Azerbaycanlı askeri uzman: Bölge için olumsuz sonuçlar doğurmamasını temenni ediyorum

Mayis Alizade Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Telegram

Emekli Albay Üzeyir Caferli, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 18-19 Ağustos tarihlerinde Bakü'ye gerçekleştirdiği geziyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Moskova'nın bizim bilmediğimiz uzun vadeli plan ve projeleri mevcut”

"Rusya Devlet Başkanının Azerbaycan'a topraklarına ayağı değince Nahçıvan ve Kelbecer bölgelerinde bir anda gerilim yaşandı. Bu durum Karabağ sorununun daha tam şekilde çözüme kavuşmadığını gösteriyor. Ayrıca Azerbaycan'da bulunduğu süre içinde Rusya Devlet Başkanı, AGİT Minsk Grubu'nun gereksizliğine ilişkin tek kelime bile etmedi. Demek ki, Moskova'nın bizim bilmediğimiz uzun vadeli plan ve projeleri mevcut."

"Rusya, Güney Kafkasya'da ümitlerini Azerbaycan'a bağladığını bir daha ifade etti”

"Kuşkusuz, kapalı kapıların ardında ve yüzyüze görüşmelerde Rusya için hayati öneme haiz konular gündeme gelmiştir. Bununla ilgili kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadı. Rusya ile  Ukrayna arasındaki savaşın durumuna ilişkin tarafların görüş alışverişinde bulunmamaları eşyanın tabiatına aykırı olurdu. Bu konuda da herhangi bir açıklamanın olmamasının manidar karşılanması gerekir. Rusya, Güney Kafkasya'da ümitlerini Azerbaycan'a bağladığını bir daha ifade etti. Örneğin Ekonomi Bakanlığı vasıtasıyla bir hayli Rus şirketinin Karabağ'da projeler gerçekleştirmek istediği belirtildi. On sekiz buçuk seneden bu yana Azerbaycan'ın Moskova Büyükelçisi görevinde bulunan, şimdi ise milletvekili olmak için görevinden ayrılan yetmiş dokuz yaşındaki Polad Bülbüloğlu, Rusya'nın TASS Ajansı'na yaptığı açıklamada Rusya'nın Karabağ'da konsolosluk açma düşüncesini dile getirdi. Büyükelçinin sözlerinden bu düşüncenin artık gerçekleşme aşamasında olduğunu anladık. Bu planın da manidar karşılanması gerektiğini düşünüyorum."

"Yorumcuların serinkanlı analizler yerine coşkulu konuşmalar yaptığını görüyoruz”

"Bölgede zaman zaman gerilimi yükseltecek olayların yaşanacağına hazır olmamız gerekir. Çünkü iki yüz küsür seneden bu yana Güney Kafkasya'da bulunan Rusya'nın bu emellerinden geri adım atacağını düşünmek saflık olur. Misafir heyetteki şahıslar ve imzalanan belgeler bazı endişelere sebebiyet vermektedir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı ve topraklarımızın işgalden kurtarılması için iki savaş yaşamış bir asker olarak bu endişelerimi dile getirmek benim görevim. Şu anda Rusya Devlet Başkanının Bakü gezisi sıcaklığını korurken kimi yorumcuların serinkanlı analizler yerine coşkulu konuşmalar yaptığını görüyoruz. Tüm bunları geride bıraktıktan sonra bu gezinin perde arkasındaki gelişmelerin dışavurumuna da tanık olacağız. Şu anda düşünce açıklamayı erken bulmamın yanısıra bu buluşmanın bölge için olumsuz sonuçlar vermemesini diliyorum."

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU