Tahran polisi Alman Goethe Enstitüsü'ne baskın düzenledi

Berlin, İran büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı

İran polisi dün sabah Tahran'daki Alman Goethe Enstitüsü'ne baskın düzenledi (Nour News)

Özel İran polis güçleri “yasal ihlal” iddiasıyla Alman Goethe Enstitüsü'nün başkent Tahran'daki şubelerine baskın düzenlerken, Berlin bunu kınayarak İran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Bu hamle, Berlin'in Hamburg kentinde İran lideri Ali Hamaney'in ofisine bağlı bir dini merkezi yasaklamasından ve ülke çapındaki baskınlarda merkezin ve beş yan kuruluşun varlıklarına ve tesislerine el koymasından bir ay gerçekleşti.

İran'ın yargı platformu Mizan, Alman enstitüsüne baskın emrini yargının verdiğini ve enstitünün “İran yasalarını ihlal ettiğini, birçok yasadışı eylemde bulunduğunu ve büyük mali yolsuzluklar yaptığını” belirtti. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin medya platformu Noor News ise Goethe Enstitüsü'ne yapılan baskının Hamburg'daki “İslam Merkezi'nin kapatılmasına” tepki olarak yapıldığını ifade etti.

İran Büyükelçisini çağıran Almanya Dışişleri Bakanlığı “haksız” hareketi kınadı. Bakanlık, “Yeni İran hükümetinden merkezin faaliyetlerine yeniden başlamasına derhal izin vermesini istiyoruz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU