Lukaşenko: Belarus ordusunun yaklaşık üçte biri Ukrayna sınırında

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko (AFP)

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Ukrayna’nın Belarus sınırına 120 binden fazla asker konuşlandırdığını, buna karşılık Belarus’un da silahlı kuvvetlerinin neredeyse üçte birini sınıra yerleştirdiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Lukaşenko ülkesinin sınırdaki askerlerinin tam sayısını açıklamadı. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün 2022 Askeri Denge Raporu'nda yer alan veriler Belarus ordusunda yaklaşık 48 bin asker ve 12 bin kadar sınır muhafızının bulunduğunu gösteriyor.

Belarus resmi haber ajansı Belta'nın aktardığına göre Lukaşenko, Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte şunları söyledi: “Onların saldırgan politikalarını gördükten sonra askerlerimizi gönderdik ve bir savaş beklentisiyle savunma için onları belirli noktalarda yoğunlaştırdık. Ordumuz tüm sınır boyunca konuşlanmış durumda.”

Kiev ise Reuters'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi. Kiev dün (cumartesi) yaptığı açıklamada, Belarus birliklerinin sınırda harekete geçtiğine dair bir işaret görmediğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sadık bir müttefiki olan Lukaşenko'nun yorumları, Kiev'in 6 Ağustos'ta binlerce Ukraynalı askerin Rusya'nın batı sınırına saldırmasıyla başlayan ve Rusya'nın üst düzey askeri komutanlığı için büyük bir utanç kaynağı olan Rusya'ya yönelik saldırılarını sürdürdüğü sırada geldi.

Belarus Savunma Bakanı Viktor Khrenin cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'dan silahlarla bir provokasyon olasılığının güçlü bir ihtimal olduğunu ve iki ülke arasındaki ortak sınırdaki durumun ‘gerginliğini koruduğunu’ söyledi.

Lukaşenko, Ukrayna-Belarus sınırının ‘her zamankinden daha fazla’ mayınlandığını ve Ukrayna birliklerinin sınırı geçmeye çalışmaları halinde ağır kayıplar vereceklerini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU