Blinken: Gazze'de önümüzdeki günlerde ateşkes anlaşması imzalanmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 20 Ağustos 2024 tarihinde Doha'da gazetecilere konuşuyor. (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün (Salı) yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes anlaşmasının önümüzdeki günlerde sonuçlandırılması gerektiğini belirterek, ABD, Mısır ve Katar'ın Hamas'ı öneriyi kabul etmeye ikna etmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Blinken Doha'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamas'ın Washington'un ateşkes anlaşmasını engelleyen farklılıkların giderilmesine yönelik önerisini kabul etmesinin ardından uygulama detayları üzerinde de bir anlaşmaya varılması gerekeceğini söyledi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Blinken, ABD'nin uzun zamandır Gazze Şeridi'nde uzun süreli bir İsrail işgalini kabul etmediğini söylediğini belirtti.

Blinken Tel Aviv'de yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, geçen hafta görüşmelerin bir ilerleme kaydedilmeden kesilmesinin ardından, iki taraf arasındaki uçurumları daraltmayı amaçlayan bir ‘ABD önerisini’ kabul ettiğini söyledi. Hamas'ı da bu öneriyi kabul etmeye çağırdı.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Blinken ile birlikte seyahat eden gazetecilere, ABD'nin ateşkes görüşmelerinin bu hafta da devam etmesini beklediğini söyledi.

Hamas öneriyi açıkça reddetmedi. Ancak yaptığı açıklamada “Son zamanlarda Hamas’a sunulan şey, tarafların 2 Temmuz'da vardığı anlaşmaya karşı bir darbe teşkil ediyor” dedi. Hamas, İsrail ile müttefiki ABD'yi müzakereleri kötü niyetli yürütmekle suçladı.

Küçük ve yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'nin kaderi ve orada tutulan esirlerin akıbeti belirsizliğini koruyor. Filistinli sağlık yetkililerine göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri harekâtı ekim ayından bu yana 40 binden fazla insanın ölümüne neden oldu.

Gazze Şeridi'ndeki savaş 7 Ekim'de Hamas mensuplarının İsrail'in güneyine saldırması ve İsrail verilerine göre yaklaşık bin 200 kişiyi öldürüp 250 kişiyi de esir almasıyla başladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU