iki taraftan da başka bir misilleme tehdidi olmadan sona erdi.

Orgeneral Brown, Hizbullah'ın saldırılarının son haftalarda İsrail'e yönelik iki büyük misilleme tehdidinden sadece biri olduğunu, İran’ın da geçtiğimiz ay Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin öldürülmesine misilleme olarak saldırı tehdidinde bulunduğunu vurguladı.

Bölgesel bir savaş riskinin şu an için azalıp azalmadığı sorulduğunda “Evet, bir dereceye kadar” yanıtını veren ABD Genelkurmay Başkanı, İsrail'den ayrılırken yaptığı açıklamada, “Olacağını bildiğiniz iki şey vardı. Bunlardan biri çoktan gerçekleşti. Şimdi ikincisinin nasıl gerçekleşeceğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Orgeneral Brown, sözlerini şöyle sürdürdü:

İran'ın nasıl bir misillemede bulunacağı, İsrail'in nasıl karşılık vereceğini belirleyecek, bu da çatışmanın tırmanıp tırmanmayacağını gösterecek.

 

Aynı zamanda İran'ın Irak ve Suriye gibi yerlerde ABD güçlerine saldıran silahlı müttefiklerinin de tehdit oluşturduğu uyarısında da bulunan Brown, “Yemen'deki Husiler de Kızıldeniz'deki gemi trafiğini hedef alıyor. Ayrıca İsrail'e İHA ile saldırdılar” dedi.

“Bu diğerleri zaten memnun olmadıkları için bireysel olarak mı hareket ediyorlar? Özellikle de Husiler” diyen Orgeneral Brown, Husileri ‘başkaları adına hareket eden kişiler’ olarak tanımladı.

İran, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin geçtiğimiz ay Tahran’ı ziyareti sırasında uğradığı suikasttan İsrail'i sorumlu tutarak, güçlü bir misillemede bulunacağını açıklamıştı. Ancak İsrail, Heniyye suikastıyla ilgisi olup olmadığına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Orgeneral Brown, ABD ordusunun İsrail’i ve Ortadoğu’daki güçlerini savunmaya yardımcı olmak için 13 Nisan'da olduğundan daha iyi bir konumda olduğunu söyledi. İran 13 Nisan’da İsrail’e daha önce eşi ve benzeri görülmemiş bir saldırı başlatarak yüzlerce İHA ve balistik füze fırlattı. Ancak İsrail, ABD ve diğer müttefik ülkeler, balistik füzelerin ve İHA’ların neredeyse tamamını hedeflerine ulaşmadan imha etmeyi başardılar.

Nisan ayındakinden daha iyi bir konumda olduklarını ve daha iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Brown, pazar günü alınan, iki uçak gemisi savaş grubunu Ortadoğu'da tutma ve ilave bir F-22 savaş uçağı filosu gönderme kararına işaret etti.

İran ordusunun planları ne olursa olsun, karar verme yetkisinin İran'ın siyasi liderlerine ait olduğunu vurgulayan ABD Genelkurmay Başkanı, “Mesaj verici bir hamlede bulunmak istiyorlar ama bence aynı zamanda savaşın yayılmasına sebep olacak bir adım atmak da istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU